Έρευνα ΠΙΣ: Δυσαρεστημένοι από το σύστημα Υγείας οι πολίτες, ικανοποιημένοι από τους γιατρούς

Έρευνα ΠΙΣ: Δυσαρεστημένοι από το σύστημα Υγείας οι πολίτες, ικανοποιημένοι από τους γιατρούς Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι πολίτες, σε ποσοστό 48,1%, από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στον τομέα της δημόσιας υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ), για την ικανοποίηση στο σύστημα Υγείας από πολίτες και γιατρούς, το 61,1% απαντά ότι είναι δυσαρεστημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.066 άτομα, άνω των 17 ετών, ενώ στην έρευνα μεταξύ ιατρών συμμετείχαν 760 ιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, από όλη την επικράτεια.

Στην ερώτηση «η δυσαρέσκειά σας οφείλεται σε τι από τα παρακάτω;» έδωσαν τις ακόλουθες απαντήσεις: Κακή οργάνωση 73,5%, όχι καλή αναλογία προσωπικού ασθενών 68,3%, όχι καλές κτιριακές εγκαταστάσεις 53,5%, όχι καλός εξοπλισμός 51,1%.

Όσοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στους λειτουργούς της Υγείας με το ιατρικό προσωπικό στο 83% και το νοσηλευτικό προσωπικό στο 48% των θετικών απαντήσεων.

Τη μερίδα του λέοντος πήραν στις επισκέψεις τα νοσοκομεία με τις θετικές απαντήσεις να φτάνουν στο 64,8% και να ακολουθούν τα ιδιωτικά ιατρεία. Στο ερώτημα «είσαστε γενικά ικανοποιημένος/η ή δυσαρεστημένος/η από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας από τον ιδιώτη ιατρό που επισκεφθήκατε ή την ιδιωτική κλινική;» σε ποσοστό 68,2% δήλωσαν ικανοποιημένοι από ιδιώτη γιατρό.

Σχετικά με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, το 43,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά τη λειτουργία τους, έναντι 27,3% που την κρίνει θετικά. Στο ερώτημα «κατά τα τελευταία δύο - τρία χρόνια, κατά τη γνώμη σας, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας έχει βελτιωθεί ή έχει χειροτερεύσει;», το 54,7% απάντησε ότι έχει χειροτερεύσει.

Στην ερώτηση «είστε ικανοποιημένος/η ή δυσαρεστημένος/η από την εμπειρία σας με τον οικογενειακό σας γιατρό;» ικανοποιημένο δηλώνει το 55,7%, ενώ μόλις το 10,9% είναι δυσαρεστημένο.

Στην ερώτηση «Τι άποψη έχετε γενικά για τη δραστηριότητα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου;», το 33,1% είχε θετική άποψη, το 27,8% ούτε θετική ούτε αρνητική και το 13,3 αρνητική.

Έρευνα ΠΙΣ: Οι απαντήσεις των γιατρών

Στην έρευνα μεταξύ ιατρών από όλη την επικράτεια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις σε δύο ερωτήματα που είναι σταθερές μεταξύ των ερευνών που διεξήχθησαν το 2024 και 2025: «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στη νομοθεσία για την υγεία. Τις αντιμετωπίζετε;». Στο ερώτημα αυτό, το 48,3% απάντησε αρνητικά στην έρευνα του 2024 και φέτος απάντησε αρνητικά το 49%.

Στο δεύτερο ερώτημα που αφορά τις ρυθμίσεις για τον προσωπικό γιατρό, το 2024 είχε απαντήσει αρνητικά το 50,4%, ενώ φέτος το 49%.

Τέλος αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά σε γενικό κοινό και γιατρούς στο ερώτημα για την ανάγκη αύξησης των μισθών στους γιατρούς ΕΣΥ, στο οποίο απαντά θετικά το 94,2% των πολιτών και το 90,5% των γιατρών, με ανάλογα ποσοστά στο ερώτημα για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για τη στελέχωση των νοσοκομείων σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM