Τι προκαλούν οι πολύωρες πτήσεις στο σώμα μας;

Τι προκαλούν οι πολύωρες πτήσεις στο σώμα μας; Facebook Twitter
H ταλαιπωρία των μακρινών πτήσεων δεν περιορίζεται στους μυϊκούς πόνους. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ πρόσφατα, ειδικά σε πτήση μεγάλης διάρκειας, τότε μπορεί ακόμα να νιώθετε το πιάσιμο στη μέση από την κλίση του καθίσματος ή τον πόνο στα πόδια σας από τον περιορισμένο χώρο στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Προκύπτει το εύλογο ερώτημα γιατί το μέγεθος των αεροπορικών θέσεων έχει συρρικνωθεί τόσο από τη δεκαετία του 1990, τη στιγμή που ο χρόνος τον οποίο περνούν οι επιβάτες στον αέρα έχει αυξηθεί αισθητά.

Αυτήν τη στιγμή η μεγαλύτερης διάρκειας πτήση είναι το δρομολόγιο της Singapore Airlines που συνδέει τη Νέα Υόρκη με τη Σιγκαπούρη: διαρκεί πάνω από 18 ώρες. Μέχρι το τέλος του 2025 την πρώτη θέση θα κατέχει το δρομολόγιο Σίδνεϊ - Λονδίνο της Qantas, με διάρκεια 20 ώρες.

Η καθήλωση του σώματος στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί το αναμενόμενο πιάσιμο, καθώς συγκεκριμένες ομάδες μυών αναγκάζονται να δουλέψουν παρατεταμένα.

Φυσικά, η ταλαιπωρία των μακρινών πτήσεων δεν περιορίζεται στους μυϊκούς πόνους. Ο ξηρός αέρας προκαλεί ευαισθησία στον λαιμό, τη μύτη και το δέρμα, ενώ οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση κατά την απογείωση και την προσγείωση του αεροσκάφους μπορούν να επηρεάσουν τα ιγμόρεια. Worst case scenario: η πτήση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα εάν ένας θρόμβος αίματος μετακινηθεί από τα άκρα στους πνεύμονες.

Τι προκαλούν οι πολύωρες πτήσεις στο σώμα μας; Facebook Twitter
Κατά τη διάρκεια της πτήσης, περίπου το 50% του αέρα που κυκλοφορεί στην καμπίνα του αεροσκάφους εισέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον. Φωτ.: Markus Winkler/ Unsplash

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. «Σε γενικές γραμμές, οι πτήσεις είναι ασφαλείς για όλους και τα προβλήματα εμφανίζονται μόνο όταν έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση», δηλώνει ο Michael J. Manyak, γιατρός με ειδίκευση στην ουρολογία και την ιατρική ειδικών συνθηκών.  

Ξηρός αέρας και διαφορές στην ατμοσφαιρική πίεση

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, περίπου το 50% του αέρα που κυκλοφορεί στην καμπίνα του αεροσκάφους εισέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον. Καθώς το αεροπλάνο ταξιδεύει σε μεγάλα και ξηρά υψόμετρα, ο αέρας που αναπνέετε κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν διαθέτει τη φυσιολογική υγρασία που το ανθρώπινο σώμα έχει συνηθίσει να αναπνέει στο επίπεδο του εδάφους.

Ο ξηρός αέρας μπορεί να επηρεάσει εξίσου τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, σύμφωνα με τον Manyak, και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατανάλωση νερού πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης. Σε γενικές γραμμές η δυσφορία από τον ξηρό αέρα είναι ήπια για τον μέσο ταξιδιώτη, και μόνο σε περιπτώσεις άσθματος ή άλλων πνευμονολογικών παθήσεων μπορεί να γίνει αφόρητη.

Επιπλέον, οι διαφορές στην ατμοσφαιρική πίεση κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης του αεροσκάφους προκαλούν αλλαγές στον αέρα των ιγμορείων, γεγονός που συνδέεται με τον πόνο στη μύτη και στα αυτιά σε πολλούς επιβάτες.  

«Αυτό ισχύει για όσους πάσχουν από ιγμορίτιδα ή/και κρυολόγημα, ενώ οι υγιείς άνθρωποι αισθάνονται μόνο μια ήπια πίεση στα αυτιά», δηλώνει η Laleh Gharahbaghian, γιατρός και καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford.

Όσον αφορά τα κρυολογήματα, αν αισθάνεστε ότι αρρωσταίνετε κάθε φορά που ταξιδεύετε, δεν έχετε άδικο, καθώς, σύμφωνα με τον Μ. Manyak, οι χώροι αναμονής των αεροδρομίων είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να κρυολογήσει κανείς. Οι χώροι αυτοί είναι κατάμεστοι από κόσμο και δεν διαθέτουν φίλτρα αέρα, γεγονός που δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για τη διασπορά ιώσεων. Στην καμπίνα του αεροσκάφους, ο αέρας είναι κατά το ήμισυ φιλτραρισμένος, και ανανεώνεται 20 με 30 φορές ανά ώρα.

Μυϊκοί πόνοι

Η καθήλωση του σώματος στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί το αναμενόμενο πιάσιμο, καθώς συγκεκριμένες ομάδες μυών αναγκάζονται να δουλέψουν παρατεταμένα. Σύμφωνα με τη L. Gharahbaghian, είναι απολύτως φυσιολογικός ο πόνος και η δυσκαμψία στην πλάτη, τον αυχένα ή ακόμη και τους μηρούς όταν παραμένετε στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια βόλτα στον διάδρομο του αεροσκάφους, όταν οι συνθήκες και οι κανονισμοί το επιτρέπουν, μπορεί να σας σώσει από τους μυϊκούς πόνους αργότερα. Ειδάλλως, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, δοκιμάστε να προσαρμόσετε το σώμα σας ενώ κάθεστε και δοκιμάστε μικρές κινήσεις, όπως το σήκωμα της φτέρνας.

Δυσπεψία και δυσκολία στην αναπνοή

«Το να βρίσκεστε καθιστοί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει και το πεπτικό σας σύστημα», δηλώνει ο Kevin Lees, διευθυντής χειροπρακτικών εργασιών του The Joint Chiropractic. Αυτό συμβαίνει καθώς η κίνηση της τροφής μέσα στο έντερο επιβραδύνεται όταν βρίσκεστε σε καθιστή θέση.

«Αν κάνετε καθιστική ζωή, δεν πετυχαίνετε τη φυσική διέγερση του εντέρου», λέει ο Manyak. «Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους προσπαθούμε να βάλουμε τους ασθενείς να σηκωθούν και να περπατήσουν σύντομα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Είναι επίσης καλό για την κυκλοφορία και την επούλωση των πληγών».

Επιπλέον, η σκυφτή στάση του σώματος όταν κάθεστε περιορίζει την κίνηση των πλευρών, οδηγώντας σε πιο αργή και ρηχή αναπνοή. «Η ρηχή αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου, που με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει θολή σκέψη, ζάλη και κόπωση», λέει ο K. Lees. Άλλο ένα σύμπτωμα που μπορεί να προκύψει είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ναυτία.

Φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή

Μακράν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το σώμα σας σε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων είναι κάτι που μπορεί να σας επηρεάσει και στο έδαφος, όταν παραμένετε για πολλή ώρα στην ίδια θέση.

«Το χειρότερο πράγμα είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT), ή η δημιουργία θρόμβου αίματος στα πόδια», λέει η L. Gharahbaghian. «Εάν ένας θρόμβος αίματος πάει από τα πόδια στους πνεύμονες, οι πιθανότητες για πνευμονική εμβολή αυξάνονται κατακόρυφα».

«Τα συμπτώματα της DVT περιλαμβάνουν πρήξιμο και πόνο στο ένα πόδι», λέει ο Manyak. «Ο πόνος εμφανίζεται επειδή εμποδίζεται η παροχή αίματος και η επιστροφή του στην καρδιά... Οι εμπλεκόμενες φλέβες διογκώνονται, προκαλώντας πόνο».

Με στοιχεία από The National Geographic

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ρεπορτάζ / Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Πώς μοιάζει η καθημερινότητα στον πύργο ελέγχου; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ένα σκουπίδι στον διάδρομο; Ποιοι κουβαλάνε στα ταξίδια τους τις περισσότερες και μεγαλύτερες αποσκευές ανά άτομο; H LiFO εξασφάλισε πρόσβαση σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιατί οι άνθρωποι χάνουν όλο και πιο συχνά την υπομονή τους στα αεροπλάνα

Living / Γιατί οι άνθρωποι χάνουν όλο και πιο συχνά την υπομονή τους στα αεροπλάνα;

Κάποιος που ξόδεψε ένα πεντακοσάρικο για να στριμωχτεί σε μια πτήση και υπέστη τρεις ώρες ανεξήγητης καθυστέρησης, με αποτέλεσμα να χάσει μια σημαντική συνάντηση ή ένα εορταστικό οικογενειακό δείπνο, μάλλον δικαιούται να είναι λίγο θυμωμένος.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP