Κατέρρευσε 12% το Χρηματιστήριο της Ιαπωνίας - Απώλειες στην Αθήνα, πτώση και στα ευρωπαϊκά

Κατέρρευσε 12% το Χρηματιστήριο της Ιαπωνίας - Απώλειες στην Αθήνα, πτώση και στα ευρωπαϊκά Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Τα χρηματιστήρια στο Τόκιο, τη Σεούλ και την Ταϊβάν σημειώνουν μεγάλη πτώση στις απογευματινές συναλλαγές, καθώς τα δυσμενή στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες τροφοδοτούν τους φόβους για ύφεση και φρενάρουν τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.

Βουτιά κατέγραψαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σήμερα, με τις ιαπωνικές να υπερβαίνουν κάποια στιγμή τις απώλειες της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987, καθώς οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ προκάλεσαν αποστροφή ρίσκου στις αγορές.

Το γεν και το ελβετικό φράγκο, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, κατέγραψαν άλμα. Το ελβετικό φράγκο σημείωσε νωρίς σήμερα άνοδο στο 1,0856 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2015. Το γεν έκανε ράλι σε υψηλό επτά μηνών έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας νωρίτερα άνοδο 2,5% στα 142,96 ανά δολάριο.

Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση (σε μονάδες) στην ιστορία του, με φόντο ζωηρές ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία και άνοδο του γεν. Ο κυριότερος δείκτης του χρηματιστηρίου της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ο οποίος είχε ήδη χάσει 5,8% την Παρασκευή, σημείωσε πτώση κατά 12,4% στις 31.458,42 μονάδες, οπισθοχωρώντας κατά περίπου 4.400 μονάδες στη διάρκεια της συνεδρίασης και σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του που χρονολογούνταν από το χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987. 

Η ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψε πτώση 2,2% σε σχέση με το ιαπωνικό γεν στα 143,10 γεν, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος έπεσε κατά 1,9% στα 156,35 γεν. Η ισοτιμία του ευρώ παρέμεινε σταθερή έναντι του δολαρίου στο 1,0934 δολάριο.

Τη σκυτάλη των βαριών απωλειών έλαβαν από τις ασιατικές αγορές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω των ανησυχιών για ενδεχόμενη ύφεση τις αμερικανικής οικονομία που θα φέρει αναταραχές παγκοσμίως. Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 2,78% στις 483,82 μονάδες με τον τεχνολογικό κλάδο να καταγράφει απώλειες 5% και να ακολουθούν οι τράπεζες με βουτιά 4,6%. O Stoxx 50 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 2,50%. Την Παρασκευή, ο δείκτης κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων σχεδόν 10 μηνών και υποχώρησε κάτω από το όριο των 500 μονάδων για πρώτη φορά από τις 15 Απριλίου.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX χάνει 2,37% στις 17.212 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 2,61% στις 7.056 μονάδες. Οι απώλειες στη Βρετανία και τον FTSE φτάνουν το 2,18% και κινείται στις 7.995 μονάδες. Στην περιφέρεια η Ιταλία, ο MIB χάνει 3,87% και ο ισπανικός IBEX υποχωρεί κατά 2,96%. 

Εντός συνόρων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται να υποχωρεί. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.367,48 μονάδες με πτώση 4,4% και τον τζίρο ήδη στα 30 εκατ. ευρώ από το πρώτο μισάωρο των συναλλαγών. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM