Wall Street Journal: «Η απροσδόκητη συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας δίνει ανάσα στην παγκόσμια οικονομία»

Wall Street Journal: «Η απροσδόκητη συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας δίνει ανάσα στην παγκόσμια οικονομία» Facebook Twitter
Ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ ​​Μπέσεντ παρουσιάζουν τη συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας από τη Γενεύη / Φωτογραφία: EPA
0

«Η απροσδόκητη συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας δίνει ανάσα στην παγκόσμια οικονομία», σχολιάζει σε μια πρώτη αντίδραση η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal για όσα ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα σχετικά με τους δασμούς, από τη Γενεύη.

ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε σημαντικές μειώσεις δασμών, προσφέροντας ανακούφιση στην παγκόσμια οικονομία. «Μέχρι πριν λίγες ημέρες, μια τέτοια εξέλιξη θα έμοιαζε σχεδόν αδιανόητη. Ωστόσο, τη Δευτέρα, προς έκπληξη παγκόσμιων επενδυτών και επιχειρηματιών που ανησυχούσαν για την προοπτική εμπορικού πολέμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία αποκλιμάκωσης της έντασης στο πεδίο των δασμών», γράφει η ίδια εφημερίδα.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προχώρησαν σε άρση των περισσότερων εκατέρωθεν δασμών που είχαν επιβάλει από τον Απρίλιο στο πλαίσιο μιας επικίνδυνης εμπορικής αντιπαράθεσης. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μειώσουν στο 10% τους αποκαλούμενους «αμοιβαίους δασμούς» προς την Κίνα, από το προηγούμενο εξοντωτικό ποσοστό του 125% που είχε επιβληθεί επί προεδρίας Τραμπ. Σε ανάλογη κίνηση, η Κίνα μείωσε τους δασμούς αντιποίνων στα αμερικανικά προϊόντα επίσης στο 10%.

Η μείωση αυτών των δασμών θα παραμείνει σε ισχύ για διάστημα 90 ημερών, παρέχοντας κρίσιμο περιθώριο διαπραγμάτευσης με στόχο τη διατήρηση μιας εμπορικής σχέσης που είχε τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης.

Ωστόσο, άλλοι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ παραμένουν ενεργοί, περιλαμβανομένου ενός 20% που αφορά τον φερόμενο ρόλο της Κίνας στην κρίση της φαιντανύλης. Συνολικά, οι περισσότερες κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ εξακολουθούν να επιβαρύνονται με περίπου 30% δασμούς. Παράλληλα, παραμένουν ενεργοί οι ξεχωριστοί δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, καθώς και ειδικά τιμολόγια που θεσπίστηκαν επί Τραμπ και Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο δεσμεύτηκε να αναστείλει ή να ακυρώσει μη δασμολογικά μέτρα αντιποίνων, όπως περιορισμούς στις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών για τεχνολογικές εφαρμογές, όπως μπαταρίες και προηγμένα ηλεκτρονικά.

Συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας: Τα πολιτικά μηνύματα και εικόνες ισχύος στο παρασκήνιο

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει «μια μακροχρόνια και διαρκή εμπορική συμφωνία» με την Κίνα. Υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται βούληση για οριστική ρήξη: «Καμία πλευρά δεν θέλει να αποσυνδεθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών κατέγραψαν άνοδο, το δολάριο ενισχύθηκε και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, καθώς η συμφωνία περιείχε μεγαλύτερες μειώσεις δασμών από τις αναμενόμενες.

Ο Dan Ives, αναλυτής της Wedbush Securities, χαρακτήρισε την εξέλιξη «ένα ονειρικό σενάριο». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προτείνει δημόσια την επιβολή δασμού 80% στα κινεζικά προϊόντα, λέγοντας ότι «φαίνεται σωστό».

Η συμφωνία προσφέρει σημαντική ανακούφιση στην παγκόσμια οικονομία. Οι υψηλοί δασμοί είχαν σχεδόν παγώσει το διμερές εμπόριο, δημιουργώντας πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ και απειλώντας τον εξαγωγικό μηχανισμό της κινεζικής ανάπτυξης.

Ο Μπέσεντ αποκάλυψε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν σε πλαίσιο για συνέχιση των συνομιλιών, με στόχο την αποτροπή μελλοντικής κλιμάκωσης όπως εκείνης που ακολούθησε την επιβολή νέων δασμών από τον Τραμπ στις 2 Απριλίου. Εκείνη την περίοδο, οι ΗΠΑ είχαν προσθέσει πρόσθετο δασμό 34% στα κινεζικά προϊόντα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου δασμολογικού σχεδίου που επηρέασε την πλειοψηφία των εμπορικών τους εταίρων.

Συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας: Η φαιντανύλη και το παράδειγμα του Μπέσεντ με τη ζάχαρη 

Αν και δεν υπήρξε συμφωνία για την άρση των δασμών που σχετίζονται με τη φαιντανύλη, οι ΗΠΑ φέρονται να κατέστησαν σαφή τη θέση τους σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει την Κίνα ότι εμπλέκεται στο παράνομο εμπόριο του φονικού ναρκωτικού, κατηγορία που το Πεκίνο αρνείται.

Σε μια χαρακτηριστική στιγμή, ο Μπέσεντ, κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης το Σάββατο, σήκωσε λίγη ζάχαρη από ένα πιάτο στο τραπέζι και είπε στους Κινέζους αξιωματούχους πως η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να σκοτώσει έναν άνθρωπο αν ήταν φαιντανύλη. Σύμφωνα με πρόσωπο που είχε άμεση γνώση του περιστατικού, ο Αμερικανός υπουργός, αμέσως μετά, πήρε περισσότερη ζάχαρη, εξηγώντας ότι αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να σκοτώσει ανθρώπους σε ολόκληρη τη Γενεύη. Όταν πρόσθεσε ακόμη περισσότερη, είπε πως «τόση φαιντανύλη θα μπορούσε να σκοτώσει ανθρώπους σε όλη την Ελβετία».

Τι προβλέπει η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για τους δασμούς

Βάσει της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν φέτος στην Κίνα στο 30% από 145% και σε απάντηση το Πεκίνο θα μειώσει τους δασμούς του επί των αμερικανικών προϊόντων στο 10% από 125%.

Ωστόσο φαίνεται να παραμένουν σε ισχύ οι δασμοί που είχαν επιβληθεί πριν τις 2 Απριλίου, περιλαμβανομένων όσων υιοθετήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όπως και άλλοι περιορισμοί – όπως η απόφαση των ΗΠΑ να ακυρώσουν την εξαίρεση από τους δασμούς των πακέτων μικρής αξίας.

Μείωση δασμών, αλλά άνισα και όχι στο 0%

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τρία εκτελεστικά διατάγματα, τα οποία προέβλεπαν συνολικά την επιβολή δασμών 115% στα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα.

Η Ουάσινγκτον δέχθηκε να μειώσει τους δασμούς της «Ημέρας Απελευθέρωσης» από το 34% στο 10% για 90 ημέρες και να ακυρώσει τους δασμούς που επέβαλε στη συνέχεια, μετά την απάντηση του Πεκίνου.

Από την πλευρά της η Κίνα ακυρώνει όλους τους δασμούς που έχει επιβάλει στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα μετά τις 2 Απριλίου, διατηρώντας το τρέχον ποσοστό του 10%.

Παρά ταύτα το Πεκίνο παραμένει αντιμέτωπο με αμερικανικούς δασμούς ύψους 30%, ενώ διαφορετικού ύψους δασμοί θα εξακολουθούν να ισχύουν για διάφορα εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα – από ηλεκτρικά οχήματα ως το αλουμίνιο και τον χάλυβα.

Αναστολή άλλων περιοριστικών μέτρων

Η Κίνα δεσμεύθηκε επίσης να αναστείλει άλλα αντίμετρα που επέβαλε στις ΗΠΑ μετά τις 2 Απριλίου, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα γίνει αυτό. Στο πλαίσιο των αντιποίνων που υιοθέτησε, το Πεκίνο πρόσθεσε τις σπάνιες γαίες τον κατάλογο των προϊόντων των οποίων ελέγχει τις εξαγωγές, ξεκίνησε έλεγχο αντιντάμπινγκ κατά της εταιρείας χημικών προϊόντων DuPont στην Κίνα και έβαλε στον μαύρο κατάλογο κάποιες αμερικανικές εταιρείες άμυνας και τεχνολογίας.

Η φρασεολογία της συμφωνίας υπονοεί ότι αυτές οι εταιρείες θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται επιχειρήσεις στις οποίες έχει απαγορευθεί να συναλλάσσονται και να επενδύουν στην Κίνα. Παράλληλα θα σταματήσει η έρευνα αντιντάμπινγκ.

Η συμφωνία αναφέρει ότι θα ανασταλούν όλα τα αντίμετρα που υιοθετήθηκαν μετά τις 2 Απριλίου και κατά συνέπεια η απόφαση δεν θα αφορά δεκάδες εταιρείες που μπήκαν στον κινεζικό μαύρο κατάλογο τον Μάρτιο, ενώ δεν θα σταματήσει η έρευνα αντιντάμπινγκ που ξεκίνησαν οι κινεζικές αρχές εις βάρος της Google τον Φεβρουάριο.

Ερωτήματα για τις σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες, καθώς η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές τους αφορά όλες τις χώρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν περιλαμβάνονται στη χθεσινή συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν απάντησε άμεσα σε ερώτημα για το θέμα, ενώ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε τα ερωτήματα στο κείμενο της συμφωνίας.
 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal, Reuters

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Διεθνή / Οι «δουλειές» της οικογένειας Τραμπ στον Κόλπο και οι επιχειρηματικές συμφωνίες-ρεκόρ 

Θέρετρα γκολφ, επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και κρατικά κεφάλαια πυκνώνουν τις σκιές σύγκρουσης ιδιωτικών και δημόσιων συμφερόντων, εν όψει του ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου στον Κόλπο
LIFO NEWSROOM
Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Ανάλυση / Γιατί το PKK καταθέτει τώρα τα όπλα: Ο «Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος» και το ευρύτερο πλαίσιο για τους Κούρδους

Τα αίτια και οι στρατηγικές συνέπειες της απόφασης του PKK να καταθέσει τα όπλα και να διαλύσει την ένοπλη πτέρυγα του, στο πλαίσιο της αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Εκλογές στην Αλβανία: Καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και εμπλοκή οργανωμένου εγκλήματος

Διεθνή / Εκλογές στην Αλβανία: Καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και εμπλοκή οργανωμένου εγκλήματος

Σε κλίμα έντασης και σοβαρών καταγγελιών για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος διεξήχθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα να προηγείται καθαρά
LIFO NEWSROOM