Στην Κομισιόν ο «πόλεμος της τσιπούρας» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων με πρωτοβουλία Μπελέρη

Στην Κομισιόν ο «πόλεμος της τσιπούρας» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων με πρωτοβουλία Μπελέρη Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi (αρχείου)
0

Ερώτηση για τον «πόλεμο της τσιπούρας» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων στο Ανατολικό Αιγαίο και τη διεξαγωγή -επί σειρά ετών- αλιευτικών δραστηριοτήτων από τουρκικά αλιευτικά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, χωρίς την άδεια της Αθήνας και κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής, Φρέντη Μπελέρης. 

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και της ΝΔ, μέλος της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρει ότι «η μαζική είσοδος τουρκικών αλιευτικών πραγματοποιείται με μεγάλη συχνότητα, ενώ έχει παρατηρηθεί επανειλημμένως επιθετική συμπεριφορά έναντι της ελληνικής ακτοφυλακής. Επιπλέον, η τουρκική ακτοφυλακή συστηματικά δεν αποτρέπει αυτές τις παραβιάσεις». 

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπελέρης, «οποιαδήποτε αλιευτική δραστηριότητα από σκάφη τρίτων χωρών σε ύδατα υπό τη δικαιοδοσία  κράτους-μέλους της Ένωσης, χωρίς την άδειά του, είναι παράνομη», προσθέτοντας ότι «η υπεραλίευση, σε ευαίσθητες περιοχές, οδηγεί σε μείωση των αποθεμάτων ψαριών, επηρεάζοντας άμεσα το θαλάσσιο οικοσύστημα και την οικονομική ζωή των τοπικών κοινοτήτων». 

Καταλήγοντας, ρωτά την Επιτροπή αν προτίθεται να πιέσει την Τουρκία να εναρμονιστεί με τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και να εντείνει τους ελέγχους για τον εντοπισμό παράνομων αλιευμάτων εντός της ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς και να ενισχύσει, παράλληλα, τη δικαιοδοσία της Frontex για την ανάσχεση της παράνομης αλίευσης εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Φρέντη Μπελέρη: 

«Παραβιάσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά και την παράνομη υπεραλίευση 

Επί σειρά ετών μαίνεται στο Ανατολικό Αιγαίο «ο πόλεμος της τσιπούρας», με τη διεξαγωγή αλιευτικών δραστηριοτήτων από τουρκικά αλιευτικά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, χωρίς την άδεια του ελληνικού Κράτους και κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Κανονισμός 1005/2008 περί πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης και λαθραίας αλιείας καθώς και 1224/2009). 

Η μαζική είσοδος τουρκικών αλιευτικών πραγματοποιείται με μεγάλη συχνότητα, ενώ έχει παρατηρηθεί επανειλημμένως επιθετική συμπεριφορά έναντι της ελληνικής ακτοφυλακής. Επιπλέον, η τουρκική ακτοφυλακή συστηματικά δεν αποτρέπει αυτές τις παραβιάσεις. 

Οποιαδήποτε αλιευτική δραστηριότητα από σκάφη τρίτων χωρών σε ύδατα υπό τη δικαιοδοσία  κράτους-μέλους της Ένωσης, χωρίς την άδειά του, είναι παράνομη. Η υπεραλίευση, σε ευαίσθητες περιοχές, οδηγεί σε μείωση των αποθεμάτων ψαριών, επηρεάζοντας άμεσα το θαλάσσιο οικοσύστημα και την οικονομική ζωή των τοπικών κοινοτήτων. 

Η καταπάτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών θαλάσσιων χωρικών υδάτων από υποψήφιο προς ένταξη στην κράτος καθίσταται προβληματική. 

Ερωτάται, λοιπόν, η Επιτροπή: 

1. Προτίθεται να πιέσει την Τουρκία να εναρμονιστεί με τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και του Κανονισμού για την ΠΛΑ Αλιεία; 

2. Προτίθεται να εντείνει τους ελέγχους για τον εντοπισμό παράνομων αλιευμάτων εντός της ευρωπαϊκής αγοράς και την επίτευξη ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τους Έλληνες Αλιείς; 

3. Προτίθεται να ενισχύσει τη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας και της FRONTEX για την ανάσχεση της παράνομης αλίευσης εντός των ευρωπαϊκών συνόρων;».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Πολιτική / Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιείται ανοιχτά από τη γραμμή της κυβέρνησης στο ζήτημα του πατέρα Ρούτσι, μετά τις πρώτες φωνές στελεχών και βουλευτών που εξέφρασαν δημόσια στήριξη προς τον απεργό πείνας
LIFO NEWSROOM
Για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο συνομίλησε ο Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google

Πολιτική / Για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο συνομίλησε ο Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στις δράσεις που έχουν αναληφθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφαλή πλοήγηση των ανηλίκων στο διαδίκτυο και την αντιμετώπιση φαινομένων ψηφιακού εθισμού
LIFO NEWSROOM