Τασούλας for President

Τασούλας for President Facebook Twitter
H επιλογή Τασούλα εκ μέρους του Μητσοτάκη ήθελε να ικανοποιήσει, αυτούς που σιγά, αλλά σταθερά φεύγουν από το μαντρί της ΝΔ, αναζητώντας λύσεις ακόμα πιο δεξιά από αυτήν.
0

ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ προηγήθηκαν και πολλές από αυτές που θα ακολουθήσουν ξοδεύτηκαν και θα ξοδευτούν ακόμα χιλιάδες λέξεις από δημοσιογράφους, πολιτικούς και από διάφορους άλλους που έχουν δημόσιο λόγο με αντικείμενο τον διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο, και θετικά τουλάχιστον απρόοπτα συμβαίνουν σπάνια σε αυτήν τη χώρα, επόμενος ένοικος του προεδρικού μεγάρου θα είναι ο έως πρόσφατα πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ένας κλασικός συντηρητικός πολιτικός που μοιάζει με εκατοντάδες άλλους αυτής της κατηγορίας.

Πολιτικό παιδί του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα (για όσους αγνοούν το όνομα, ήταν ένας βαθιά δεξιός πολιτικός που μάλιστα το 1981 εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝΔ, η θητεία του ήταν σύντομη και έληξε το 1984, ωστόσο παρέμεινε στην αξιωματική αντιπολίτευση), αν και οι πολιτικοί του εχθροί μέσα στο κόμμα λένε ότι ο Τασούλας δεν ήταν πολιτικός συνεχιστής του Αβέρωφ αλλά απλώς ένας γραμματέας του. Οι ίδιοι εχθροί του Τασούλα λένε πως ο γνήσιος εκφραστής του Αβέρωφ ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Στην αμήχανη πολιτικά εποχή που ζούμε ακόμα και τα δύο άλλα ονόματα που θα διεκδικήσουν, ανεπιτυχώς φυσικά, την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν συμβολίζουν ιδιαίτερα πράγματα για μια τέτοια θέση που κυρίως έχει συμβολικό και ελάχιστα ουσιαστικό χαρακτήρα. 

Δεν γνωρίζω ποιους ενδιαφέρουν όλα αυτά, εικάζω ελάχιστους, και το πιο πιθανό είναι πως και όσοι διαβάζουν αυτές τις γραμμές περί Αβέρωφ, Τασούλα και Σαμαρά να το κάνουν με σχετική βαριεστημάρα. Τo ίδιo ή κάτι αντίστοιχο θα νιώθουν, φαντάζομαι, όταν διαβάζουν ή ακούνε ανάλογα δημοσιεύματα και αναφορές που είτε καλλωπίζουν το προφίλ του σχετικά πολιτικά αδιάφορου κ. Τασούλα για να τον συστήσουν με θετικό πρόσημο στους ψηφοφόρους, είτε τον κατακεραυνώνουν για το παρελθόν του, το οποίο συνδέουν με τη στάση του στο θέμα των Τεμπών ως προέδρου της Βουλής, όπου ακολούθησε τη γραμμή της συγκάλυψης που είχε δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, για τον αντικομμουνισμό του ή για μια ιστορία με σκιές από την περίοδο που ήταν δήμαρχος Κηφισιάς.

Αυτά και άλλα πολλά διαβάσαμε αυτόν τον καιρό, αλλά με την απάθεια που διακρίνει την ελληνική κοινωνία (τουλάχιστον ενός μεγάλου τμήματός της) δεν νομίζω ότι σκοτείνιασαν το άστρο του κ. Τασούλα. Αν υποθέσουμε ότι έχει άστρο, που φυσικά που δεν έχει.

Ο κ. Τασούλας, λοιπόν, θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναρωτιέμαι αν, εκτός από τους φανατικούς δεξιούς, που είδαν ότι την προεδρία θα καταλάβει μετά την κ. Σακελλαροπούλου –η οποία, αν μη τι άλλο, ενόχλησε πολλούς από αυτούς επειδή ασχολήθηκε λίγο περισσότερο με κάποιες ομάδες απόκληρων ή τάχθηκε υπερ του γάμου ομοφυλόφιλων– ένας δικός τους, υπάρχει κάποιος άλλος που θα «συγκινηθεί» πολιτικά από αυτή την εξέλιξη.

Άλλωστε, η επιλογή Τασούλα εκ μέρους του Μητσοτάκη αυτούς ήθελε να ικανοποιήσει, αυτούς που σιγά, αλλά σταθερά φεύγουν από το μαντρί της ΝΔ, αναζητώντας λύσεις ακόμα πιο δεξιά από αυτήν. Σε αυτούς στόχευε και η επιλογή του Νικήτα Κακλαμάνη για τη θέση του προέδρου της Βουλής – οι σημαντικές θεσμικές θέσεις στους δικούς μας. Βέβαια, η επιλογή Τασούλα απογοήτευσε τους κεντρώους και πρώην αριστερούς ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη, αλλά μάλλον το κακό είναι μικρό, δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Στην αμήχανη πολιτικά εποχή που ζούμε ακόμα και τα δύο άλλα ονόματα που θα διεκδικήσουν, ανεπιτυχώς φυσικά, την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν συμβολίζουν ιδιαίτερα πράγματα για μια τέτοια θέση που κυρίως έχει συμβολικό και ελάχιστα ουσιαστικό χαρακτήρα. Ο Τάσος Γιαννίτσης είναι ένας παλιός υπουργός, ταυτισμένος κυρίως με την περίοδο Σημίτη και τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που πρότεινε και τελικά αποσύρθηκαν, και η Λούκα Κατσέλη ένα προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ πρόσωπο που υιοθετήθηκε πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωστή περισσότερο για τον νόμο που φέρει το όνομά της και αφορά τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

Κάπου εκεί τελειώνει και η δική τους λάμψη και αυτό δεν αφορά κάποια αξιολογική κρίση αλλά μια ευρύτερη αποδοχή από την κοινωνία και, γιατί όχι, από το εξωτερικό ως πρόσωπα που θα έστελναν ένα μήνυμα ευρύτερης αισιοδοξίας την οποία σίγουρα χρειαζόμαστε, πρόσωπα με ουσιαστικό περιεχόμενο που θα σηματοδοτούν κάτι. Ο κ. Τασούλας δεν σηματοδοτεί τίποτε άλλο από την παρακμή ενός πολιτικού συστήματος που προσπαθεί να επιβιώσει.

Σε μια εποχή που διεθνώς, όχι μόνο στη χώρα μας, κυριαρχούν σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών είτε η ακραία μετριότητα είτε ακροδεξιά πρόσωπα που ισοπεδώνουν κατακτήσεις πολιτικές και πολιτισμικές πολλών χρόνων, απειλώντας ακόμα και την ανθρωπότητα με νέους πολέμους, έναν νέο ρατσισμό και διεύρυνση της φτώχειας, πόσο ωραίο θα ήταν η χώρα να έστελνε στην Προεδρία της Δημοκρατίας ένα φωτισμένο πρόσωπο που θα συμβόλιζε ακριβώς την αντίθεση σε αυτό τον νέο, βάρβαρο κόσμο που βιώνουμε…

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας: Από συνεργάτης του Αβέρωφ και πρόεδρος της Βουλής, υποψήφιος για ΠτΔ

Πολιτική / Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας: Από συνεργάτης του Αβέρωφ και πρόεδρος της Βουλής, υποψήφιος για ΠτΔ

«Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
LIFO NEWSROOM
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ιράν

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ιράν

Εδώ και χρόνια αξιωματούχοι μιλούσαν για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η αποσταθεροποίηση του Ιράν, και η δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος τώρα τους επαληθεύει.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Οπτική Γωνία / «Όταν έκλεισα τα social media, φοβήθηκα ότι θα γίνω αόρατη»

Η Μαρία Πετροπούλου πίστευε ότι θα χάσει τους φίλους της. Έναν χρόνο αργότερα, μιλά για λιγότερο άγχος και πιο ουσιαστικές σχέσεις. Ειδικοί ψυχικής υγείας εξηγούν γιατί όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν την αποσύνδεση, επανεξετάζοντας τον ρόλο των social media στη ζωή τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οπτική Γωνία / Μπορούμε να αντισταθούμε στον ολοκληρωτικό πόλεμο;

Οι πολεμικές επιχειρήσεις σε Ουκρανία και Ιράν και ο τρόπος που διεξάγονται παρασύρουν εμπλεκόμενους και μη σε μια λογική που βλέπει παντού γκρίζες ζώνες, κάνοντας την προστασία των αμάχων όλο και πιο δύσκολη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ
Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Η δηλητηριώδης πολιτική του Τραμπ

Σε έναν κόσμο στον οποίο βασιλεύει η προπαγάνδα του Αμερικανού Προέδρου και του Ίλον Μασκ, η έννοια της ενσυναίσθησης υπονομεύεται πια συστηματικά, δίνοντας τη θέση της στην απανθρωποποίηση και τη μισαλλοδοξία.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Οπτική Γωνία / H ριζοσπαστική καλοσύνη της Τζέιν Φόντα

Δύο λέξεις που χρησιμοποίησε η ακτιβίστρια ηθοποιός, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, και συνοψίζουν την αντίσταση στη μυθοποίηση του κακού, σε όσους αντλούν απόλαυση καταναλώνοντας φασιστικές ιδέες και αισθήματα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μαντρί στον 16ο όροφο: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ρεπορτάζ / Μαντρί στην Αθήνα: Τι επιτρέπει και τι απαγορεύει ο νόμος

Ένα αυτοσχέδιο αγρόκτημα σε ταράτσα πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα όρια της αστικής γεωργίας. Πόσο εφικτή είναι η αυτάρκεια μέσα στην πόλη και πού σταματά, όταν τίθενται ζητήματα υγείας, νομιμότητας και ευζωίας των ζώων;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ