Το 50% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 προέρχονται από 36 εταιρείες ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με μελέτη

Το 50% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 προέρχονται από 36 εταιρείες ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με μελέτη Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Pexels
0

Οι μισές από τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τη θέρμανση του κλίματος προέρχονται από τα ορυκτά καύσιμα που παράγονται από μόλις 36 εταιρείες, όπως αποκάλυψε η έκθεση Carbon Majors.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα στοιχεία του 2023 ενισχύουν την υπόθεση να λογοδοτήσουν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων για τη συμβολή τους στην παγκόσμια θέρμανση. Προηγούμενες εκδόσεις της ετήσιας έκθεσης έχουν χρησιμοποιηθεί σε νομικές υποθέσεις κατά εταιρειών και επενδυτών.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι 36 μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των Saudi Aramco, Coal India, ExxonMobil, Shell και πολλών κινεζικών εταιρειών, παρήγαγαν άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο που ευθύνονται για πάνω από 20 δισ. τόνους εκπομπών CO2 το 2023. Αν η Saudi Aramco ήταν χώρα, θα ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία, ενώ η ExxonMobil είναι υπεύθυνη για τις ίδιες περίπου εκπομπές με τη Γερμανία, τον ένατο μεγαλύτερο ρυπαντή στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030, εάν ο κόσμος έχει πολλές πιθανότητες να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5C, τον διεθνώς συμφωνημένο στόχο. Ωστόσο, οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται, επιβαρύνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αφαιρούν ζωές και ζωές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι τα νέα έργα ορυκτών καυσίμων που ξεκινούν μετά το 2021 είναι ασυμβίβαστα με την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Οι περισσότερες από τις 169 εταιρείες στη βάση δεδομένων Carbon Majors αύξησαν τις εκπομπές τους το 2023, το οποίο ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί τότε.

«Αυτές οι εταιρείες κρατούν τον κόσμο αγκιστρωμένο στα ορυκτά καύσιμα χωρίς να σχεδιάζουν να επιβραδύνουν την παραγωγή» δήλωσε η Κριστιάνα Φιγκέρες, επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, όταν παραδόθηκε η συμφωνία-ορόσημο του 2015 στο Παρίσι. «Η επιστήμη είναι σαφής: δεν μπορούμε να κινηθούμε προς τα πίσω, προς περισσότερα ορυκτά καύσιμα και περισσότερη εξόρυξη. Αντίθετα, πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός, προς τις πολλές δυνατότητες ενός οικονομικού συστήματος απαλλαγμένου από τις ανθρακούχες εκπομπές που λειτουργεί για τους ανθρώπους και τον πλανήτη» εξήγησε.

Ο Emmett Connaire, από το InfluenceMap, το thinktank που συνέταξε την έκθεση Carbon Majors, δήλωσε: «Παρά τις παγκόσμιες δεσμεύσεις για το κλίμα, μια μικρή ομάδα των μεγαλύτερων παραγωγών ορυκτών καυσίμων στον κόσμο αυξάνει σημαντικά την παραγωγή και τις εκπομπές. Η έρευνα υπογραμμίζει τον δυσανάλογο αντίκτυπο που έχουν αυτές οι εταιρείες στην κλιματική κρίση και υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επιβολή της εταιρικής ευθύνης». 

Η Saudi Aramco, η Coal India, η ExxonMobil, η Chevron, η Shell, η TotalEnergies και η BP δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Τα δεδομένα της Carbon Majors χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη νόμων που ψηφίστηκαν στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Βερμόντ στις ΗΠΑ, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων για τις κλιματικές ζημίες. Τα δεδομένα έχουν επίσης αναφερθεί από νομικές ομάδες ως υποστήριξη για πιθανές ποινικές διώξεις κατά στελεχών ορυκτών καυσίμων και έχουν αναφερθεί σε ρυθμιστικές δράσεις, όπως η καταγγελία της ClientEarth κατά της BlackRock για παραπλάνηση των επενδυτών.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΚ - Πώς ένα μπλε λουλούδι αλλάζει το μέλλον των αγροτών στην Ινδία

Περιβάλλον / Πώς ένα μπλε λουλούδι άλλαξε το μέλλον των αγροτών στην Ινδία

Ένα μέχρι πρόσφατα «παραμελημένο» λουλούδι μετατρέπεται σε πηγή εισοδήματος και ελπίδας για χιλιάδες αγρότες στην Ινδία, δημιουργώντας νέες κοινότητες, επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης
THE LIFO TEAM
Το 1% των πλουσιότερων του πλανήτη έχει ήδη εξαντλήσει τον άνθρακα που του αναλογεί για το 2026

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εξαντλήσει τον άνθρακα που του αναλογεί για το 2026

Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη χρειάστηκε 10 ημέρες, ενώ το πλουσιότερο 0,1% μόλις τρεις ημέρες, για να εξαντλήσει το μερίδιο διοξειδίου του άνθρακα που του αναλογεί για ένα ολόκληρο έτος, χωρίς να ξεπεραστεί το ασφαλές κλιματικό όριο
THE LIFO TEAM
ΣΚ - Σε επιφυλακή οι επιστήμονες: Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Axial Seamount αναμένεται τελικά να εκραγεί το 2026

Περιβάλλον / Σε επιφυλακή οι επιστήμονες: Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Axial Seamount αναμένεται τελικά να εκραγεί το 2026

Το ηφαίστειο αναμένονταν να εκραγεί το 2025, αλλά σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα οι ερευνητές τώρα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί έκρηξη προς τα μέσα ή τα τέλη του 2026
THE LIFO TEAM