Μαύρη θάλασσα: Επιστήμονες με υποβρύχια drones μελετούν τα υποθαλάσσια λιβάδια

Μαύρη θάλασσα: Επιστήμονες με υποβρύχια drones μελετούν τα υποθαλάσσια λιβάδια Facebook Twitter
Φωτογραφία: NASA
0

Επιστήμονες από πέντε χώρες αρχίζουν την εκπόνηση ενός κοινού έργου για τη μελέτη της κατάστασης των υποθαλάσσιων λιβαδιών στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποιώντας υποβρύχια ρομπότ drones, ανακοίνωσε η επιστημονική ομάδα.

Το έργο αποτιμάται σε σχεδόν 1,6 εκατομμύριο ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα για τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας Interreg NEXT Black Sea Basin Programme. Είναι μια συνεργασία μεταξύ της Ένωσης Βουλγαρικών Τοπικών Αρχών της Μαύρης Θάλασσας (UBBSLA), του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βάρνας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Γεωργίας, του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και του Εθνικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας και Ανάπτυξης της Ρουμανίας.

Η Μαριάνα Κάντσεβα, διευθύνουσα σύμβουλος της UBBSLA, τόνισε τη σημασία του έργου, ενώ ο αντιπρύτανης του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βάρνας Χρίστο Νένοφ εξήγησε ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μέτρα βελτίωσης τόσο των οικοτόπων της θαλάσσιας βλάστησης όσο και της ποιότητας του θαλασσινού νερού.

Τα υποθαλάσσια λιβάδια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της βιοποικιλότητας, τη μείωση της διάβρωσης των ακτών και την προώθηση της ανάπτυξης της θαλάσσιας ζωής, δήλωσε ο Γεώργιος Συλαίος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Επισήμανε την έλλειψη δεδομένων για αυτούς τους οικότοπους στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέροντας ότι η προηγούμενη έρευνα περιοριζόταν σε περιοχές προσβάσιμες από δύτες, καλύπτοντας μόνο ένα μικρό τμήμα του θαλάσσιου πυθμένα.

Τα υποβρύχια drones, ικανά να λειτουργούν σε βάθη 300 μέτρων, θα χρησιμοποιούνται συνεχώς από τους εταίρους για πέντε χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος. Εκτός από την παρακολούθηση των υποθαλάσσιων λιβαδιών, θα μελετηθούν επίσης οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πυθμένα της θάλασσας.

Η Κάντσεβα ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργηθούν τέσσερα κέντρα πληροφόρησης στη Βάρνα, το Μπουργκάς και το Νεσέμπαρ, για να παρέχουν στο κοινό πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες του θαλασσινού νερού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eπαναστατική μέθοδος: Φυσικά «τροφικά σπρέι» αντί για επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Περιβάλλον / Eπαναστατική μέθοδος: Φυσικά «τροφικά σπρέι» αντί για επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Από την Αυστραλία έως την Αφρική και την Ασία, ο Δρ Robert Mensah προωθεί φυσικά σπρέι που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα για την προστασία των καλλιεργειών, μειώνοντας τη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
LIFO NEWSROOM
Τα πιο όμορφα σαλιγκάρια του κόσμου απειλούνται: Μια επιστημονική μάχη ενάντια στον χρόνο

Περιβάλλον / Τα πιο όμορφα σαλιγκάρια του κόσμου απειλούνται: Μια επιστημονική μάχη ενάντια στον χρόνο

Τα απειλούμενα δενδρώδη σαλιγκάρια Polymita έχουν ζωντανά, πολύχρωμα και εντυπωσιακά σχέδια στα κοχύλια τους και γι' αυτό είναι περιζήτητα από παράνομους συλλέκτες
LIFO NEWSROOM
Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα

Περιβάλλον / Ομάδα του ΔΠΘ αναζητά βιώσιμες λύσεις κατά της λειψυδρίας σε όλη την Ελλάδα

Το έργο «WATERWISE» του ΔΠΘ, σε συνεργασία με το ΑΠΘ και τρεις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, στοχεύει σε λύσεις για τη λειψυδρία, καλύπτοντας τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές ανάγκες διαχείρισης νερού
LIFO NEWSROOM