Η πιο θερμή ημέρα του πλανήτη στα χρονικά ήταν η 21η Ιουλίου

Η πιο θερμή ημέρα του πλανήτη στα χρονιά ήταν η 21η Ιουλίου Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, από άποψη ρεκόρ θερμοκρασίας, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή "Κοπέρνικος" (Copernicus).

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφθασε την Κυριακή τους 17,09 βαθμούς Κελσίου--λίγο υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο των 17,08 βαθμών C.

Καύσωνες έπληξαν μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας κατά την περασμένη εβδομάδα.

Η Copernicus επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η ημερήσια μέση θερμοκρασία, που είχε σημειώσει ρεκόρ τον περασμένο χρόνο, φάνηκε ότι ξεπεράστηκε την Κυριακή όπως προκύπτει από τα επιστημονικά αρχεία που ανατρέχουν στο 1940.

Τον περασμένο χρόνο τέσσερις συναπτές ημέρες κατέγραψαν ρεκόρ --από τις 3 ως τις 6 Ιουλίου-- καθώς η κλιματική αλλαγή υποκινούμενη από την καύση των ορυκτών καυσίμων, προκάλεσε ακραία ζέστη στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 --13 συναπτοί μήνες-- κατατάχθηκε ως ο θερμότερος στον πλανήτη από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την Copernicus.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι το 2024 πιθανόν να ξεπεράσει το 2023 ως η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία καθώς η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο Ελ Νίνιο --το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο-- ώθησαν ακόμη υψηλότερα τον υδραύργυρο αυτή τη χρονιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM