Η Ελλάδα -μαζί με Γερμανία, Αυστρία- σταματούν την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου για πρόσφυγες από Συρία, γράφουν οι FT

Η Ελλάδα -μαζί με Γερμανία, Αυστρία- σταματούν την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου για πρόσφυγες από Συρία, γράφουν οι FT Facebook Twitter
φωτ.: Eurokinissi
0

Η Ελλάδα συντάχθηκε με την Αυστρία και τη Γερμανία στην αναστολή της επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου από τη Συρία τη Δευτέρα, γράφουν οι Financial Times.

Έλληνας αξιωματούχος είπε στους Financial Times ότι σχεδόν 10.000 αιτήσεις έχουν τεθεί σε αναμονή μέχρι νεωτέρας. Η Ελλάδα υπήρξε η κύρια πύλη εισόδου στην ΕΕ για τους πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι εισέρχονται στο μπλοκ μέσω Τουρκίας κυρίως μέσω των θαλάσσιων συνόρων της. 

«Θα περιμένουμε και θα δούμε μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη», είπε ο αξιωματούχος. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση που εξελίσσεται μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το Σαββατοκύριακο. 

Η Ελλάδα -μαζί με Γερμανία, Αυστρία- σταματούν την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου για πρόσφυγες από Συρία, γράφουν οι FT Facebook Twitter
Το δημοσίευμα των Financial Times

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στη LiFO ότι η διαδικασία παροχής ασύλου έχει «παγώσει» για περίπου 9.500 αιτήσεις Σύρων προσφύγων.

Η Αυστρία σταματά την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου των Σύριων

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έδωσε εντολή να σταματήσει η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από Σύρους μετά την κατάληψη της Δαμασκού από αντάρτες και τη φυγή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Ρωσία μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

«Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ έδωσε σήμερα εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να αναστείλει όλες τις τρέχουσες αιτήσεις ασύλου από τη Συρία και να επανεξετάσει όλες τις περιπτώσεις στις οποίες χορηγήθηκε άσυλο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Κάρνερ πρόσθεσε: «Έχω δώσει εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει ένα πρόγραμμα τακτικού επαναπατρισμού και απέλασης στη Συρία», χωρίς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό.

Ο Νεχάμερ είπε στο X την Κυριακή ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Συρία θα πρέπει να επανεκτιμηθεί για να επιτραπεί η επανέναρξη των απελάσεων. Το υπουργείο είπε ότι αναστέλλει επίσης την οικογενειακή επανένωση, βάσει της οποίας μπορούν να ενταχθούν οι οικογένειες των προσφύγων. Οι Σύροι είναι η μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο στην Αυστρία μακράν, με 12.871 αιτήσεις μέχρι σήμερα φέτος από τον Νοέμβριο.

Ο Νεχάμερ και ο Κάρνερ προέρχονται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP), το οποίο έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση παρόμοια με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας ένα από τα χαρακτηριστικά του. Ο Νεχάμερ βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες συνασπισμού με δύο άλλα κόμματα με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), παρόλο που το FPO ήρθε πρώτο στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το FPO θα χρειαζόταν έναν εταίρο συνασπισμού για να κυβερνήσει και κανένας δεν ήταν αμέσως προσεχής. Πολλοί ψηφοφόροι, ωστόσο, πιστεύουν ότι ήταν ακόμα άδικο για τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν να μην αναθέσει επίσημα το FPO να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι 12.886 αιτήσεις ασύλου από Σύρους δεν έχουν ακόμη εκδοθεί είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό, 1.146 από τις οποίες βασίστηκαν στην οικογενειακή επανένωση.

Και η Γερμανία «παγώνει» τη διαδικασία για τους Σύρους πρόσφυγες

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάιζερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες που ζουν στη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη Συρία μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Οι συγκεκριμένες πιθανότητες επιστροφής δεν μπορούν να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή και θα ήταν αντιεπαγγελματικό να κάνουμε εικασίες για αυτές σε μια τόσο ασταθή κατάσταση», είπε η Φάιζερ σε δήλωση.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το υπουργείο της Φάιζερ ανακοίνωσε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) είχε όλες τις αιτήσεις ασύλου από τη Συρία σε αναμονή μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες για το τι συμβαίνει στη Συρία. «Πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα λάβουμε αποφάσεις όταν ξέρουμε ακριβώς πώς θα εξελιχθεί», δήλωσε ο υπουργός στις Βρυξέλλες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM