Η Τουρκία απαιτεί, ο Σαμαράς πιέζει, η αντιπολίτευση κρατά χαμηλούς τόνους

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Facebook Twitter
Στο εσωτερικό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας εκφράζονται ισχυρές επιφυλάξεις από την πλευρά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, κάτι που, όπως έχει καταστεί προφανές, ενοχλεί ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου. Φωτ.: Eurokinissi
0


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙ πολλές φορές ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει κάνει την επιλογή τής εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και «αν διαπιστωθεί πως είναι δυνατόν να εισέλθουν οι δύο πλευρές σε πιο σύνθετα ζητήματα που θα εξασφαλίσουν επί μακρόν ηρεμία, να προχωρήσουν». Πιο αναλυτικές πληροφορίες δεν έχουν δοθεί. Ο Γ. Γεραπετρίτης, όμως, είπε πρόσφατα ότι εκείνο το οποίο απαιτείται τώρα είναι «να υπάρξει μια ισχυρή πολιτική βούληση», η οποία «θα αποτυπωθεί σε μια κοινή θέση για το πώς προχωράμε» και τότε θα δούμε «τα τεχνικά και τα νομικά ζητήματα της οριοθέτησης». 

Διάθεση υποχώρησης από την πλευρά της Τουρκίας σχετικά με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της έναντι της Ελλάδας, ακόμα και για αυτές που είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, δεν έχει διαφανεί. Σε αντίθεση με τις μετριοπαθείς και ήπιες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο Ερντογάν δύσκολα καταφέρνει να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά, ακόμα και σε αυτή την περίοδο των «ήρεμων νερών». Σχετικά πρόσφατα, άλλωστε, και μετά το επεισόδιο στην Κάσο, είχε πει: «Δεν δώσαμε και δεν θα δώσουμε καμία αξία σε όσους προσπαθήσουν να μας περιορίσουν σε ρηχά νερά». 

Ορισμένοι από την κυβέρνηση σχολιάζουν ότι στο θέμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα εμπόδια στο εσωτερικό του κόμματός του παρά από την αξιωματική αντιπολίτευση (τα κομμάτια της έστω) ή ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, που διατηρεί χαμηλούς τόνους.

Ο Ερντογάν έχει πλέον βγει από μια φάση σχετικής απομόνωσης από τη Δύση στην οποία βρισκόταν, και η Ελλάδα έχει συμβάλει σε αυτό, με το να συζητά μαζί του, υποβαθμίζοντας τις διαρκείς απειλές και βοηθώντας τον να κατασκευάσει την εικόνα ενός πιο διαλλακτικού ηγέτη. Για την ώρα, εκείνος δεν έχει αποδείξει έμπρακτα ότι εκτιμά τη συμβολή αυτή. Η ελληνική κυβέρνηση, βεβαίως, δεν το κάνει αυτό για να βοηθήσει τον Τούρκο Πρόεδρο να βελτιώσει το διεθνές προφίλ του, αλλά διότι θεωρεί ότι τη συμφέρει η Τουρκία να είναι δεμένη στο άρμα της Δύσης.  

Η Τουρκία μετά την Κάσο συνεχίζει τις προκλήσεις, παρότι αναμένεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της στην Αθήνα για την έναρξη του διαλόγου, και απαιτεί από την Ελλάδα να ζητά την άδειά της για νόμιμες δραστηριότητές της στο Αιγαίο. Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν, με αφορμή τις ερευνητικές εργασίες του πλοίου O/V AEGAEO για την εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ Χίου και Λέσβου (το διάστημα 20-25 Οκτωβρίου), η Τουρκία χαρακτήρισε την περιοχή αυτή τουρκική υφαλοκρηπίδα και απαίτησε οι όποιες δραστηριότητες εκεί να συντονίζονται από τις τουρκικές αρχές.  Απαιτεί δηλαδή να ζητήσει η Ελλάδα άδεια από την Τουρκία για την εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ Χίου και Λέσβου, φανερώνοντας τι εννοεί όταν μιλάει για συνεργασία στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ, η Τουρκία αφενός ναρκοθετεί τον διάλογο και την ειλικρινή διάθεση της κυβέρνησης να βρεθεί λύση, αφετέρου τον χρησιμοποιεί ως ένδειξη καλού κλίματος και άρα μη ύπαρξης απειλής, προκειμένου να ζητάει όπλα από τη Δύση. Η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα αξιοποιήθηκε πρόσφατα στην επιχειρηματολογία του Τούρκου Προέδρου προς τον Γερμανό καγκελάριο, προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις και να προμηθευτεί Eurofighter. Η Τουρκία πιέζει τα κράτη της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι εδώ και μήνες δεν έχουν σημειωθεί στρατιωτικά επεισόδια στο Αιγαίο. 

Η Ελλάδα ζητάει και αυτή από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ εγγυήσεις ότι τα όπλα που θέλει η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον ελληνικών στόχων. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είπε πρόσφατα πως «όταν οι ΗΠΑ χορηγούν όπλα σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, είναι ορθό να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον άλλης χώρας της Συμμαχίας», επισημαίνοντας ότι αυτό ισχύει και για τη Γερμανία. 

Η κυβέρνηση αισθάνεται αρκετά μόνη τελευταία στην προσπάθεια βελτίωσης της σχέσης με την Τουρκία, καθώς δεν διαφαίνεται ειλικρινής βούληση από την άλλη πλευρά. Την ίδια στιγμή δέχεται παροτρύνσεις από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να προχωρήσει, ενώ στο εσωτερικό του κόμματός της εκφράζονται ισχυρές επιφυλάξεις από την πλευρά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, κάτι που, όπως έχει καταστεί προφανές, ενοχλεί ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ορισμένοι από την κυβέρνηση σχολιάζουν ότι στο θέμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα εμπόδια στο εσωτερικό του κόμματός του παρά από την αξιωματική αντιπολίτευση (τα κομμάτια της έστω) ή ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, που διατηρεί χαμηλούς τόνους. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα θετική από αρκετούς κυβερνητικούς παράγοντες και εκλαμβάνεται ως «πράσινο φως» για να συνεχιστεί η πολιτική των «ήρεμων νερών» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θεωρείται θετική η συγκυρία για να συνεχιστεί η κυβερνητική προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία. Γι' αυτό και θεωρούν ως μοναδικό «αγκάθι» στο εσωτερικό την κοινή αρνητική στάση Σαμαρά - Καραμανλή, τη συμμαχία των οποίων επιχειρούν να διαρρήξουν.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινωνική κατοικία: Μπορεί το παράδειγμα της La Borda να εφαρμοστεί στην Αθήνα;

Συνεταιριστική κατοικία / Μπορούμε να αντιγράψουμε τη Βαρκελώνη και να λύσουμε το στεγαστικό;

Ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται αναζωπύρωση των συνεταιριστικών στεγαστικών κινημάτων, στην Ελλάδα, ειδικά στην Αθήνα, η στεγαστική κρίση οξύνεται. Το παράδειγμα της La Borda στη Βαρκελώνη θα μπορούσε να δώσει τη λύση, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας»

Βασιλική Σιούτη / Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τη ρύθμιση για τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ενισχύσει την απήχησή της στο συντηρητικό κοινό, παρά τις διαφοροποιήσεις ακόμη και μέσα στην κυβερνητική παράταξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
ΕΠΕΞ Στην εποχή του Οφθαλμού

Ιλεκτρίσιτυ / Στην εποχή του Οφθαλμού

Οι κρίσεις ευνοούν την εξουσία, διατηρώντας ένα επίπεδο φόβου μες στην κοινωνία, νομιμοποιώντας μέτρα που ανακουφίζουν τον φόβο αυξάνοντας τον έλεγχο, και δημιουργώντας ευκαιρίες για τη διοχέτευση του κεφαλαίου.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Μετά τα ερείπια της Γάζας: ποιος μπορεί να χτίσει ξανά την ελπίδα;;

Οπτική Γωνία / Η Γάζα μετά τον πόλεμο: Υπάρχει ελπίδα;

Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, αναλύει τις προκλήσεις της ανοικοδόμησης, τον ρόλο της Ευρώπης και της Ελλάδας και το αβέβαιο μέλλον μιας λύσης δύο κρατών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Ακροβατώντας / Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Οι μοναχικοί θάνατοι ηλικιωμένων ανθρώπων είναι ένα φαινόμενο που ολοένα εντείνεται και στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας μπει στον δημόσιο διάλογο, μήπως πειστούν οι αρμόδιοι ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Ρεπορτάζ / Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκπόνηση μελετών που αφορούν τη χρήση της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου ως ποδηλατοδρόμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για την οριστική απώλεια μιας εμβληματικής υποδομής με υψηλή ιστορική, τουριστική και συγκοινωνιακή αξία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πολιτική κινητικότητα που δεν αλλάζει τίποτα 

Οπτική Γωνία / Πολιτική κινητικότητα που δεν αλλάζει τίποτα 

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ξανά τη φθορά εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να δείχνουν ανήμπορες να ανατρέψουν το κλίμα απαξίωσης, όπως και οι νέοι παίκτες – που είναι παλιοί. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. κάνει επίθεση στη δημόσια υγεία»

Υγεία / «Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. κάνει επίθεση στη δημόσια υγεία»

Δημήτρης Δασκαλάκης: Ο διακεκριμένος ελληνικής καταγωγής λοιμωξιολόγος, που παραιτήθηκε πρόσφατα από επιτελική θέση  καταγγέλλοντας το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ για εξωθεσμικές πιέσεις και αντιεπιστημονικές πρακτικές, μιλά για την απόφασή του, τη δημόσια υγεία στην Αμερική, τον Covid, τον HIV αλλά και την αφύπνιση του επικίνδυνου «ιού» του φασισμού.   
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Ρεπορτάζ / Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Πάνω από 312.000 θανατώσεις ζώων, φόβοι για lockdown και απειλή για μείωση των εξαγωγών του εθνικού προϊόντος μας εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων. Εμβολιασμός ή εκρίζωση του ιού; Ειδικοί μιλούν στη LiFO για το τι διακυβεύεται πραγματικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Yπήρξε έστω και μία μέρα τα τελευταία 15 χρόνια που δεν μπήκες Instagram; Δεν υπήρξε. Δεν είσαι ο μόνος.

Social Media / Yπήρξε έστω και μία μέρα τα τελευταία 15 χρόνια που δεν μπήκες Instagram; Δεν υπήρξε. Δεν είσαι ο μόνος.

Kαθορίζει την εικόνα μας, τη διάθεσή μας, τα οικονομικά μας, καθορίζει τον τρόπο που ζούμε. Θα έλεγε κανείς πως, μετά την έλευσή του, μια πετυχημένη selfie, σαν την περίφημη selfie των Oscar του 2014, αλλάζει τον μικρόκοσμο που ζούμε. Ο Χαράλαμπος Τσέκερης, κύριος ερευνητής ΕΚΚΕ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής, αναλύει το φαινόμενο Instagram.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτό που πραγματικά συνδέει τα κινήματα διαμαρτυρίας της Γενιάς Ζ ανά τον πλανήτη

Οπτική Γωνία / Αυτό που πραγματικά συνδέει τα κινήματα διαμαρτυρίας της Γενιάς Ζ ανά τον πλανήτη

Το κόστος ζωής, η ανισότητα, η διαφθορά, ο νεποτισμός, η βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής: αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν τα κινήματα της Γενιάς Ζ και όχι τόσο τα memes ή τα καρτούν.
THE LIFO TEAM