Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Η ορμή που ανέμενε ο πρωθυπουργός ότι θα έδινε ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση για να επανεκκινήσει δεν κράτησε τελικά ούτε ένα 24ωρο. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
 που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων για τα Τέμπη είχε σκοπό να σταματήσει την καθοδική πορεία της ΝΔ που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις, να συσπειρωθεί η εκλογική βάση και να διευθετηθούν ορισμένες εκκρεμότητες. Η ορμή, όμως, που ανέμενε ο πρωθυπουργός ότι θα έδινε ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση για να επανεκκινήσει δεν κράτησε τελικά ούτε ένα 24ωρο, καθώς πολλά πήγαν στραβά από τις πρώτες ώρες.

Ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προσδοκούσε να κατευνάσει την κοινή γνώμη για το ζήτημα των Τεμπών και να δείξει ότι σέβεται τα αιτήματα της κοινωνίας που διαδήλωσε μαζικά πριν από λίγες μέρες. Για τον λόγο αυτό θυσίασε τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα. Η αποπομπή του είχε προαναγγελθεί ανεπισήμως και ήταν από καιρό αναμενόμενη. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούσαν ότι ο Χρ. Σταϊκούρας «δεν έκανε αρκετά για να αναδείξει το έργο που έχει γίνει για τον Σιδηρόδρομο». Μερικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υποστήριζαν ότι ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους επειδή δεν ήξερε το έργο που είχε κάνει η κυβέρνηση στον σιδηρόδρομο. Μία άλλη κριτική που δεχόταν ο Χρ. Σταϊκούρας ήταν ότι ο ίδιος δεν έκανε αρκετά, επικοινωνιακά, για να μαζέψει το θέμα των Τεμπών ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις. Το τελευταίο διάστημα, που είχε υποχρεωθεί να βγαίνει στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, διατηρούσε πολύ πιο χαμηλούς τόνους από άλλους υπουργούς που έβγαιναν στα ΜΜΕ για τα Τέμπη, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, οι οποίοι κατέβαζαν τη σκληρή γραμμή, και ήταν αρκετά πιο προσεκτικός με τις δημόσιες δηλώσεις του απέναντι στη δικαστική διερεύνηση. Ο Χρ. Σταϊκούρας δεν αρνήθηκε ότι μπορεί να υπήρχε κάποιο άγνωστο εύφλεκτο φορτίο και ήταν επιφυλακτικός για τις ευθύνες της Hellenic Train, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και συνέπειες, αν αποδειχθούν κάποιες σοβαρές ευθύνες. 

Ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης λέγεται ότι προτιμούσε να είναι στο Μέγαρο Μαξίμου, που είναι το κέντρο λήψης όλων των αποφάσεων, και όχι στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο οποίο πήγε με βαριά καρδιά. Η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο υπουργείο αποτελεί ένα ρίσκο και για τον ίδιο και για την κυβέρνηση. 

Ο πρωθυπουργός, πέρα από τον κατευνασμό της κοινής γνώμης για τα Τέμπη, επιδίωξε και ορισμένους άλλους σκοπούς με τον ανασχηματισμό και τα νέα πρόσωπα που έφερε, όπως το να συγκρατήσει τους φιλελεύθερους κεντρώους ψηφοφόρους και να στείλει ένα μήνυμα στον επιχειρηματικό τομέα ότι η κυβέρνηση θα είναι φιλική μαζί του. Αυτό εξυπηρετούσε η τοποθέτηση του Αρίστου Δοξιάδη, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού. Σήμερα, το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε όσα δημοσιοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του και εκτιμούν ότι με την απομάκρυνσή του το ζήτημα έκλεισε. Αυτό που σίγουρα δεν περίμεναν ήταν την επίθεση που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Αρίστου Δοξιάδη. Αυτός ήταν ένας αιφνιδιασμός που δεν είχαν προβλέψει, καθώς εκτιμούσαν ότι η περίπτωση του θα συμπεριλαμβανόταν στα πρόσωπα που η Κουμουνδούρου έχει στο απυρόβλητο. 

Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Η τοποθέτηση του Αρίστου Δοξιάδη ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού. Φωτ.: Eurokinissi

Η συσπείρωση της κομματικής βάσης επιδιώκεται κυρίως με την ανάδειξη δύο νεότερων, αλλά αγαπητών και δημοφιλών στελεχών της ΝΔ, του Χρίστου Δήμα και του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, και με την ενσωμάτωση σε ρόλο υφυπουργών πολλών διαφωνούντων.  

Η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Μετανάστευσης, παρότι λέγεται ότι προέκυψε από καραμπόλα, αποφασίστηκε τελικά με την προσδοκία να ικανοποιήσει την πιο δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, ώστε να σταματήσουν από εκεί οι απώλειες. Ωστόσο, οι δεξιοί ψηφοφόροι που έχουν εγκαταλείψει τη ΝΔ για να κατευθυνθούν σε πιο δεξιά κόμματα ή παραμένουν στην γκρίζα ζώνη δεν θα επιστρέψουν λόγω του Μάκη Βορίδη, τον οποίο θεωρούν «ενσωματωμένο» και ποτέ δεν έχαιρε της ιδιαίτερης εμπιστοσύνης της παραδοσιακής βάσης της ΝΔ. Αντιθέτως, η τοποθέτηση του Βορίδη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προβληματίζει αρνητικά, ακόμα και για τον συμβολισμό της λόγω του ακροδεξιού παρελθόντος του, τους φιλελεύθερους ψηφοφόρους. Ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης λέγεται ότι προτιμούσε να είναι στο Μέγαρο Μαξίμου, που είναι το κέντρο λήψης όλων των αποφάσεων, και όχι στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο οποίο πήγε με βαριά καρδιά. Αντιλαμβάνεται προφανώς ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει την (αντι)μεταναστευτική πολιτική που υπερασπίζεται και ότι θα γίνει στόχος επικρίσεων και από τους δεξιούς και από τους φιλελεύθερους. Η τοποθέτηση του Βορίδη στο συγκεκριμένο υπουργείο αποτελεί ένα ρίσκο και για τον ίδιο και για την κυβέρνηση. 

Ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό των Τεμπών επιχείρησε να διευθετήσει μερικά ακόμα ζητήματα, όπως το να προωθήσει τον Κωστή Χατζηδάκη, έναν πιστό πολιτικό φίλο της οικογένειας Μητσοτάκη επί πολλές δεκαετίες, στη θέση Νο2 της κυβέρνησης. Αναβάθμισε επίσης και τον φιλόδοξο Κυριάκο Πιερρακάκη, δίνοντας και σε εκείνον ένα προβάδισμα για την επόμενη μέρα. Η προώθηση του Κ. Χατζηδάκη και του Κ. Πιερρακάκη έχει ως αποτέλεσμα, όχι τυχαία, να υποβαθμίζεται κατά κάποιον τρόπο ο ρόλος του Νίκου Δένδια. Στην οικονομία, ωστόσο, το πεδίο θα είναι αρκετά απαιτητικό το επόμενο διάστημα, καθώς οι πολίτες, έχοντας απολέσει την εμπιστοσύνη τους συνολικά στο πολιτικό σύστημα, περιμένουν να δουν το αντίκρισμα του οικονομικού success story που παρουσιάζει η κυβέρνηση στη δική τους ζωή, κάτι που ως τώρα δεν βλέπουν. 

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρωθυπουργός διατήρησε την ίδια πολιτική ηγεσία, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην κομματική βάση της ΝΔ, και έχει δεχτεί πολλές φορές τα βέλη των καραμανλικών και των σαμαρικών. Οι πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή-συνομιλητή του πρωθυπουργού, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Χρήστου Ροζάκη, πως η Ελλάδα απεμπόλησε κυριαρχικά δικαιώματά της στην Κάσο εξαιτίας των χειρισμών της στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα και έχει αναστατώσει και εσωτερικά τη ΝΔ. Λόγω άλλων θεμάτων που κυριαρχούν στην επικαιρότητα το θέμα αυτό δεν αναδείχθηκε ιδιαίτερα, αλλά δύσκολα δεν θα το βρουν μπροστά της η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου το επόμενο διάστημα. 

Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός αναβάθμισε επίσης και τον φιλόδοξο Κυριάκο Πιερρακάκη, δίνοντας και σε εκείνον ένα προβάδισμα για την επόμενη μέρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Θοδωρής Λιβάνιος και η Λίνα Μενδώνη είναι από τους σταθερούς υπουργούς της κυβέρνησης και από τους οποίους ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς θεωρεί ότι πετυχαίνουν σε ό,τι αναλαμβάνουν. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρέμεινε στο υπουργείο Υγείας, παρά τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια που υπάρχει για την υγεία και καταγράφεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις. Στο υπουργείο Παιδείας τοποθετήθηκε η Σοφία Ζαχαράκη, μία χαμηλών τόνων πρώην συνεργάτιδα του πρωθυπουργού, η οποία ωστόσο δεν έχει να επιδείξει κάποιο έργο ως τώρα, αλλά η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Εργασίας, από τα οποία το Μαξίμου δεν περιμένει πολλά. 

Το δημογραφικό, που θεωρείται από πολλούς ως το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας και μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αντιθέτως καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στις γεννήσεις, ανατέθηκε στη Δόμνα Μιχαηλίδου, με την επισήμανση του Μεγάρου Μαξίμου ότι η ίδια θα φέρει σύντομα στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Πέρα από τις εύλογες αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη επισήμανση (ειδικά μετά το «πήγαινε κάνε κανένα παιδί» του βουλευτή Κυριαζίδη), η κυρία Μιχαηλίδου δεν έχει ούτε αυτή να παρουσιάσει κάποιο ιδιαίτερο έργο από τα προηγούμενα ευκολότερα κυβερνητικά καθήκοντα που της είχαν ανατεθεί. Ο πρωθυπουργός την είχε βγάλει από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς δεν ήταν ικανοποιημένος από την απόδοσή της, αλλά τώρα αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. 

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ήταν ίσως το μοναδικό υπουργείο στο οποίο δεν ήθελε να πάει κανείς και το αναλαμβάνει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος θα δοκιμαστεί σκληρά σε λίγους μήνες. Ο Σταύρος Παπασταύρου, που είχε παραιτηθεί-αποπεμφθεί πέρσι, μετά τη δημοσιοποίηση μιας συνάντησης που είχε με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, επανέρχεται και τοποθετείται στο κρίσιμο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θα έχει να διαχειριστεί, μεταξύ άλλων, το καυτό, έτσι όπως έχει εξελιχθεί, ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Η τοποθέτηση του τεχνοκράτη Νίκου Τσάφου στο υπουργείο αυτό έχει προκαλέσει επίσης προβλήματα, με την αντιπολίτευση να ζητά την αποπομπή του λόγω του ότι πριν γίνει σύμβουλος του πρωθυπουργού είχε αποκαλέσει τα κατεχόμενα, Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιώργος Φλωρίδης παρέμειναν επίσης ακλόνητοι όπως και ο Άκης Σκέρτσος, ο στενότερος ίσως συνεργάτης του πρωθυπουργού. 

Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχουν ανακοινωθεί αλλαγές ως τώρα και δεν είναι γνωστό αν ο πρωθυπουργός θα τα διατηρήσει όλα ως είχαν. Εκεί είναι, πάντως, που λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις, οι οποίες θα κρίνουν την πορεία της κυβέρνησης και το εάν θα καταφέρει να ανακάμψει στον χρόνο που έχει στη διάθεσή της ή όχι. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ