Μεσογειακή Αναιμία: Τα συμπτώματα, η αντιμετώπιση και τα στατιστικά στην Ελλάδα

Μεσογειακή Αναιμία: Τα συμπτώματα, η αντιμετώπιση και τα στατιστικά στην Ελλάδα Facebook Twitter
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας, την 8η Μαΐου, πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία στο Πάντειο / Φωτ.: Freepik
0

Η 8η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας.

Με αφορμή την πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 8η Μάη 2025 και ώρες 11:00 π.μ. – 16:30 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας νοσοκομείου παίδων «Η Αγία Σοφία» γράφει σε ανακοίνωση:

«Η Θαλασσαιμία -γνωστή και ως μεσογειακή αναιμία ή νόσος του Cooley- είναι μια κληρονομική διαταραχή στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Στη χώρα μας η συχνότητα εμφάνισης της μεσογειακής αναιμίας είναι σχετικά υψηλή, φτάνοντας το 8% του γενικού πληθυσμού (κατά μέσο όρο), ενώ σε κάποιες περιοχές μπορεί να υπερβεί ακόμα και το 15%».

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, NHS, οι χαμηλού κινδύνου περιπτώσεις μεσογειακής αναιμίας «μπορεί να μην γίνουν αντιληπτές μέχρι και λίγο αργότερα στην παιδική ηλικία ή ακόμη και μέχρι την ενηλικίωση».

Τα κύρια συμπτώματα είναι, σοβαρή κόπωση, αδυναμία, δύσπνοια, ταχυπαλμία, ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί (αίσθημα παλμών) και χλωμό δέρμα που προκαλείται από την έλλειψη αιμοσφαιρίνης.

Μεσογειακή αναιμία: Οι αιτίες, ο έλεγος και η εξέταση

Η θαλασσαιμία προκαλείται από ελαττωματικά γονίδια που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με μεσογειακή αναιμία, μόνο εάν κληρονομήσει αυτά τα ελαττωματικά γονίδια και από τους δύο γονείς. Παραδείγματος χάρι, εάν και οι δύο γονείς έχουν το ελαττωματικό γονίδιο που προκαλεί τη μείζονα β-θαλασσαιμία, υπάρχει 1 στις 4 πιθανότητες για κάθε παιδί που θα αποκτήσει, να γεννηθεί με την πάθηση.

Η θαλασσαιμία συχνά εντοπίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά τη γέννηση. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σε οποιαδήποτε ηλικία για να ελεγχθεί η θαλασσαιμία ή για να διαπιστωθεί εάν κάποιος είναι φορέας ενός ελαττωματικού γονιδίου που την προκαλεί. Τα άτομα με μείζονα θαλασσαιμία ή άλλους σοβαρούς τύπους θα χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Μεσογειακή αναιμία: Οι τρόποι αντιμετώπισης

Ανάμεσα στις βασικές θεραπείες είναι αρχικά, οι μεταγγίσεις αίματος -οι τακτικές μεταγγίσεις αίματος θεραπεύουν και προλαμβάνουν την αναιμία- σε σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται περίπου μία φορά το μήνα. Ακολουθεί η θεραπεία με φάρμακα για την απομάκρυνση της περίσσειας σιδήρου από το σώμα που συσσωρεύεται ως αποτέλεσμα των τακτικών μεταγγίσεων αίματος. Ορισμένα άτομα με θαλασσαιμία συσσωρεύουν σίδηρο ακόμη και χωρίς μεταγγίσεις και χρειάζονται θεραπεία γι' αυτό.

Ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, τακτικής άσκησης και η αποφυγής καπνίσματος ή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ θα συνέβαλαν σημαντικά στην αντιμετώπισή της. «Η μόνη πιθανή θεραπεία για τη θαλασσαιμία είναι η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ή μυελού των οστών, αλλά αυτό δεν γίνεται πολύ συχνά λόγω των κινδύνων που ενέχει» σημειώνεται στον επίσημο ιστότοπο του NHS για τη μεσογειακή αναιμία.

Μεσογειακή Αναιμία: Περίπου 4.000 περιπτώσεις στην Ελλάδα

Η πιθανότητα να συμπεριλαμβάνεται κάποιος στους ασυμπτωματικούς φορείς της Μ.Α είναι μεγάλη. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αιμοσφαιρινοπαθειών: η α μεσογειακή αναιμία και η β αντίστοιχα, η οποία είναι και η πιο σοβαρή. Μάλιστα, οι μεταλλάξεις της β μεσογειακής αναιμίας είναι περισσότερες από 300.

Η αντιμετώπιση των ανθρώπων που νοσούν από Μεσογειακή Αναιμία περιλαμβάνει τις συχνές μεταγγίσεις αίματος-θεραπεία πρώτης γραμμής!- μαζί με την συστηματική αποσιδήρωση. Τη λήψη συμπληρωματικών φαρμάκων και την παρακολούθηση από διάφορες ειδικότητες ιατρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία παίδων «Η Αγία Σοφία».

Από την ίδια ανακοίνωση προκύπτει ότι ο αριθμός των ατόμων που ζουν με θαλασσαιμία, ανέρχεται περίπου στους 4.000,

  • οι 2100 εκ των οποίων, είναι τακτικά μεταγγιζόμενοι και οι ανάγκες σε αίμα για αυτούς τους πάσχοντες ανέρχονται σε (περίπου) 120.000 μονάδες αίματος. Η χώρα παράγει (περίπου) 550.000.
  • και οι 1500 εξυπηρετούνται σε 7 μονάδες Μ.Α. της Αττικής και από αυτούς οι 800 μεταγγίζονται στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας στο «Η Αγία Σοφία».

Πρόκειται για: μωρά, παιδιά, εφήβους, ενήλικες. Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες στο νοσοκομείο μας χρειάζονται περίπου 45.000 μονάδες αίματος/ετησίως. Και άλλες 15.000 μονάδες για τις ανάγκες των υπολοίπων ασθενών, χειρουργεία, επείγοντα, παιδοογκολογικά περιστατικά κ.ά.

Η ανακοίνωση καταλήγει με έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών την Πέμπτη 8 Μαΐου (παγκόσμια ημέρα Μεσογειακής αναιμίας και ημέρα γιορτής, αλληλεγγύης και πίστης στη ζωή για εμάς), στον εξωτερικό χώρο του αμφιθεάτρου Σάκη Καράγιωργα ΙΙ (2ος όροφος) και ώρες 11:00 π.μ. – 16:30 μ.μ.

«Καλούμε τους πολίτες να προσέλθουν για εθελοντική-μη αμειβόμενη αιμοδοσία, σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο της επικράτειας, διότι δαπανώντας 10 λεπτά από το χρόνο τους μπορούν να σώσουν μέχρι τρεις ζωές ανεξαρτήτως νοσήματος» κατέληξαν οι γονείς και πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία παίδων «Η Αγία Σοφία».
 

 
 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Τech & Science / Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Σε αναρτήσεις χρηστών στο Reddit περιγράφονται περιπτώσεις όπου άτομα πιστεύουν ότι έχουν επιλεγεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη για «ιερές αποστολές» ή έχουν λάβει «μυστικά σχέδια» για διαστημικές συσκευές και τηλεμεταφορείς
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο του εγκεφάλου σας στην περίπτωση που είστε εθισμένοι στο ChatGPT

Τech & Science / Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο του μυαλού σας στην περίπτωση που είστε εθισμένοι στο ChatGPT

Η επίτευξη μίας υγιούς ισορροπίας με την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη νέα γενιά σήμερα, υπάρχουν όμως δύο τρόποι με τους οποίους να συμβεί
LIFO NEWSROOM
Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Τech & Science / Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Επιστήμονες λύνουν το αρχαίο «πρόβλημα του κασσίτερου»: Ο κασσίτερος από την Κορνουάλη διακινούνταν στη Μεσόγειο από την Εποχή του Χαλκού, αλλάζοντας την εικόνα της προϊστορικής Βρετανίας
LIFO NEWSROOM
Τι μας μαθαίνουν οι γορίλες για τις ανθρώπινες φιλίες και την κοινωνική μας φύση;

Τech & Science / Τι μας μαθαίνουν οι γορίλες για τις ανθρώπινες φιλίες και την κοινωνική μας φύση

Μελέτη 20 ετών σε ορεινούς γορίλες αποκαλύπτει πώς οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία και την αναπαραγωγή – και τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Αποκάλυψη από τις στάχτες του Βεζούβιου: Ανάγνωση παπύρου αποδίδει έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου

Τech & Science / Αποκάλυψη από τις στάχτες του Βεζούβιου: Ανάγνωση παπύρου αποδίδει έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου

Με τη βοήθεια ακτινογραφιών και τεχνητής νοημοσύνης, ερευνητές αποκωδικοποίησαν έναν καμένο πάπυρο από την Ηράκλεια, αποκαλύπτοντας έργο του Φιλόδημου, μαθητή του Επίκουρου
LIFO NEWSROOM