Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας Facebook Twitter
Με κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και τους φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 ΑΣΠΗΕ, 22 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα. Φωτ.: © Ελληνική Ορθολογική εταιρεία
0

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΑΙΟΛΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη πήραν άδεια λειτουργίας χρησιμοποιώντας ως όχημα τον θεσμό των Eνεργειακών Kοινοτήτων, προκειμένου να καρπωθεί μία και μόνο εταιρεία τα αδειοδοτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα που δίνει το νομοθετικό πλαίσιο για τις Eνεργειακές Kοινότητες. Κι αυτό γιατί, όπως καταγγέλλεται, η εταιρεία αυτή ελέγχει όλα τα έργα, δημιουργώντας μια απίστευτη περιβαλλοντική και οικονομική στρέβλωση σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη οικολογικά περιοχή.

Με κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και τους φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 ΑΣΠΗΕ, 22 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε χάρη στην έρευνα των ανθρώπων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Η οργάνωση τεκμηρίωσε πως, ενώ οι αιολικοί σταθμοί «παρουσιάζονται ως έργα “Ενεργειακών Κοινοτήτων” και επωφελήθηκαν της ευνοϊκής μεταχείρισης της νομοθεσίας για αυτές, στην πραγματικότητα βρίσκονται υπό τη διοίκηση και διαχείριση μεγάλης κυπριακής εταιρείας».

Δύο θέματα προς διερεύνηση και ένα πολιτικό διακύβευμα

Οι 22 περιβαλλοντικές οργανώσεις θέτουν δύο ζητήματα προς διερεύνηση ως προς τη νομιμότητα των έργων αυτών, απευθυνόμενες προς τους φορείς και τις υπηρεσίες που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των δεκαπέντε αιολικών σταθμών.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει επισημάνει επανειλημμένα «πως η αδειοδότηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην καρδιά της πλέον σημαντικής περιοχής για τα απειλούμενα Όρνια στην ηπειρωτική χώρα αποτελεί από μόνη της περιβαλλοντικό έγκλημα».

Πρώτον: ενώ η νομοθεσία δεν επιτρέπει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε περισσότερες από μία Ενεργειακές Κοινότητες με το ίδιο αντικείμενο και στην ίδια περιοχή, η κυπριακή εταιρεία συμμετέχει σε επτά από αυτές, μέσω εταιρειών στις οποίες είναι ο μοναδικός εταίρος. Και δεύτερον, «από τη στιγμή που τα διοικητικά συμβούλια των 7 Ενεργειακών Κοινοτήτων που είναι φορείς των 15 αιολικών σταθμών ελέγχονται πλήρως από μία και μόνο εταιρεία, το σύνολο των 15 αιολικών σταθμών αποτελεί ένα τεράστιο ενιαίο έργο υπό κοινή διαχείριση». Αυτό σημαίνει ότι τα μεγέθη του έργου είναι τελείως διαφορετικά, αφού μιλάμε για έναν τεράστιο αιολικό σταθμό σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή. Άρα, όπως αναφέρουν οι οργανώσεις, και οι επιπτώσεις του πρέπει να εξεταστούν από την αρχή ως έργο κατηγορίας Α1 και όχι ως 15 «μικρά» ανεξάρτητα έργα κατηγορίας Β. Για τις οργανώσεις ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο πολιτικό διακύβευμα της συγκεκριμένης υπόθεσης, στο οποίο καλούνται να τοποθετηθούν οι αρμόδιοι φορείς. «Εάν δηλαδή μπορεί να είναι αποδεκτό από τη διοίκηση οι Ενεργειακές Κοινότητες να γίνονται οχήματα επιχειρηματικών παιχνιδιών και παράκαμψης της δέουσας αδειοδοτικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να προκύπτουν καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το σκεπτικό και τη φιλοσοφία που βρίσκεται πίσω από την ιδρυτική νομοθεσία τους».

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας Facebook Twitter
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τεκμηρίωσε πως, ενώ οι αιολικοί σταθμοί «παρουσιάζονται ως έργα “Ενεργειακών Κοινοτήτων” και επωφελήθηκαν της ευνοϊκής μεταχείρισης της νομοθεσίας για αυτές, στην πραγματικότητα βρίσκονται υπό τη διοίκηση και διαχείριση μεγάλης κυπριακής εταιρείας». Φωτ.: © Ελληνική Ορθολογική εταιρεία

Οι 7 ενεργειακές κοινότητες και οι 42 εταιρείες

Συνοπτικά η υπόθεση, όπως την έχει καταγράψει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, είναι η εξής: λίγες εβδομάδες μετά την έκδοση των αδειών εγκατάστασης για 12 αιολικούς σταθμούς της μίας ανεμογεννήτριας έκαστος (από τους 16 που έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), πραγματοποιήθηκε αλλαγή της σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων σε 7 από τις 8 Ενεργειακές Κοινότητες στις οποίες ανήκουν οι εν λόγω αιολικοί σταθμοί.

«Κατά μία περίεργη αλλά όχι τυχαία, κατά τη γνώμη μας, συγκυρία», αναφέρουν από την Ορνιθολογική Εταιρεία, «οι θεωρητικά “αυτόνομες” Ενεργειακές Κοινότητες απέκτησαν την ίδια ακριβώς ημερομηνία νέα διοικητικά συμβούλια». Στην εξαμελή σύνθεση αυτών των νέων συμβουλίων συμμετείχαν, όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση, τα ίδια πρόσωπα, στις ίδιες θέσεις, και στις 7 Ενεργειακές Κοινότητες. Επειδή, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν επιτρέπεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να είναι μέλη ταυτόχρονα σε δύο η περισσότερες Ενεργειακές Κοινότητες που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή, «προφανώς για να αποφεύγονται μεθοδεύσεις συσσώρευσης, άσχετες με τον πραγματικό προορισμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων», όπως σημειώνει η οργάνωση, έπρεπε να παρακαμφθεί η νομοθεσία.  

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας Facebook Twitter
Φωτ.: Ρούλα Τρίγκου/Ελληνική Ορθολογική εταιρεία

Με ποιον τρόπο λοιπόν παρακάμφθηκε αυτό το νομικό κώλυμα; «Απλά, τα έξι αυτά άτομα εμφανίζονται στη σύνθεση της κάθε ΕΚΟΙΝ όχι ως φυσικά πρόσωπα, αλλά ως νόμιμοι εκπρόσωποι διαφορετικών νομικών προσώπων (Μονοπρόσωπων Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών - ΜΙΚΕ). Δηλαδή κάθε ένα από τα έξι πρόσωπα που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο εκάστης Ενεργειακής Κοινότητας εκπροσωπεί μια διαφορετική εταιρεία (ΜΙΚΕ) σε κάθε Ενεργειακή Κοινότητα», λένε από την περιβαλλοντική οργάνωση.

Καθώς, όπως αναφέρει η οργάνωση, «το κουβάρι περιπλέκεται, η έρευνα συνεχίστηκε σε δημόσια διαθέσιμα έγγραφα στο ΓΕΜΗ». Το ΓΕΜΗ είναι η βάση δεδομένων στην οποία καταγράφονται όλες οι επιχειρήσεις. Η Ορνιθολογική διαπίστωσε σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 42 εταιρειών ΜΙΚΕ (7 Ενεργειακές Κοινότητες επί 6 ΜΙΚΕ) που ελέγχουν τις 7 «Κοινότητες» ότι μοναδικός εταίρος με ποσοστό 100% είναι μια κυπριακή εταιρεία: «Εν ολίγοις, η εταιρεία αυτή ελέγχει απόλυτα τη διοίκηση των “Ενεργειακών Κοινοτήτων” και τη διαχείριση των έργων τους. Δηλαδή 15 από τους 16 αδειοδοτημένους αιολικούς σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη». Όπως σημειώνουν, «οι 35 από τις 42 εταιρείες ΜΙΚΕ συστάθηκαν μέσα σε διάστημα 12 ημερών, λίγες ημέρες μετά την έκδοση των αδειών εγκατάστασης».

Ακαρνανικά Όρη: «Η καρδιά της πιο σημαντικής περιοχής για τα απειλούμενα όρνια»

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας Facebook Twitter
Τα Ακαρνανικά Όρη είναι η σημαντικότερη περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα για τη διατήρηση του απειλούμενου γύπα Όρνιου (Gyps fulvus). Φωτ.: © Αντώνης Στούμπας/Ελληνική Ορθολογική εταιρεία

Οι 22 περιβαλλοντικές οργανώσεις σημειώνουν ότι τα Ακαρνανικά Όρη αποτελούν εξ ολοκλήρου σημαντική περιοχή για τα πουλιά, ενώ μέρος της περιοχής αποτελεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Δικτύου NATURA: «Είναι η σημαντικότερη περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα για τη διατήρηση του απειλούμενου γύπα Όρνιου (Gyps fulvus), δεδομένου ότι φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία του είδους εκτός Κρήτης, ενώ αποτελεί και πολύ σημαντική περιοχή χειμερινής τους συγκέντρωσης σε βαλκανικό επίπεδο». 

Υπενθυμίζουν στους αρμόδιους αδειοδοτικούς φορείς ότι «για το Όρνιο και άλλα δύο απειλούμενα είδη γύπα (Μαυρόγυπας, Γυπαετός) έχει εκπονηθεί και υλοποιείται Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ), θεσμοθετημένο με Υπουργική Απόφαση». Σ’ αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, όπως αναφέρουν, «επισημαίνεται ότι το Όρνιο αποτελεί το πλέον ευάλωτο είδος σε επιπτώσεις από εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας, όταν αυτοί εγκαθίστανται εντός του ζωτικού του χώρου».

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει επισημάνει επανειλημμένα «πως η αδειοδότηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην καρδιά της πλέον σημαντικής περιοχής για τα απειλούμενα Όρνια στην ηπειρωτική χώρα αποτελεί από μόνη της περιβαλλοντικό έγκλημα». Το να συμβαίνει όμως αυτό, όπως υποστηρίζει, «μέσω της εξόφθαλμης εργαλειοποίησης του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής και δεν μπορεί παρά να εξοργίζει οποιονδήποτε εχέφρονα πολίτη. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, να παραμένουν αμέτοχοι μπροστά σε αυτήν τη σκανδαλώδη μεθόδευση, καθώς ενδεχόμενη αδράνεια θα δώσει ένα μήνυμα ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν είναι απλά αποδεκτές, αλλά επιβραβεύονται κιόλας! Παράλληλα, θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ο οποίος θα απαξιωθεί και θα στιγματιστεί ανεξίτηλα ως ο κατάλληλος μοχλός παράκαμψης της νομοθεσίας για τις μεγάλες εταιρείες, και μάλιστα με πραγματική έδρα εκτός Ελλάδας».

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας Facebook Twitter
Φωτ.: © Ελληνική Ορθολογική εταιρεία

Οι 22 οργανώσεις που ζητούν την ανάκληση των αδειοδοτήσεων είναι οι εξής: Αλκυόνη - Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων, ΑΛΚΥΩΝ - Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου, ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ΑΡΙΩΝ - Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Πίνδος Περιβαλλοντική, Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή», Φίλοι της Φύσης Ελλάδας, Greenpeace, Περιβαλλοντική Οργάνωση iSEA, MEDASSET, MedINA - Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο, The Green Tank, WWF Ελλάς.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θα καταστρέψουν οι ανεμογεννήτριες τα Άγραφα;

Περιβάλλον / Θα καταστρέψουν οι ανεμογεννήτριες τα Άγραφα;

Αυτό το ερώτημα θέσαμε στον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, επιστήμονα, φυσιολάτρη, δεινό ορειβάτη και μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Αθήνας για τη Σωτηρία των Αγράφων και του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΖΗ
Περιβάλλον: Πολυνομοσχέδιο για δάση, αυθαίρετα, ενεργειακές κοινότητες

Ρεπορτάζ / Ελλάδα: Δάση, αυθαίρετα και ενεργειακές κοινότητες στο νέο πολυνομοσχέδιο

Το ενδιαφέρον των επιστημονικών φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πολύ μεγάλο και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται βροχή σχολίων στη δημόσια διαβούλευση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ