Τα διλήμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Τα διλήμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας Facebook Twitter
Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προτείνει ένα άλλο πρόσωπο από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος θα είναι ο πολιτικός συμβολισμός που θα επιλέξει. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΙΑ
να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν θα προτείνει την επανεκλογή της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ή κάποιο άλλο πρόσωπο. Η πραγματική ισχύς του αξιώματος του Προέδρου μπορεί να μην είναι σημαντική, είναι όμως ο συμβολισμός του. Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προτείνει ένα άλλο πρόσωπο, έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος θα είναι ο πολιτικός συμβολισμός που θα επιλέξει. Η πιθανότητα να μην προταθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξανά πυροδότησε τη φιλοδοξία πολλών συνταξιούχων πολιτικών και άλλων, οι οποίοι είδαν μια μεγάλη ευκαιρία και την κυνηγάνε κάνοντας λόμπινγκ μέχρι την τελευταία στιγμή, βάζοντας μεσολαβητές και διοχετεύοντας σχετικές πληροφορίες στα ΜΜΕ.

Γιατί όμως να μην προταθεί ξανά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου; Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα πρόβλημα μαζί της και θεωρεί ότι τα πήγε καλά. Ο λόγος που τον έκανε να σκεφτεί να μην προτείνει την ανανέωση της θητείας της ήταν οι πιέσεις που δέχτηκε από το μέτωπο διαμαρτυρίας της λαϊκής δεξιάς του κόμματός του. Οι διαμαρτυρόμενοι βουλευτές, οι οποίοι συντάσσονται εν πολλοίς και με την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αφορμή, ωστόσο, για να βάλλουν εναντίον της ήταν η συμμετοχή της στον εορτασμό μιας παρέας κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών (ανάμεσά τους η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Άκης Σκέρτσος) για την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το σκεπτικό τους ήταν ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να εκφράζει με τη στάση της όλους τους Έλληνες και εκείνη πανηγύρισε για έναν νόμο στον οποίο η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης είναι αντίθετη ή διχασμένη. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ελάχιστα δημοφιλής, φτάνοντας το κόμμα του τότε στο κατώτερο σημείο που έφτασε ποτέ. Αν προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ θα τον στηρίξει και ενδεχομένως αυτό να του δώσει και κάποιο πλεονέκτημα. 

Πόσοι, όμως, είναι οι βουλευτές της ΝΔ που δεν θα ψήφιζαν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρότεινε ξανά; Το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει βάλει κάτω τα δεδομένα και τα αναλύει ξανά και ξανά, διαπιστώνει ότι ελάχιστοι βουλευτές, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, θα τολμούσαν να μην την ψηφίσουν, αλλά ούτε και γι’ αυτούς είναι βέβαιο. Όσο για τους δεξιούς ψηφοφόρους που μπορεί να απογοητευτούν με την επανεκλογή της, αυτοί, όπως εκτιμούν, έχουν ήδη φύγει από καιρό. 

Από μετρήσεις και εκτιμήσεις που γίνονται δεν αναμένεται να υπάρξουν νέες απώλειες από αυτό το γεγονός. Η πιθανότητα επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δηλαδή, ούτε θα ενθουσίαζε ούτε θα απογοήτευε τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Θα περνούσε μάλλον αδιάφορη, χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Έτσι, ο πρωθυπουργός με την επανεκλογή της θα έστελνε το μήνυμα ότι δεν υποκύπτει στις πιέσεις σαμαρικών και καραμανλικών. 

Η σκέψη που υπήρχε, όταν φάνηκε πως οι πιέσεις αυτές μπορεί να ανέπτυσσαν κάποια δυναμική, ήταν να προταθεί ένας δεξιός ή συντηρητικός υποψήφιος για να ικανοποιηθεί η πλευρά που αντιδρούσε στο κόμμα και να σταματήσουν οι διαρροές προς τα δεξιά. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαδίζει με την παράδοση ο εκάστοτε πρόεδρος του πρώτου κόμματος να προτείνει Πρόεδρο από την αντίπαλη πλευρά. Επιπλέον, οι διαρροές προς τα δεξιά εκτιμάται ότι έχουν σταματήσει. «Όσοι έφυγαν, έφυγαν. Δεν πρόκειται να φύγουν άλλοι από δεξιά. Έχει σημασία να σταθεροποιηθούμε στο κέντρο», αναφέρει κυβερνητικός βουλευτής που ταυτίζεται με τη γραμμή Μητσοτάκη. Στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεγε να κατευνάσει τους διαμαρτυρόμενους με μια δεξιά πρόταση, η πιο ισχυρή υποψηφιότητα ήταν εκείνη του Κωνσταντίνου Τασούλα. 

Το όνομα που παίζει στα ΜΜΕ πιο πολύ απ’ όλα για αντικαταστάτη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είναι αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου που, όπως λέγεται, ήθελε από την προηγούμενη φορά τη θέση της και έχει πολύ ισχυρούς φίλους. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν έχει διαφορετικές θέσεις από τη νυν Πρόεδρο στα θέματα που ενόχλησαν τη δεξιά πλευρά. Αντιθέτως, οι θέσεις του στα ελληνοτουρκικά τελευταία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα λένε Καραμανλής και Σαμαράς. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ελάχιστα δημοφιλής, φτάνοντας το κόμμα του τότε στο κατώτερο σημείο που έφτασε ποτέ. Αν προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ θα τον στηρίξει και ενδεχομένως αυτό να του δώσει και κάποιο πλεονέκτημα.

Τα διλήμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας Facebook Twitter
Πολλοί στοιχηματίζουν ήδη πως «ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμπεριφέρεται σαν πραγματικός αρχηγός κράτους» αν προταθεί και εκλεγεί, με ορισμένους να μιλάνε ακόμα και για εικόνα δυαρχίας που μπορεί να δημιουργηθεί. Φωτ.: Eurokinissi

Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι, στην περίπτωση που προτεινόταν και ψηφιζόταν, λόγω της πληθωρικής προσωπικότητάς του, η δική του προεδρία θα είχε πολύ διαφορετικό ύφος, με κίνδυνο πολλοί στο Μαξίμου να νοσταλγούσαν τη διακριτικότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Πολλοί στοιχηματίζουν ήδη πως «ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμπεριφέρεται σαν πραγματικός αρχηγός κράτους» αν προταθεί και εκλεγεί, με ορισμένους να μιλάνε ακόμα και για εικόνα δυαρχίας που μπορεί να δημιουργηθεί.  

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πολύ στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό μετά το 2019 και πολλά δικά του πρόσωπα βρέθηκαν στην κυβέρνησή του. Θα έλεγε κανείς πως ήταν πολύ πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη απ’ ό,τι στην τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η σχέση αυτή όμως στην πορεία χάλασε για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί. Έκτοτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αρχίσει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατηγορώντας την πολύ έντονα για το θέμα των υποκλοπών, στο οποίο είχε συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας και σε κοινές εκδηλώσεις. Είναι επίσης γνωστή η πολύ στενή σχέση που έχει με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως έχουν προσέξει πολλοί, έχει σταματήσει να ασκεί κριτική το τελευταίο διάστημα, παρότι στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων εμφανιζόταν ανυποχώρητος, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον να δώσει νέα συνέχεια. 

Άλλα ονόματα, με λίγες πιθανότητες, που ακούστηκαν ήταν του Γιάννη Στουρνάρα, της Μαρίας Δαμανάκη και της Γιάννας Αγγελοπούλου. Μερικοί πάντως, το προηγούμενο διάστημα δεν θεωρούσαν απίθανο ο πρωθυπουργός να επέλεγε πάλι κάποιον δικαστικό χαμηλού προφίλ, όπως ο Ιωάννης Σαρμάς, που έχει διατελέσει και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ή κάποιος άλλος. 

Η μη επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είναι η μία επιλογή που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής θα είναι να ικανοποιήσει προσωρινά κάποιους διαμαρτυρόμενους και να τους δώσει μια αίσθηση νίκης. Είναι όμως αυτό που πραγματικά θέλει; Η άλλη επιλογή, της πρότασης νέου προσώπου, αν θα είναι από τον δεξιό χώρο θα εξασφαλίσει τη συσπείρωση της ΝΔ, αλλά όχι την επιθυμητή συναίνεση στη Βουλή. Αν θα είναι από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο, τα συγκεκριμένα πρόσωπα που προωθούνται είναι πιθανό να του δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι αν ανανέωνε τη θητεία της νυν Προέδρου. Εξακολουθεί να υπάρχει και το ενδεχόμενο της επιλογής δικαστικού με παρόμοιο προφίλ. 

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και από την πρόταση και τον συμβολισμό που θα επιλέξει θα δείξει και την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ