Προς «ναυάγιο» η συγχώνευση Nissan - Honda

Προς «ναυάγιο» η συγχώνευση Nissan - Honda Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Σε «ναυάγιο» φαίνεται πως οδηγείται η συμφωνία συγχώνευσης Nissan - Honda.

Η μετοχή της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan κατέρρευσε στο χρηματιστήριο του Τόκιο αφού κυκλοφόρησαν πληροφορίες στον ιαπωνικό Τύπο για την εγκατάλειψη του σχεδίου συγχώνευσής της με την ανταγωνίστριά της Honda, η μετοχή της οποίας αντίθετα εκτοξεύθηκε.

Η Honda, ο ιαπωνικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας, και η Nissan, που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες, άρχισαν τον Δεκέμβριο διαπραγματεύσεις για την προοπτική μίας συγχώνευσης που θα δημιουργούσε τον τρίτο μεγαλύτερο όμιλο αυτοκινήτων στο κόσμο σε πωλήσεις, μετά την Toyota και την Volkswagen, την ώρα που η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει τις σοβαρές προκλήσεις της Tesla και της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας, κυρίως στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Προς «ναυάγιο» η συγχώνευση Nissan - Honda Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Το σχέδιο ήταν σύσταση κοινής εταιρείας συμμετοχών με μία θέση στο χρηματιστήριο. Οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος επρόκειτο να ανακοινωθούν αυτόν τον μήνα. Στόχος τους ήταν η ολοκλήρωση των συνομιλιών τον Ιούνιο 2025 και η σύσταση εταιρείας χαρτοφυλακίου τον Αύγουστο 2026, οπότε οι μετοχές των δύο εταιρειών θα διαγράφονταν. Βάσει του σχεδίου, η Honda θα διόριζε την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρείας συμμετοχών.

Προς «ναυάγιο» η συγχώνευση Nissan - Honda Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Ομως πολλά ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την πληροφορία ότι η Honda σχεδίαζε να αποκτήσει τις μετοχές της Nissan για να την μετατρέψει σε θυγατρική της.

Το σενάριο αυτό δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Nissan, κύριο μέλημα της οποίας ήταν η διατήρηση της αυτονομίας της. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei, η Nissan προτίμησε να διακόψει τις διαπραγματεύσεις.

Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών κλόνισαν τις αγορές: τις πρώτες ώρες του απογεύματος, η μετοχή της Nissan κατέγραφε πτώση 4,86% πριν διακοπεί της διαπραγμάτευσή της μέχρι την επιβεβαίωση των πληροφοριών.

Αντίθετα, η μετοχή της Honda εκτοξεύθηκε κατά 12% και έκλεισε με άνοδο 8,18%.

Προς «ναυάγιο» η συγχώνευση Nissan - Honda Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

«Το δημοσίευμα αυτό δεν βασίζεται σε πληροφορίες που έχουν δοθεί από την Nissan. Σκοπεύουμε να οριστικοποιήσουμε την θέση μας μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, τότε θα προχωρήσουμε σε ανακοίνωση», σχολίασε η Nissan. Ο όμιλος θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα τριμήνου στις 13 Φεβρουαρίου.

Η Honda απέφυγε να σχολιάσει.

Η πρόταση για την μετατροπή της Nissan σε θυγατρική καθιστά την συγχώνευση σχεδόν αδύνατη, διότι ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους μετόχους καμίας από τις δύο πλευρές, δήλωσε στην εφημερίδα Yomiuri μη κατονομαζόμενο στέλεχος της Nissan.

Η προοπτική της συνεργασίας αυτή θεωρήθηκε δώρο εξ ουρανού για την Nissan: βαριά χρεωμένη, κατέγραψε κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου απροσδόκητες απώλειες και τα επιχειρησιακά της περιθώρια σχεδόν εξαφανίστηκαν.

Προς «ναυάγιο» η συγχώνευση Nissan - Honda Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Στις δύο αγορές-κλειδιά οι πωλήσεις της καταβαραθρώθηκαν: στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της έλλειψης υβριδικών μοντέλων με τα οποία θα ανταποκρινόταν σε μία ισχυρή ζήτηση, και στην Κίνα, εξαιτίας της κυριαρχίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην ντόπια αγορά.

Τελώντας υπό πίεσιν, η Nissan έχει ανακοινώσει την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως και μείωση της παραγωγής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την ιδέα να μετονομαστεί το Υπουργείο Άμυνας σε «Υπουργείο Πολέμου», επικαλούμενος την ιστορία νικών των ΗΠΑ, αλλά η αλλαγή απαιτεί νομοθετική έγκριση
LIFO NEWSROOM
Reuters: Παραιτήθηκε η φωτορεπόρτερ κατηγορώντας το πρακτορείο για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

Διεθνή / Γάζα: Παραιτήθηκε φωτορεπόρτερ του Reuters - Το κατηγορεί για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

«Δεν μπορώ πια να διατηρήσω καμία σχέση με το Reuters, καθώς με τη στάση του ουσιαστικά δικαιολογεί και καλύπτει τη συστηματική δολοφονία 245 δημοσιογράφων στη Γάζα», έγραψε την Τρίτη
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Οι ΗΠΑ προσφέρουν υποστήριξη σε ευρωπαϊκή αποστολή για την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, με πληροφορίες, αεράμυνα και επιτήρηση, ενισχύοντας την προστασία της χώρας έναντι μελλοντικής ρωσικής επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Διεθνή / Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Επιστολή 209 πρώην πρέσβεων και ανώτερων διπλωματών της ΕΕ καλεί σε άμεση δράση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - Ζητούν κυρώσεις, περιορισμούς σε εμπόριο και έρευνα, αν η ΕΕ δεν αναλάβει συλλογική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
«Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

Διεθνή / «Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Δεν θα προσχωρήσουμε στην πρωτοβουλία αυτή» ξεκαθάρισε ο καγκελάριος
LIFO NEWSROOM