Τα τελευταία 100 χρόνια οι άνδρες αναπτύχθηκαν σε ύψος και βάρος δύο φορές περισσότερο από τις γυναίκες

Οι άνδρες έχουν αυξηθεί σε ύψος και βάρος διπλάσια από τις γυναίκες τον τελευταίο αιώνα Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνδρες παγκοσμίως έχουν αυξήσει το ύψος και το βάρος τους δύο φορές πιο γρήγορα από τις γυναίκες τον τελευταίο αιώνα, ενισχύοντας τις διαφορές μεταξύ των φύλων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όπως η διατροφή και η μείωση των ασθενειών, έχει επιτρέψει την ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος. «Παρατηρούμε πώς η σεξουαλική επιλογή και οι βελτιωμένες περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη του ανδρικού και γυναικείου σώματος», δήλωσε ο καθηγητής Λιούις Χάλσεϊ από το Πανεπιστήμιο του Ρόουχαμπτον.

Η μελέτη, που βασίστηκε σε δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εθνικών αρχείων, ανέλυσε πώς το ύψος και το βάρος μεταβάλλονται σε σχέση με τον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (HDI). Για κάθε αύξηση κατά 0,2 μονάδες στον HDI, οι γυναίκες αυξάνονταν κατά μέσο όρο 1,7 εκ. και 2,7 κιλά, ενώ οι άνδρες 4 εκ. και 6,5 κιλά.

Στη Βρετανία, από το 1900 έως το 2022, η μέση αύξηση ύψους των γυναικών ήταν 1,9% (159 εκ. σε 162 εκ.), ενώ των ανδρών 4% (170 εκ. σε 177 εκ.). Το 1905, μία στις τέσσερις γυναίκες ήταν ψηλότερη από τον μέσο άνδρα της ίδιας χρονιάς· το 1958, αυτό το ποσοστό μειώθηκε σε μία στις οκτώ.

Η επίδραση της σεξουαλικής επιλογής

Η μελέτη υποθέτει ότι οι προτιμήσεις των γυναικών για ψηλότερους, πιο μυώδεις άνδρες μπορεί να έχουν επηρεάσει την τάση αυτή. «Το ύψος και η σωματική διάπλαση αποτελούν δείκτες υγείας και ζωτικότητας», ανέφερε ο Χάλσεϊ, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες βρίσκουν το ύψος ελκυστικό, καθώς υποδηλώνει δύναμη και καλή φυσική κατάσταση.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν μειονεκτήματα στο ύψος. Αν και οι ψηλότεροι άνθρωποι κερδίζουν περισσότερα χρήματα, είναι πιο επιρρεπείς σε διάφορους τύπους καρκίνου, εξαιτίας της μεγαλύτερης κυτταρικής μάζας.

Ο καθηγητής Μάικλ Γουίλσον από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα σημείωσε ότι οι άνδρες επηρεάζονται περισσότερο από τη διατροφή κατά την ανάπτυξη. «Η επένδυση σε μεγαλύτερο σώμα από τους άνδρες φαίνεται να εξαρτάται από τις διατροφικές συνθήκες. Όταν μεγαλώνουν με περισσότερη ενέργεια από πυκνά τρόφιμα, το σώμα τους αυξάνεται περισσότερο σε σχέση με των γυναικών», εξήγησε.

Η μελέτη παρέχει νέες γνώσεις για το πώς οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές διαμορφώνουν το ανθρώπινο σώμα και τον ρόλο της σεξουαλικής επιλογής σε αυτό το φαινόμενο.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM