Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα; Facebook Twitter
Όλα αυτά τα χρόνια παρασκευάζουν ευλαβικά την ίδια τούρτα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μια Κυριακή πρωί, καθισμένη σε μια καρέκλα δίπλα σε μια βιτρίνα με κουλουράκια και τσουρέκια, στο φωτεινό ζαχαροπλαστείο του Παναγιώτη Μπόζα στην Κυψέλη, χαζεύω τον κόσμο που μπαίνει να ψωνίσει τα κυριακάτικα γλυκά του. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, οικογένειες, ζευγάρια, φίλοι, Έλληνες και ξένοι, εκτός όλων των άλλων ψωνίζουν πάστες ή τούρτες αμυγδάλου, το μεγάλο σουξέ του μαγαζιού και ο λόγος που είναι διάσημο σε κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου.

Στη βιτρίνα οι τούρτες αμυγδάλου εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού, «πασπαλίζονται» με ολόκληρα αμύγδαλα που έχουν βουτυράτη γεύση πριν μπουν στο κουτί, άλλοι τις προτιμούν με τις ροζέτες σαντιγί και τα μαρασκίνο κερασάκια και άλλοι με τον ανανά και τις φρέσκες φράουλες.

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές. Και γάμους! Παραδοσιακά η διώροφη τούρτα γάμου −σε μια πραγματικότητα κάπως πιο μαζεμένη από τους σημερινούς γάμους-υπερπαραγωγές− ήταν πάντα «αμυγδάλου».

Το μυστικό της επιτυχίας της τούρτας αμυγδάλου του Μπόζα; «Η σχέση τιμής και προϊόντος, πουλάμε την τούρτα 15 ευρώ το κιλό. Είμαστε ζαχαροπλαστείο που θέλουμε να κάνουμε γλυκά προσιτά και νόστιμα, να έρθει ο άλλος ξανά και ξανά».

Η αμυγδάλου ήταν πάντα ένα φετίχ, ακόμα και στην πιο vintage εκδοχή της, ανώτερη από κάθε άλλη λευκή πάστα, ένα γλυκό λεπτεπίλεπτο και κομψό που ερχόταν από την καρδιά, τη φινέτσα και λίγο από το λούσο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, ένα γλυκό ελαφρύ και δροσερό. Τρεις γενιές πελατών μπαίνουν σε αυτό το ζαχαροπλαστείο που σαν μυστικό περνάει από στόμα σε στόμα, μέσα από κάθε γλυκιά κουταλιά αμυγδάλου.

Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα; Facebook Twitter
«Με τα χρόνια, αν και πάντα κάποιοι θέλουν την τούρτα με κερασάκια μαρασκίνο, όλο και περισσότεροι ζητούν να έχει φρέσκα φρούτα, βάζουμε φρέσκες φράουλες, που βρίσκουμε πια όλο τον χρόνο, και ανανά». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο συνονόματος παππούς του Παναγιώτη, που έφυγε από την Κωνσταντινούπολη για τη Μασσαλία μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, έφτασε με την οικογένειά του στα προσφυγικά της Ευελπίδων. Ο νονός του γιου του, Ξενοφώντα, ήταν ζαχαροπλάστης στου Zonar’s. Τα χρόνια ήταν δύσκολα μετά τον Εμφύλιο και ο 12χρονος νεαρός πήγαινε στο νυχτερινό σχολείο και δούλευε τη μέρα στα εργαστήρια του Zonar’s μαθαίνοντας την τέχνη.

«Ήταν μεγάλη επιχείρηση το Zonar’s», μου λέει ο Παναγιώτης, «έβγαζε 300 τούρτες την ημέρα, είχε τρία υπόγεια εργαστήρια και 200 άτομα προσωπικό. Ο Ζωναράς ήταν κοσμοπολίτης, γύρναγε όλο τον κόσμο και έπαιρνε ιδέες. Από εκεί βγήκαν οι τεχνίτες που άνοιξαν μετά ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα, εκεί έγινε η μαγιά και έτσι η Αθήνα γνώρισε μια ζαχαροπλαστική πιο ευρωπαϊκή».

Ο Ζωναράς ήταν αυτός που αποφάσισε να στείλει τον πατέρα του και δυο-τρεις άλλους μαστόρους να μάθουν την τέχνη καλύτερα στο Παρίσι. Ο Ξενοφών Μπόζας έμεινε εκεί δυο χρόνια, πήρε ιδέες, εκεί είδε να βάζουν φρέσκα φρούτα πάνω στις τούρτες, κάτι που δεν υπήρχε στην Αθήνα μέχρι τότε, έμαθε την τεχνογνωσία και επιστρέφοντας, αφού δούλεψε και σε άλλα μεγάλα ζαχαροπλαστεία, άνοιξε το πρώτο μαγαζί στην Κυψέλη, λίγο πιο μακριά από το σημερινό. Το 1993 το ζαχαροπλαστείο μεταφέρθηκε στη σημερινή του έδρα, Κερκύρας και Σπετσών, στο ισόγειο το κατάστημα και επάνω τα εργαστήρια. Το ονόμασε Blanche, θέλοντας να το συνδέσει με τη λευκή τούρτα αμυγδάλου που έκανε το ζαχαροπλαστείο από τα πιο αγαπητά όχι μόνο στην Κυψέλη αλλά και σε όλη την Αθήνα.

Όλα αυτά τα χρόνια παρασκευάζουν ευλαβικά την ίδια τούρτα. Ο Παναγιώτης, που άρχισε να πηγαίνει στο εργαστήριο από 7 ετών και έμαθε σιγά σιγά, βοηθώντας τον πατέρα του, την τέχνη και τα μυστικά, ακολουθεί την παλιά συνταγή, κάνοντας τα ίδια βήματα σχολαστικά.

Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Καλός μαθητής του Πειραματικού που σπούδασε μάρκετινγκ και διοίκηση επιχειρήσεων, ήταν 22 ετών όταν ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή. Πήρε την απόφαση να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, να αφήσει άλλα όνειρα, γιατί, όπως λέει, «τότε ήταν υποτιμητικό να γίνεις ζαχαροπλάστης, όλοι ήθελαν να γίνουν δικηγόροι ή γιατροί». Συνέχισε να φτιάχνει το δικό του παντεσπάνι, την αφράτη κρεμ πατισερί που θέλει χρόνο για να παγώσει σωστά και τη χειροποίητη σαντιγί. «Το γλυκό δεν χρειάζεται βιασύνη», λέει, «το ίδιο και πριν το γευτείς, όταν βγει από το ψυγείο, άσ’ το λίγο να ξεκουραστεί».

Η αμυγδάλου έχει μέσα τρεις στρώσεις παντεσπάνι, πολύ λεπτό και ραντισμένο με κονιάκ. «Δεν θέλουμε να είναι πολύ παχύ το παντεσπάνι, αλλά αέρινο, σαν αφρός, να στηρίζει την κατασκευή, το πολύ παντεσπάνι την αλλάζει τη γεύση», λέει. Η αναλογία για την κρέμα είναι 30% κρεμ πατισερί και 70% σαντιγί που ανακατεύονται απαλά. Ο Παναγιώτης με το κορνέ κάνει τα ριγέ σχέδια σαν σε χειροποίητο κέντημα, τέσσερις ροζέτες γύρω γύρω και μία στη μέση. Σε κάθε ροζέτα ένα κερασάκι μαρασκίνο. «Με τα χρόνια, αν και πάντα κάποιοι θέλουν την τούρτα με κερασάκια μαρασκίνο, όλο και περισσότεροι ζητούν να έχει φρέσκα φρούτα, βάζουμε φρέσκες φράουλες, που βρίσκουμε πια όλο τον χρόνο, και ανανά».

Ο Ξενοφών Μπόζας έπαιρνε καβουρντισμένα αμύγδαλα από τον Βόλο, από εκεί τα προμηθεύεται και ο Παναγιώτης και τα απλώνει στην τούρτα γενναιόδωρα όταν βγει από το ψυγείο, πριν μπει στο κουτί. «Τα βάζουμε τελευταία στιγμή για να μην παίρνουν υγρασία στο ψυγείο και αλλάζει η γεύση» λέει.

Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μιλώντας για την παραγωγή, λέει ότι προτιμά να τελειώνουν τα γλυκά και να ανανεώνονται διαρκώς, παρά να μένουν απούλητα. Δεν είναι τυχαίο ότι Κυριακή πρωί όλοι σπεύδουν πριν αδειάσουν οι βιτρίνες.

Το μυστικό της επιτυχίας; «Η σχέση τιμής και προϊόντος, πουλάμε την τούρτα 15 ευρώ το κιλό. Είμαστε ζαχαροπλαστείο που θέλουμε να κάνουμε γλυκά προσιτά και νόστιμα, να έρθει ο άλλος ξανά και ξανά».

Με τρατάρει πριν φύγω πάστα αμυγδάλου, το κουταλάκι μου βυθίζεται στην απαλή σαντιγί και τα ρουθούνια μου γεμίζουν μυρωδιά από ζάχαρη και βούτυρο. Γύρω μου ζωντανεύουν καλοκαιρινά πάρτι με σουμάδα, λεμονάδες και φορέματα μεσάτα με μπουκέτα τριαντάφυλλα. Μια φλυαρία σαν τιτίβισμα πλημμυρίζει το μυαλό μου, τζιτζίκια και Chubby Checker και τουίστ και μετά σιωπή. Έφτασε με τα κεράκια της, μεγαλειώδης, παραγγελία στον Μπόζα, η τούρτα αμυγδάλου. Είμαι δέκα χρονών.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στo φανζίν Ταβέρνα

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα «δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ