Ο Πούτιν με στρατιωτική στολή στο Κουρσκ, «απαντά» στις συζητήσεις για εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο Πούτιν με στρατιωτική στολή στο Κουρσκ, εν μέσω συζητήσεων για εκεχειρία στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ντυμένος με στρατιωτική στολή παραλλαγής, επισκέφτηκε το βράδυ της Τετάρτης ένα διοικητήριο κοντά στο μέτωπο στο Κουρσκ για να επευφημήσει την εκδίωξη των ουκρανικών δυνάμεων από τον στρατό του από μεγάλο μέρος του εδάφους που είχαν καταλάβει στη ρωσική συνοριακή περιοχή.

Η γεμάτη νόημα επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κουρσκ έγινε μια ημέρα μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι συμφώνησαν σε μια εκεχειρία 30 ημερών στον πόλεμο. Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδίαζαν να μεταφέρουν την πρόταση στον Πούτιν, ο οποίος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν ενδιαφέρεται για μια προσωρινή εκεχειρία.

Ο Πούτιν με στρατιωτική στολή στο Κουρσκ, εν μέσω συζητήσεων για εκεχειρία στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
Ο Πούτιν με στρατιωτική στολή στο Κουρσκ, εν μέσω συζητήσεων για εκεχειρία στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Ντυμένος με μια πράσινη στολή παραλλαγής, ο Πούτιν κάθισε σε ένα γραφείο με χάρτες απλωμένους μπροστά του, σύμφωνα με φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο. Εμφανίστηκε με τον ανώτατο στρατιωτικό αξιωματικό της Ρωσίας, στρατηγό Βαλερί Γκερασίμοφ.

Ο Πούτιν με στρατιωτική στολή στο Κουρσκ, εν μέσω συζητήσεων για εκεχειρία στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
Ο Πούτιν με στρατιωτική στολή στο Κουρσκ, εν μέσω συζητήσεων για εκεχειρία στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Βάσει βίντεο που κυκλοφόρησαν από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν επαίνεσε τους ρωσικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς που είχαν πάρει πίσω μεγάλο μέρος του εδάφους που κατέλαβε η Ουκρανία στην περιοχή του Κουρσκ. Κάλεσε τα στρατεύματα να καταλάβουν οριστικά το έδαφος από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν υπό την κυριαρχία τους τμήματα της ρωσικής συνοριακής περιοχής από το περασμένο καλοκαίρι. Το Κίεβο ήλπιζε να χρησιμοποιήσει το έδαφος ως διαπραγματευτικό χαρτί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε επίσης οι ουκρανικές δυνάμεις που αιχμαλωτίστηκαν στην περιοχή να αντιμετωπίζονται και να διώκονται ως τρομοκράτες σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία. Ο στρατηγός Γκερασίμοφ είπε ότι περισσότεροι από 400 Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν στις επιχειρήσεις.

Ο Πούτιν με στρατιωτική στολή στο Κουρσκ, εν μέσω συζητήσεων για εκεχειρία στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο έδαφος της περιοχής του Κουρσκ, διαπράττουν εγκλήματα εδώ κατά του άμαχου πληθυσμού και εναντιώνονται στις ένοπλες δυνάμεις, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις ειδικές υπηρεσίες μας, σύμφωνα με τους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι τρομοκράτες», είπε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι οι «ξένοι μισθοφόροι» δεν εμπίπτουν στη Σύμβαση της Γενεύης που διέπει τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου. Η σύγκρουση, η οποία ξεκίνησε με την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχει προσελκύσει ξένους μαχητές. Αυτόν τον μήνα, η Ρωσία καταδίκασε έναν 22χρονο Βρετανό που είχε καταταχθεί εθελοντικά στον ουκρανικό στρατό σε 19 χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες για τρομοκρατία, μετά τη σύλληψή του στην περιοχή Κουρσκ πέρυσι.

Οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν την επίθεση για να απωθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα από την περιοχή αυτή την εβδομάδα, καθώς ο Τραμπ αποφάσισε να παγώσει τις υπηρεσίες πληροφοριών και τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, μετά από την άνευ προηγουμένου σύγκρουση στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ του Τραμπ και Ζελένσκι.

Μετά από συνομιλίες την Τρίτη με Ουκρανούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη βοήθεια προς το Κίεβο. Μέχρι τότε, οι ρωσικές δυνάμεις ήταν ήδη σε καλό δρόμο για να ανακτήσουν τη Σούτζα, το κύριο πληθυσμιακό κέντρο στην περιοχή του Κουρσκ που κατελήφθη από την Ουκρανία πέρυσι.

Για μήνες, η κατοχή του ρωσικού εδάφους από την Ουκρανία ήταν ένα επώδυνο σημείο για τη Μόσχα, η οποία ενίσχυσε τις δυνάμεις της με Βορειοκορεάτες στρατιώτες σε μια προσπάθεια να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι υπερηφανεύτηκαν για μια ριζική επίθεση στο Κουρσκ το περασμένο Σάββατο, όταν, όπως είπαν, περίπου 800 μαχητές ταξίδεψαν περίπου 10 μίλια μέσω ενός αγωγού φυσικού αερίου που δεν χρησιμοποιούνταν για να πραγματοποιήσουν μια αιφνιδιαστική επίθεση στα ουκρανικά μετόπισθεν.

Την Τετάρτη, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μετακινούνται σε «πιο πλεονεκτικές θέσεις» και εάν χρειαστεί «θα κρατήσουν τη γραμμή στην περιοχή του Κουρσκ για όσο διάστημα παραμένει λογικό και απαραίτητο». Πρόσθεσε: «Στις πιο δύσκολες καταστάσεις, προτεραιότητά μου ήταν και παραμένει η διατήρηση της ζωής των Ουκρανών στρατιωτών».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε προσωρινή κατάπαυση του πυρός ή εκεχειρία θα παράσχει πλεονέκτημα μόνο στις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται πίσω στο πεδίο της μάχης και θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την αναστολή για την αναπλήρωση του δυναμικού τους.

Η Ρωσία ζήτησε ευρύτερη συμφωνία ασφαλείας που θα υποστηρίζεται από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει δεκτή στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, καθώς και άλλες δεσμεύσεις που κινδυνεύουν να διαβρώσουν την κυριαρχία της Ουκρανίας.

«Δεν χρειαζόμαστε εκεχειρία», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας ενημέρωσης Τύπου τον Δεκέμβριο. «Χρειαζόμαστε ειρήνη: μια μακροπρόθεσμη και διαρκή ειρήνη με εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους πολίτες της».

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM