Εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα δίνει μάχη εντυπώσεων - και ίσως κερδίσει

Εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα δίνει μάχη εντυπώσεων - και ίσως κερδίσει Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο που προκάλεσε ο Τραμπ, η Κίνα εστιάζει στη μάχη των εντυπώσεων — και αυτό ίσως την κάνει να τον κερδίσει.

Η Κίνα προσπαθεί εδώ και χρόνια να αυτοπαρουσιαστεί ως υπερασπιστής της παγκοσμιοποίησης, με περιορισμένη απήχηση. Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ της προσφέρει ένα νέο και σπάνιο παράθυρο ευκαιρίας. Η προπαγανδιστική μηχανή του Πεκίνου έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία, με στόχο όχι μόνο να αμυνθεί, αλλά και να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια εντός και εκτός ΗΠΑ.

Από τα memes στο Facebook μέχρι τον Ρήγκαν: Νέα στρατηγική της Κίνας με παλιά εργαλεία

Τις τελευταίες εβδομάδες, Κινέζοι διπλωμάτες ανέβασαν υλικό στα social media, ιδίως στο X και το Facebook — πλατφόρμες που είναι απαγορευμένες εντός Κίνας — το οποίο περιλαμβάνει βίντεο του Ρόναλντ Ρήγκαν να αποδοκιμάζει τους εμπορικούς πολέμους, αλλά και του Μάο Τσε Τουνγκ να διακηρύσσει την αποφασιστικότητα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ κατά τον πόλεμο της Κορέας.

Παράλληλα, κρατικά μέσα στην Κίνα αναπαράγουν βίντεο και mems που προορίζονται για δυτικό κοινό, με σαφή στόχευση στους Αμερικανούς επικριτές του Τραμπ. Το China Media Group αποστέλλει τακτικά ενημερώσεις σε διεθνείς δημοσιογράφους, ενώ διπλωμάτες όπως ο Guo Jiakun και η Μάο Νινγκ έχουν στραφεί στα social media με περιεχόμενο που χλευάζει την αμερικανική πολιτική.

Σύμφωνα με αναλυτές, η προπαγάνδα της Κίνας έχει εξελιχθεί: Είναι πιο έξυπνη και ευέλικτη, χρησιμοποιώντας αμερικανικά σύμβολα για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Τραμπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση του βίντεο με τον Ρήγκαν, που λέει: «Αν οι εμπορικοί μας εταίροι δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους εδώ, δεν θα έχουν τα χρήματα να αγοράσουν τα δικά μας».

Διπλό κοινό, διπλό μήνυμα: Το εσωτερικό και διεθνές στοίχημα της Κίνας

Η νέα επικοινωνιακή στρατηγική του Πεκίνου απευθύνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, ενισχύει την αφήγηση ότι για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας ευθύνονται οι ΗΠΑ. Στο εξωτερικό, απευθύνεται κυρίως σε Αμερικανούς πολίτες που διαφωνούν με τους δασμούς του Τραμπ, αξιοποιώντας υλικό που ήδη κυκλοφορεί και ενισχύοντας φωνές δυσαρέσκειας.

Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτή τη φορά το Πεκίνο δεν χρειάζεται να καταφύγει σε παραπληροφόρηση: Η ίδια η αμερικανική εσωτερική σύγκρουση του παρέχει τα όπλα που αξιοποιεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κινέζος ερευνητής Λι Γουέιπινγκ: «Δεν χρειάζεται να φτιάξουν άλλες αφηγήσεις ή ψεύδη. Απλώς ενισχύουν υπάρχουσες φωνές».

Επιπλέον, σε αντίθεση με το παρελθόν, η διπλωματική φρασεολογία της Κίνας έχει αλλάξει. Οι λεγόμενοι «διπλωμάτες-πολεμιστές λύκοι» φαίνεται να έχουν δώσει τη θέση τους σε πιο μετρημένους τόνους. Όπως εκτιμά ο Clyde Yicheng Wang, η κυβέρνηση Τραμπ υπήρξε «το μεγαλύτερο δώρο» για την εξωτερική προπαγάνδα της Κίνας.

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM
Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM