Οι φυσικές ίνες στα υγρά μαντηλάκια μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον και τα ζώα

Οι φυσικές ίνες στα υγρά μαντηλάκια μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον και τα ζώα Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι φυσικές ίνες σε υγρά μαντηλάκια μπορεί να είναι πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον από τις συνθετικές. 

Παρά τις προσπάθειες ορισμένων εταιρειών να μειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των υγρών μαντηλακίων με τη χρήση φυσικών ινών, όπως βισκόζη και λυοσέλ, που προέρχονται από κυτταρίνη του ξύλου, οι ερευνητές αμφισβητούν το κατά πόσο οι εναλλακτικές αυτές είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον.

Η Winnie Courtene-Jones από το Πανεπιστήμιο του Bangor εξηγεί πως η απομάκρυνση από τις ίνες με βάση τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο  πολυεστέρας, προς εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης γίνεται βεβιασμένα, χωρίς εκτενείς δοκιμές για τον αντίκτυπο τους. Στη μελέτη της, η ομάδα εξέτασε την επίδραση των υγρών μαντηλακίων με φυσικές ίνες στο έδαφος και στους οργανισμούς που το κατοικούν.

Στο πείραμα, εκτέθηκαν γαιοσκώληκες του είδους Eisenia fetida σε διαφορετικές συγκεντρώσεις βισκόζης, λυοσέλ και πολυεστέρα στο χώμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υψηλές συγκεντρώσεις πολυεστέρα προκάλεσαν θνησιμότητα περίπου 30% στους γαιοσκώληκες μέσα σε 72 ώρες, ενώ για τη βισκόζη το ποσοστό έφτασε το 80% και για το λυοσέλ το 60%.

Σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, όπως αυτές που συνήθως απαντώνται στο περιβάλλον, οι γαιοσκώληκες παρουσίασαν μειωμένα ποσοστά αναπαραγωγής με έκθεση σε βισκόζη και λυοσέλ σε σύγκριση με τον πολυεστέρα.

Η Caroline Gauchotte-Lindsay από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης δήλωσε: «Οι ίνες φυτικής προέλευσης μπορεί να είναι καλύτερες κατά τη φάση παραγωγής τους, επειδή δεν βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι καλύτερες κατά την αποσύνθεσή τους στο περιβάλλον». Η ίδια τόνισε ότι, ενώ οι ίνες αυτές είναι απαραίτητες για τη μείωση της εξάρτησης από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, δεν υπάρχει σαφές μήνυμα ότι είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον.

Τι είναι η βισκόζη και το λυοσέλ

Η βισκόζη και το λυοσέλ είναι τύποι φυτικών ινών που παράγονται από κυτταρίνη, η οποία προέρχεται κυρίως από ξύλο ή άλλες φυτικές πρώτες ύλες. Χρησιμοποιούνται συχνά ως εναλλακτικές των συνθετικών ινών, όπως ο πολυεστέρας, λόγω της φυσικής τους προέλευσης και της δυνατότητάς τους να αποδομούνται πιο εύκολα στο περιβάλλον.

Η βισκόζη είναι ένας τύπος ινών που προέρχεται από την κυτταρίνη του ξύλου και έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή υφασμάτων για περισσότερο από έναν αιώνα. Η βισκόζη περνά από χημική επεξεργασία για να μετατραπεί σε ίνες που μοιάζουν με μετάξι ή βαμβάκι, γεγονός που την καθιστά δημοφιλή για την παραγωγή ρούχων και άλλων υφασμάτων. Αν και προέρχεται από φυσικές πρώτες ύλες, η διαδικασία παραγωγής της περιλαμβάνει χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Το λυοσέλ είναι μια πιο σύγχρονη ίνα φυτικής προέλευσης που αναπτύχθηκε ως μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική της βισκόζης. Προέρχεται επίσης από την κυτταρίνη, κυρίως από ευκαλύπτους, και η διαδικασία παραγωγής του είναι πιο βιώσιμη και λιγότερο τοξική, καθώς χρησιμοποιείται ένας οργανικός διαλύτης που μπορεί να ανακυκλωθεί. Το λυοσέλ είναι ανθεκτικό, απορροφητικό και βιοαποικοδομήσιμο και συχνά χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως ρούχα, υγρά μαντηλάκια και άλλα είδη καθημερινής χρήσης.

Με πληροφορίες από NewScientist

 


 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιέρα Νεβάδα: Οι παγετώνες της Καλιφόρνια θα εξαφανιστούν για πρώτη φορά στην ιστορία

Περιβάλλον / Σιέρα Νεβάδα: Οι παγετώνες της Καλιφόρνια θα εξαφανιστούν για πρώτη φορά στην ιστορία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι παγετώνες της Σιέρα Νεβάδα, μερικοί ηλικίας δεκάδων χιλιάδων ετών, θα εξαφανιστούν πλήρως μέχρι τον επόμενο αιώνα, με δραματικές οικολογικές και συμβολικές συνέπειες για τη Δυτική Αμερική
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Περιβάλλον / Διατροφή και κλιματική κρίση: Το φαγητό θερμαίνει τον πλανήτη

Η παγκόσμια διατροφή ευθύνεται για το 1/3 των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου - Οι επιστήμονες της EAT-Lancet προτείνουν φυτοφαγικές διατροφές για να σωθούν 15 εκατ. ζωές και να μειωθεί η κλιματική κρίση
LIFO NEWSROOM
«Η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα»: 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνονται για την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα

Περιβάλλον / «Η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα»: 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνονται για την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα

Η Ελλάδα φιλοξενεί περισσότερα από 27.000 καταγεγραμμένα είδη ζώων, εκ των οποίων περίπου 4.000 είναι ενδημικά. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες ωθούν την άγρια ζωή στα όριά της
LIFO NEWSROOM
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΘΡΑΚΑΣ

Περιβάλλον / Ανανεώσιμη ενέργεια: Η παγκόσμια παραγωγή ξεπερνά για πρώτη φορά την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα

Έκθεση διαπιστώνει ότι η ρεκόρ επέκταση της ηλιακής ενέργειας και η σταθερή αύξηση της αιολικής ενέργειας θα οδηγήσουν τον κόσμο στην απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα το 2025
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Περιβάλλον / Η Ευρώπη «τσιμεντώνεται»: Χάθηκαν 9.000 τ.χλμ. πρασίνου σε πέντε χρόνια

Η Ευρώπη χάνει 600 γήπεδα ποδοσφαίρου πράσινης γης την ημέρα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα - Δάση, καλλιέργειες και φυσικά οικοσυστήματα θυσιάζονται για δρόμους, γκολφ και εργοστάσια, απειλώντας το μέλλον του περιβάλλοντος και της τροφής μας
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Περιβάλλον / Συναγερμός για την κλιματική κρίση: 80% των οικοτόπων της Ευρώπης καταρρέουν – Τι σημαίνει για το μέλλον

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η κλιματική κρίση και η απώλεια βιοποικιλότητας απειλούν την ευημερία και την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη, με το 80% των οικοτόπων σε κακή κατάσταση και τους στόχους του 2030 να ξεφεύγουν από την πορεία τους
LIFO NEWSROOM
Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Περιβάλλον / Σπάνιος πορτοκαλί αστακός που βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης επέστρεψε στη θάλασσα

Ο σπανιότητας «ένας στα 30 εκατομμύρια» αστακός γλίτωσε από το μενού και απελευθερώθηκε στο Long Island, αφού εντοπίστηκε σε ένα παντοπωλείο της βόρειας Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM