Τα σημάδια του καρκίνου θα μπορούσαν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα, δείχνει νέα έρευνα

Τα σημάδια του καρκίνου θα μπορούσαν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα, δείχνει νέα έρευνα Facebook Twitter
0

Τις αλλαγές στα κύτταρα που επιφέρει σταδιακά ο καρκίνος, πολύ πριν εξελιχθούν σε όγκους ερευνούν επιστήμονες σε ένα νέο ερευνητικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.

Η έρευνα θα βοηθήσει στο να σχεδιαστούν νέοι τρόποι για την αντιμετώπιση του καρκίνου πιστεύουν οι επιστήμονες. Το Early Cancer Institute, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί με 11 εκατομμύρια λίρες από ανώνυμο δωρητή έχει εστιάσει την έρευνά του στην αναζήτηση τρόπων για την αντιμετώπιση όγκων πριν αυτοί δημιουργήσουν συμπτώματα. Η έρευνα θα αξιοποιήσει τις πρόσφατες ανακαλύψεις που έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν προκαρκινικές καταστάσεις που παραμένουν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του ινστιτούτου, καθηγήτρια Ρεμπέκα Φιτζγκέραλντ, ο καρκίνος μπορεί να αναπτύσσεται για χρόνια, ακόμη και για μία ή και δύο δεκαετίες, πριν εκδηλωθεί στον ασθενή. «Τότε οι γιατροί διαπιστώνουν ότι αγωνίζονται να θεραπεύσουν έναν όγκο που, μέχρι τότε, έχει εξαπλωθεί στο σώμα ενός ασθενούς. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση, μια προσέγγιση που να μπορεί να ανιχνεύσει νωρίς ένα άτομο που διατρέχει κίνδυνο καρκίνου χρησιμοποιώντας τεστ που μπορούν να δοθούν σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων».


Ένα παράδειγμα αυτού είναι το «κυτταροσφουγγάρι» - ένα σφουγγάρι σε σπάγκο - το οποίο έχει αναπτυχθεί από τη Fitzgerald και την ομάδα της. Καταπίνεται σαν χάπι, διαστέλλεται στο στομάχι  και στη συνέχεια τραβιέται προς τα πάνω στον οισοφάγο συλλέγοντας κύτταρα του οισοφάγου στη διαδρομή.  Αυτά τα κύτταρα που περιέχουν μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται TFF3 - η οποία βρίσκεται μόνο σε προκαρκινικά κύτταρα - παρέχουν στη συνέχεια μια έγκαιρη προειδοποίηση ότι ένας ασθενής διατρέχει κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.

Μια προσέγγιση που ακολουθείται από το ινστιτούτο επικεντρώνεται σε δείγματα αίματος. Περίπου 200.000 τέτοια δείγματα από γυναίκες στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο των ωοθηκών θα χρησιμοποιηθούν ως «μαγιά» για την πολύτιμη έρευνα. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δείγματα, οι ερευνητές εντόπισαν αλλαγές που διαφοροποιούν εκείνους τους δότες που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με καρκίνο του αίματος 10 ή και 20 χρόνια μετά την παροχή των δειγμάτων, με εκείνους που δεν εμφάνισαν τέτοιες παθήσεις.

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σαφείς γενετικές αλλαγές στο αίμα ενός ατόμου περισσότερο από μια δεκαετία πριν αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα λευχαιμίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο ινστιτούτο. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να παρέμβετε και να δώσετε θεραπείες που θα μειώσουν τις πιθανότητες να πάθει κανείς καρκίνο».

Οι καρκίνοι αναπτύσσονται σταδιακά και με τον εντοπισμό εκείνων των πρώτων κυττάρων, μπορεί να είναι δυνατό για τους γιατρούς να μπλοκάρουν ή να εμποδίσουν περαιτέρω εξελίξεις. Το κρίσιμο σημείο είναι ότι σε αυτό το πρώιμο στάδιο υπάρχει χρόνος για τους γιατρούς να αναλάβουν δράση και να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν έναν καρκίνο σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν αυτός έχει ήδη εξαπλωθεί.

Με πληροφορίες από The Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM
«Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Τech & Science / «Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Δεν είναι κάτι νέο ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο, αλλά πιθανώς θα περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν απαντήσεις σχετικά με τον Covid και τον καρκίνο
NEWSROOM