Μητσοτάκης: Όποιος δεν έχει λάβει άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφει στη χώρα του

Μητσοτάκης: Όποιος δεν έχει λάβει άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφει στη χώρα του Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

«Η σύνοδος κορυφής που ξεκινάει σε λίγο έχει στην ημερήσια διάταξή της μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για την ευρωπαϊκή μας ένωση», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω χαιρετίζοντας το γεγονός ότι σήμερα το μεσημέρι θα παραβρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης. Κύπρος και Ελλάδα αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη διαδικασία των συζητήσεων για την επανένωση του νησιού στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας του.

Και θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας επέλεξε να διορίσει προσωπικό απεσταλμένο, έτσι ώστε αυτή η διαδικασία να κρατηθεί ζωντανή, να συνεχιστεί με συγκεκριμένα παραδοτέα ενόψει της επόμενης συνάντησης η οποία θα γίνει το καλοκαίρι», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας και του μεταναστευτικού: «Θέλω, επίσης, να σταθώ ιδιαίτερα στα θέματα τα οποία αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα, να χαιρετήσω την κατάθεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Λευκής Βίβλου, η οποία συμπεριλαμβάνει πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες θα γίνουνε πια πολιτικές της ΕΕ.

Αναφέρομαι ιδιαίτερα στη δυνατότητα να δοθεί δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να μπορέσουν να αυξήσουνε τις επενδύσεις τους στην άμυνα αλλά και τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου, ύψους 150 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην άμυνα, το οποίο θα προωθεί την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και ουσιαστικά θα περιορίζει τις δαπάνες αυτές σε χώρες οι οποίες είτε συμμετέχουν στην ΕΕ είτε έχουν συνάψει συμφωνίες στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ένωση. Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και μια πάγια θέση της Ελλάδος, η οποία σήμερα δικαιώνεται.

Τέλος, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τα ζητήματα της μετανάστευσης όπου και πάλι θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο προτεινόμενος κανονισμός επιστροφών συντάσσεται με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες δίνουνε προτεραιότητα όχι μόνο στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων της ΕΕ αλλά και στη γρήγορη διαδικασία επιστροφής όσων δεν έχουν λάβει άσυλο σε χώρα της ΕΕ, στα κράτη από τα οποία προέρχονται.

Εξού και αναμένουμε, με μεγάλη ανυπομονησία θα έλεγα, τον νέο κατάλογο των ασφαλών χωρών προέλευσης έτσι ώστε και η χώρα μας να μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτήν την κατεύθυνση και η σαφής οδηγία που έχω δώσει στην καινούργια ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης ακριβώς κινείται στη λογική ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα μας παράνομα και δεν έχει λάβει άσυλο, δεν τυγχάνει δηλαδή διεθνούς προστασίας, θα πρέπει να επιστρέφεται στη χώρα από την οποία ήρθε. Και είναι πολύ σημαντικό πια να έχουμε και ευρωπαϊκά κανονιστικά εργαλεία τα οποία θα μας διευκολύνουν να υλοποιήσουμε αυτήν την πολιτική».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης στο «ελληνικό FBI»: Θα βρούμε τρόπο για πρόσθετη οικονομική υποστήριξη, αναλόγως με τα αποτελέσματα που φέρνετε

Πολιτική / Μητσοτάκης στο «ελληνικό FBI»: Θα βρούμε τρόπο για πρόσθετη οικονομική υποστήριξη, αναλόγως με τα αποτελέσματα που φέρνετε

«Είμαι πρωτίστως σήμερα εδώ για να σας μεταφέρω την ικανοποίησή μου και τις ευχαριστίες μου για τις πολύ σημαντικές επιτυχίες που μέσα σε σχετικά σύντομο διάστημα, η Διεύθυνση αυτή έχει καταφέρει να επιδείξει», δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βασιλική Σιούτη / Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το Μέγαρο Μαξίμου πόνταρε στο επικοινωνιακό φρεσκάρισμα της κυβέρνησης, αλλά, αντί γι’ αυτό, βρέθηκε να αντιμετωπίζει νέες κρίσεις που προέκυψαν από τον ανασχηματισμό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κασσελάκης: 30 μήνες φυλακή και 50.000 ποινή με αναστολή για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Πολιτική / Κασσελάκης: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική με το σκεπτικό ότι δεν ανέμενε το Σεπτέμβριο του 2023 να εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δε γνώριζε την απαγόρευση να διαθέτει καταθέσεις στο εξωτερικό ως πολιτικός αρχηγός
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου με έμφαση σε Μεταναστευτικό και περιφερειακή σταθερότητα

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου με έμφαση σε Μεταναστευτικό και περιφερειακή σταθερότητα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, επισκέφθηκε την Ελλάδα για να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εστιάζοντας στο μεταναστευτικό, την περιφερειακή σταθερότητα και την ενεργειακή συνεργασία.
LIFO NEWSROOM