Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό Facebook Twitter
Το Εστέτ ανοίγει νωρίς το πρωί και μένει ανοιχτό μέχρι τις 9 το βράδυ. Φωτ.: Όλγα Δέικου/LIFO

Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό

0

Η νέα άφιξη της Θεσσαλονίκης που όλοι οι καλά ενημερωμένοι για ό,τι παίζει θέλουν να δοκιμάσουν δεν είναι εστιατόριο, δεν είναι μοντέρνο καφενείο, ούτε κάποιο μπαρ με φαγητό. Είναι ένα μικρό καφέ κοντά σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου σημεία στην πόλη, που τα κάνει όλα χειροποίητα. Το Εστέτ (Ολύμπου 78) λειτουργεί κοντά στο Μπιτ Μπαζάρ, ανοίγει νωρίς το πρωί και μένει ανοιχτό μέχρι τις 9 το βράδυ. Εκτός, λοιπόν, από καλό καφέ (συνεργάζονται με την εταιρεία Τaf), ο σεφ Βασίλης Χαμάμ βάζει καθημερινά λίγα πράγματα για να τσιμπήσουμε στη βιτρίνα, ετοιμάζει grilled cheese σάντουιτς με ζάαταρ, σάλτσα coffee sriracha και πίκλα κρεμμύδι, και έναν κορμό σοκολάτας με αποξηραμένα φρούτα. Είναι ένα από τα πιο ωραία μέρη για να ξεκινήσετε τη μέρα σας ή τη βραδιά σας, πίνοντας ένα από τα καλύτερα και spicy Bloody Mary που έχω δοκιμάσει.

Σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης, το Καπάνι, το καινούργιο και hot στέκι ακούει στο όνομα Τζέλα Δέλτα (Σπανδώνη 5) ανοίγει από το πρωί, όμως με τα DJ sets που ανακοινώνει γεμίζει τα βράδια τον μικρό του χώρο και τον πεζόδρομο μπροστά του. Σερβίρει σωστά ποτά, απλά ή παραλλαγές κλασικών κοκτέιλ, και είναι ένα spot για όσους ψάχνουν ένα μπαρ στο οποίο υπάρχει η πιθανότητα να χορέψουν.

Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό Facebook Twitter
Στη Θεσσαλονίκη, ο Στέργιος Τεκερίδης βάφτισε τον αφιερωμένο στο ελληνικό κρασί χώρο του Super Iούλιος. Φωτ.: Όλγα Δέικου/LIFO

Δημοφιλής άφιξη είναι και άλλου είδους μπαρ που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο κρασί. Στην Αθήνα, το Τανίνη Αγάπη μου είναι ένα από τα πιο cool wine bars και εξειδικεύεται στα κρασιά ήπιας φυσικής οινοποίησης, βιολογικής ή και βιοδυναμικής καλλιέργειας αποκλειστικά από τον εγχώριο αμπελώνα. Στη Θεσσαλονίκη, ο Στέργιος Τεκερίδης βάφτισε τον αφιερωμένο στο ελληνικό κρασί χώρο του Super Iούλιος (Μητροπολίτου Γενναδίου 6) και αυτήν τη στιγμή προσφέρει περισσότερες από 60 ετικέτες κρασιού, δίνοντάς μας την επιλογή να δοκιμάσουμε πολλές από αυτές σε ποτήρι. Για να μην πίνουμε ξεροσφύρι, προσφέρει λίγα πιάτα, π.χ. μια πρωτότυπη μπρουσκέτα με λακέρδα, χειροποίητο ταραμά, παντζάρι και φύλλα κάππαρης, ελληνικά τυριά και αλλαντικά από μικρούς παραγωγούς που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, όπως συμβαίνει με πολλές από τις ελληνικές ποικιλίες που έχει αναζητήσει και προσφέρει.

Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό Facebook Twitter
Χειροποίητος παστουρμάς ξιφία στο Τρυγητή

Είναι η πρώτη φορά που επισκέφθηκα τη Θεσσαλονίκη και βρέθηκα βράδυ έξω από το κέντρο της. Κι αυτό γιατί μια νεο-ταβέρνα εμφανίστηκε στην Πυλαία και αξίζει τον κόπο να αφήσετε για λίγο το «τα κάνουμε όλα με τα πόδια», όπως συνηθίζουν να κινούνται οι Αθηναίοι στη Θεσσαλονίκη –και τους δίνει μεγάλη χαρά–, και να πάρετε ένα ταξί για να κάνετε μια διαδρομή των περίπου είκοσι λεπτών από το κέντρο προκειμένου να φτάσετε στην περιοχή. Στον Τρυγητή (17ης Νοεμβρίου 12), ο σεφ Γιώργος Κατακαλίδης έχει στήσει ένα μικρό μενού που ανανεώνεται και ακολουθεί την εποχή, είναι ελληνικό και στηρίζεται στην ποιοτική πρώτη ύλη από διάφορα μέρα της χώρας. Η σαλάτα με κρίταμο και ξύγαλο Σητείας, ο χειροποίητος παστουρμάς ξιφία, η ψητή κολοκύθα με ντόπιο κατσικίσιο μπλε τυρί και φουντούκι, το κατσικάκι Βέροιας στη γάστρα με πατάτες και τα σουτζουκάκια (από μοσχαρίσιο και πρόβειο κιμά) στη σχάρα με χούμους ντομάτας είναι μερικές από τις νόστιμες συνταγές του.

Τα νέα της Θεσσαλονίκης σε φαγητό και ποτό Facebook Twitter
Λιγκουίνι με μύδια και κρέμα μαϊντανού στο Trizoni Comfort

Aν κάποιος ψάχνει να φάει ψάρι και να ζήσει μια διαφορετική και γαστρονομική εμπειρία, η απάντηση για μένα στη Θεσσαλονίκη είναι το Trizoni Exclusive (Δόξης 1 & Σαλαμίνος). Το εστιατόριο-προορισμός για δημιουργική ψαροφαγία που ξεκίνησε από την Κρυοπηγή της Χαλκιδικής και έχει το δεύτερο spot του στα Λαδάδικα μόλις λάνσαρε ένα νέο, πιο προσιτό μενού. To Trizoni Comfort, που λειτουργεί στον ίδιο χώρο, είναι μια τέλεια επιλογή για μεσημεριανό διάλειμμα, αφού σερβίρεται από τις 14:00 ως τις 18:00, περιλαμβάνει καλωσόρισμα, πρώτο, κυρίως πιάτο, ένα επιδόρπιο, μπίρα ή κρασί και οι τιμές του δεν ξεφεύγουν – κοστίζει 29,80 ευρώ. Να σας δώσω και μερικά παραδείγματα πιάτων: χειροποίητο ψωμί με ελιές Χαλκιδικής για αρχή, πηχτή κακαβιά από πετρόψαρα, λιγκουίνι με μύδια και κρέμα μαϊντανού, ριζότο λαχανικών, ψάρι ημέρας στα κάρβουνα με πατάτα Causa και beurre blanc. Η νοστιμιά και η εξαιρετική διαχείριση της εκλεκτής πρώτης ύλης είναι εγγυημένη στο Trizoni.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ