Ο βιασμός στον Κολωνό και ο φόβος της φεμινίστριας μάνας

Ο βιασμός στον Κολωνό και ο φόβος της φεμινίστριας μάνας Facebook Twitter
Χρειάζεται χώρος για τον γονέα να εκφραστεί και να αντιμετωπιστεί με κατανόηση και στοργή. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ για τον βιασμό της ανήλικης στον Κολωνό από τον πατέρα του αγοριού της. Και μπαίνω στη θέση κάθε γονέα που επιθυμεί να μεγαλώσει το παιδί του με ελευθερία, υπευθυνότητα, ισότητα και έχει φρικάρει με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. 

Έχοντας γνωρίσει ένα σωρό μητέρες που επιθυμούν να μεγαλώσουν τις κόρες τους χωρίς να τους εμφυσήσουν φόβο, που κρατάνε το στόμα τους κλειστό όταν ακούνε για μια προοπτική διακοπών που κρίνουν επικίνδυνη –«θα κοιμόμαστε στην ίδια σκηνή όλοι μαζί, μαμά!»–, που γενικά κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι τους για να κρατήσουν τον φόβο τους για τον εαυτό τους, έχω να πω ότι, προσωπικά, αναγνωρίζω πως το έργο τους είναι πολύ, πολύ δύσκολο. 

Ο υποψιασμένος γονέας που επιθυμεί να μεγαλώσει την κόρη του με ελευθερία και ισότητα αναπόφευκτα έρχεται αντιμέτωπος με πατριαρχικά επιβεβλημένα μηνύματα.

Πρόχειρα μπορώ να θυμηθώ πολλούς προβληματισμούς γονέων, μαμάδων και μπαμπάδων, που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά: 

• «H κόρη μου δεν θέλει να φοράει σουτιέν, να της το επιβάλω για να την προστατεύσω ή να την αφήσω να κυκλοφορεί χωρίς, διδάσκοντάς της έμπρακτα την αυτοδιάθεση;»

• «H κόρη μου θέλει να πάει διακοπές με την κολλητή της, αλλά δεν ξέρω καλά τους γονείς, να την αφήσω ή να μην την αφήσω, αφού υπάρχει έφηβος αδελφός στο σπίτι;»

• «Στο εξοχικό μας υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας πολλών οικογενειών, αν η κόρη μου κοιμηθεί με τα ξαδέλφια της. Εγώ όμως ξέρω καλά πόσο συνηθισμένη είναι η σεξουαλική παρενόχληση σε αυτές τις ηλικίες. Είμαι υπερβολική ή είναι βάσιμος ο φόβος και να βρω άλλη λύση;»

• «Θέλω η κόρη μου να μην ντρέπεται για το σώμα της και να μην το σεξουαλικοποιεί, αλλά σήμερα στη λαϊκή την κοιτούσαν σαν κρέας. Να της πω να καλυφθεί, να τους κάνω φασαρία, ή να της εξηγήσω πώς έχουν τα πράγματα και να της υποσχεθώ ότι θα τη στηρίζω στις επιλογές της;»

Aν αυτά μπορεί να φαίνονται «υπερβολικά», φανταστείτε το «να αφήσω την έφηβη κόρη μου να πάει στο σπίτι του αγοριού της ή όχι, γιατί μου ’χει κακοφανεί ο πατέρας του παιδιού;». Φανταστείτε το «η μικρή θέλει kick boxing, αλλά αγχώνομαι που έχει άντρα προπονητή». Ή το «τα αγόρια στο σχολείο της μικρής έχουν αγριέψει, φοβάμαι ότι θα την παρενοχλήσουν».

Ο υποψιασμένος γονέας που επιθυμεί να μεγαλώσει την κόρη του με ελευθερία και ισότητα αναπόφευκτα έρχεται αντιμέτωπος με μηνύματα επιβεβλημένα από τη μακραίωνη πατριαρχία. Απ’ τη μία έχεις ένα «τόσα γίνονται», απ’ την άλλη την επιθυμία το παιδί σου να μεγαλώσει καλύτερα από σένα και να είναι έτοιμο να διεκδικήσει και να σταθεί ως αυτόνομη προσωπικότητα. Το δίλημμα αυτό αντιμετωπίζει ο γονέας, που χρειάζεται να ισορροπήσει μεταξύ βάσιμου φόβου και της γνώσης ότι η λύση δεν είναι ο περιορισμός των νεαρών κοριτσιών.

Ταυτόχρονα, έχουμε και τεράστιο θέμα με την έκφραση τέτοιων σκέψεων. Η μητέρα που θα τις εκφράσει είναι φοβική, υπερβολική και είναι πιθανό να ακούσει «σου συνέβη κάτι όταν ήσουν μικρή;». Δεν ξέρω γιατί προσποιούμαστε ότι ο μόνος τρόπος να βγάλουμε ένα λογικό συμπέρασμα είναι το τραύμα. Αρκούν οι ειδήσεις. Αρκεί το νοιάξιμο και η επιθυμία το μικρό που αγαπάς να μην πάθει κακό. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πόσος φόβος για την κατηγορία της «υστερικής» υπήρχε πίσω από «παράλογα όχι» που συζητούσαμε στο σχολείο. Το «γιατί έτσι» είναι πολύ πιο αποδεκτό οικογενειακώς από την έκφραση ενός φόβου που θεωρείται αβάσιμος. 

Λέμε συνέχεια για την κουλτούρα της σιωπής. Ότι το θύμα πρέπει να μιλήσει. Όμως η σιωπή δεν είναι μόνο κάτι που συμβαίνει μετά. Η σιωπή είναι κάτι που συμβαίνει πολλά στάδια πριν το έγκλημα. Είναι όταν το ζευγάρι μεταξύ του «δεν θέλει να το αρθρώσει». Είναι όταν προτιμάς να σκεφτείς «αυτά συμβαίνουν αλλού, είναι καλή οικογένεια, είμαι υπερβολική» ή να έρθεις σε ρήξη με το παιδί σου για «αναίτια απαγόρευση».

Είναι όταν δεν υπάρχει τρόπος οι γονείς ενός κοριτσιού να συζητήσουν σαν οικογένεια με το παιδί τους τις ανησυχίες τους. Αν συζητήσεις, ρισκάρεις η κόρη σου να θεωρήσει ότι οφείλει να φοβάται. Αν απαγορεύσεις, πάλι η κόρη σου βαρύνεται με το όχι αλλά «τουλάχιστον είναι ασφαλής».

Χρειάζεται χώρος για τον γονέα να εκφραστεί και να αντιμετωπιστεί με κατανόηση και στοργή. Χρειάζεται να μη νιώθει ότι ο φόβος είναι παράνοια. Χρειάζεται να ξέρει ότι το άγχος είναι κοινό. Μια πιο απενοχοποιημένη αντιμετώπιση αυτού του γονεϊκού άγχους πιθανότατα να βοηθούσε στη διαχείρισή του με λιγότερη επιβάρυνση των κοριτσιών. 

Έχω στο νου μου κάτι φιγούρες κωμικές με ύφος διανοούμενου να εξηγούν σε γονείς που εκφράζουν προβληματισμούς ότι «τα πράγματα είναι απλά». Τα πράγματα δεν είναι απλά. Καθόλου. Τα πράγματα είναι σαφώς πολύ σύνθετα, ιδίως για μητέρες που ξέρουν τι μπορεί να τραβήξει η κόρη τους και πατέρες που, κόντρα στα διδάγματά που έχουν λάβει, αντιμετωπίζουν την κόρη τους ως αυτόνομο άνθρωπο.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ