«Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Εμφύλιος πόλεμος Facebook Twitter
Η Κίρστεν Ντανστ σε σκηνή της ταινίας.
0

Κάτι ανάμεσα σε αφαιρετική επιστημονική φαντασία, ψευδοντοκιμαντέρ με τους πολεμικούς ανταποκριτές στο προσκήνιο και μυθοπλαστική εικασία, ο Εμφύλιος Πόλεμος παραλλάσσει αληθινότατα γεγονότα όπως η εισβολή στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου του 2021 και εμπνέεται από την επικείμενη σύρραξη ανάμεσα στις δύο ευδιάκριτα εχθρικές κουλτούρες που συμβιώνουν μετά βίας στις ΗΠΑ καθώς και από την ψευδαισθητικά επικίνδυνη ρητορική του Προέδρου της χώρας (περιττά τα ονόματα), αλλά ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Άλεξ Γκάρλαντ επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού και επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια, την ίδια στιγμή που το περιεχόμενο της ταινίας κραυγάζει για την πολιτική σημασία μιας παρόμοιας εφιαλτικής κατάστασης.

Η άγκυρά του είναι η Κίρστεν Ντανστ, μια ηθοποιός που, αν και από μικρή έδειξε το ταλέντο της, η μεταμόρφωσή της από την «Εξουσία του Σκύλου» της Τζέιν Κάμπιον κι έπειτα φανερώνει ενηλικίωση στην έκφραση, μια ζηλευτή λιτότητα και, στην περίπτωση της Λι, μια πειθώ που καθηλώνει και κρατά την αγωνία στην καρδιά του σκότους.

Το ακρωτηριασμένο τοπίο μοιάζει με πυρετώδες όνειρο ενός σαδιστικού μυαλού, απογυμνωμένο από τη ζωή και την κοινωνία όπως τη γνωρίζουμε, με τους ένστολους να έχουν αναλάβει δράση σε αναπάντεχους σχηματισμούς και συμμαχίες. Ενώ η Καλιφόρνια και το Τέξας έχουν ταχθεί στο πλευρό των αποσχισμένων, μια ομάδα φωτορεπόρτερ αιχμής αποφασίζει να περάσει τα μπλόκα του Δυτικού Μετώπου (Western Front, με αρχικά WF, που άνετα κάνουν τον What the Fuck συνειρμό) με απώτατο σκοπό να φτάσουν στην αποκλεισμένη πρωτεύουσα, όπου ο εμφανώς ταραγμένος αρχηγός του διαλυμένου κράτους (Νικ Όφερμαν) κρύβεται στον Λευκό Οίκο και σποραδικά καθησυχάζει τους πολίτες με τηλεοπτικά διαβήματα ανεδαφικής αισιοδοξίας.

Εμφύλιος πόλεμος ***1/2 Facebook Twitter
Η Κέιλι Σπέινι υποδύεται μια φιλόδοξη νεαρή φωτορεπόρτερ.

Αρχηγός της ομάδας που ξεκινά από τη Νέα Υόρκη είναι η Λι, βραβευμένη, ψύχραιμη, με ένα βλέμμα «τα έχω δει όλα και δεν περιμένω κάτι καλύτερο» και μια εμπειρία που προκαλεί σεβασμό. Δίπλα της δύο ρεπόρτερ, ο βουτηγμένος στην αδρεναλίνη Τζόελ (Βάγκνερ Μάουρα) και ο στωικός βετεράνος Σάμι (Στίβεν Μακίνλι Χέντερσον), αντίρροπες δυνάμεις απέναντι στη φυσική αρχηγό τους.

Στην παράτολμη παρέα τρυπώνει, διπλαρώνοντας τον Τζόελ, η καλών προθέσεων και απερίσκεπτων κινήσεων νεαρή Τζέσι (Κέιλι Σπέινι, η Πρισίλα της Σοφία Κόπολα), μια φιλόδοξη φωτορεπόρτερ που θαυμάζει απεριόριστα την Λι και εύλογα αναστατώνει το coolness της, καθώς στο πρόσωπό της διακρίνει τον νεότερο εαυτό της, περιττό βάρος στην αχαρτογράφητη διαδρομή και πιθανό θύμα στη γραμμή του πυρός.

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, ο Εμφύλιος Πόλεμος δεν είναι μόνο η λιγότερο αλληγορική ταινία του Γκάρλαντ αλλά και μια ανακουφιστική παρένθεση μετα-αποκαλυπτικής δραματικής περιπέτειας όπου οι δράστες δεν είναι εξωγήινοι ή άλλοι ανεξήγητοι οργανισμοί που αναγκαστικά θα συσπειρώσουν όλους εμάς, και κυρίως τους φίλους Αμερικανούς, εναντίον τους.

Εμφύλιος πόλεμος ***1/2 Facebook Twitter

Μπορεί να μην κατονομάζει τον Τραμπ, αλλά η πανδημία του μίσους που έχει αποσυνδέσει τους μισούς από τους άλλους μισούς πρωταγωνιστεί, ανασαίνοντας βαριά στις συναντήσεις των τεσσάρων στον δρόμο τους προς την Ουάσινγκτον. Ακόμα και παραλείποντας την προέλευση και τα αίτια της ρήξης, ο Βρετανός δημιουργός γεμίζει με βία την ατμόσφαιρα και σχεδιάζει αδρά ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Η άγκυρά του είναι η Κίρστεν Ντανστ, μια ηθοποιός που, αν και από μικρή έδειξε το ταλέντο της, η μεταμόρφωσή της από την Εξουσία του Σκύλου της Τζέιν Κάμπιον κι έπειτα φανερώνει ενηλικίωση στην έκφραση, μια ζηλευτή λιτότητα και, στην περίπτωση της Λι, μια πειθώ που καθηλώνει και κρατά την αγωνία στην καρδιά του σκότους.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«The Power of the Dog»: Μεγάλος καμβάς, μεγάλο σινεμά

Δημήτρης Πολιτάκης / «The Power of the Dog»: Μεγάλος καμβάς, μεγάλο σινεμά

Είτε στη μεγάλη οθόνη είτε στην πλατφόρμα του Netflix δει κανείς τη νέα ταινία της Τζέιν Κάμπιον «Η εξουσία του σκύλου», θα νιώσει ότι βρίσκεται επιτέλους ενώπιον κινηματογράφου μεγάλης κλίμακας που τόσο πολύ λείπει, ανεξαρτήτως του πού μπορεί να προβάλλεται.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PARALLEL TALES

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Παράλληλες Ιστορίες»: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σε ένα σοφιστικέ ψυχολογικό δράμα

Ο Ασγκάρ Φαραντί εμπνέεται από τον Κισλόφσκι φτιάχνοντας μια διεισδυτική, αν και αργοκίνητη ταινία παράλληλων ιστοριών πάνω στο αγαπημένο του θέμα της δυαδικότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TEENAGE SEX AND DEATH IN CAMP MIASMA ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΙΝΕΦΙΛ HORROR ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΙΛΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Οργασμός και σινεφίλ horror με την Τζίλιαν Άντερσον

Μετά το «I saw the TV Glow», το Τζέιν Σέμπρουν έρχεται στις Κάννες με το «Teenage sex and death at Camp Miasma», ένα δοκίμιο πάνω στο slasher από τη σκοπιά του fan του είδους και με την προοπτική της queer ανατροπής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τζάκσον, Το “Κακό Γούστο” δικαιώνεται στις Κάννες

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Πίτερ Τζάκσον: Το «Κακό Γούστο» δικαιώνεται στις Κάννες

O Aμερικανός κινηματογραφιστής έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του, μια διάκριση που, όπως είπε ο ίδιος χαριτολογώντας, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπαιρνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

The Review / «Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αναμενόμενη και δικαιολογημένη η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Νίκος Καραθάνος. Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον Χρήστο Παρίδη για το δύσκολο σκηνικό εγχείρημα, θυμούνται το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και το θρυλικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμά-Πρετεντέρη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ζωή του Ρουκέλι, του Ρομά θρύλου της πυγμαχίας, γίνεται ταινία

Οθόνες / Ένας Έλληνας Ρομά ενσαρκώνει τον θρύλο της πυγμαχίας Ρουκέλι

Η ιστορία του Γιόχαν Ρουκέλι Τρόλμαν, που έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της καταγωγής του, βασανίστηκε και θανατώθηκε από τους ναζί, γίνεται διεθνής παραγωγή με ηθοποιούς Ρομά.
M. HULOT