Η Google άλλαξε γνώμη: Θα εξελίσσει όπλα και εργαλεία παρακολούθησης με AI

Η Google άλλαξε γνώμη - Πλέον θα εξελίσσει όπλα και εργαλεία παρακολούθησης με AI Facebook Twitter
Φωτ. : EPA, αρχείου
0

Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, εγκατέλειψε μια από τις μακροχρόνιες πολιτικές της, η οποία όριζε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για την εξέλιξη όπλων και εργαλείων παρακολούθησης.

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες πριν ανακοινώσει χειρότερες από τις αναμενόμενες επιδώσεις για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές του όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη.

Μέχρι πρότινος, η εταιρεία δεσμευόταν να μην εξελίξει τεχνολογίες «που ενδέχεται να προκαλέσουν κακό».

Ο επικεφαλής της Google για την Τεχνητή Νοημοσύνη, Ντέμης Χασάμπης, δήλωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές αναθεωρούνται διότι σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να προστατεύει την «εθνική ασφάλεια».

Σε ένα blogpost, ο Χασάμπης και ο ανώτερος αντιπρόεδρος έρευνας, εργαστηρίων, τεχνολογίας και κοινωνίας της Google, Τζέιμς Μανίκα, υπερασπίστηκαν την κίνηση. Έγραψαν ότι καθώς αυξάνεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρεία πιστεύει ότι «οι δημοκρατίες θα πρέπει να ηγηθούν στην ανάπτυξη της AI». Πρόσθεσαν ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να διέπεται από την «ελευθερία, την ισότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί που μοιράζονται αυτές τις αξίες θα πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τεχνητή νοημοσύνη που προστατεύει τους ανθρώπους, προωθεί την παγκόσμια ανάπτυξη και υποστηρίζει την εθνική ασφάλεια».

Όταν η Google εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2004, το μότο του οργανισμού ήταν «Μην είστε κακοί (Don't be evil)». Ωστόσο, το 2009 η φράση υποβαθμίστηκε σε «μάντρα» και δεν συμπεριλήφθηκε στον κώδικα δεοντολογίας της Alphabet όταν δημιουργήθηκε η μητρική εταιρεία το 2015.

Το blogpost της Google υποστήριξε ότι από τότε που η εταιρεία δημοσίευσε για πρώτη φορά τις αρχές της για την τεχνητή νοημοσύνη το 2018, η τεχνολογία έχει κάνει «άλματα». «Δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινή τους ζωή. Το AI έχει γίνει μια τεχνολογία γενικού σκοπού και μια πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιούν αμέτρητοι οργανισμοί και ιδιώτες για τη δημιουργία εφαρμογών», έγραψαν ο Χασάμπης και ο Μανίκας.

Οι μετοχές της Google παρουσίασαν πτώση 7,5% μετά την ανακοίνωση της Τρίτης για χαμηλότερα κέρδη και αυτή η πτωτική τάση συνεχίζεται και σήμερα, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM