Οι «προφητείες» του Έντουαρντ Σαΐντ για το Παλαιστινιακό έχουν επαληθευτεί με τον χειρότερο τρόπο 

Οι «προφητείες» του Έντουαρντ Σαΐντ για το Παλαιστινιακό έχουν επαληθευτεί με τον χειρότερο τρόπο  Facebook Twitter
Έντουαρντ Σαΐντ: Ο αγώνας για ισότητα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ πρέπει να έχει ανθρωπιστικό στόχο, δηλαδή τη συνύπαρξη, και όχι την περαιτέρω καταπίεση και άρνηση.
0


«ΕΧΩ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙ ΜΕΓΑΛΟ 
μέρος της ζωής μου τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια υποστηρίζοντας τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στην εθνική αυτοδιάθεση, αλλά πάντα προσπαθούσα να το κάνω αυτό με πλήρη συνείδηση της πραγματικότητας του εβραϊκού λαού και των όσων υπέστη με διώξεις και γενοκτονίες. Ο αγώνας για ισότητα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ πρέπει να έχει ανθρωπιστικό στόχο, δηλαδή τη συνύπαρξη, και όχι την περαιτέρω καταπίεση και άρνηση. Όχι τυχαία, σημειώνω ότι ο οριενταλισμός και ο σύγχρονος αντισημιτισμός έχουν κοινές ρίζες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι ανεξάρτητοι διανοούμενοι να μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές προτάσεις  πάντα εναλλακτικά στα αναγωγικά, απλουστευτικά, περιοριστικά και βασισμένα στην αμοιβαία εχθρότητα μοντέλα που έχουν επικρατήσει στη Μέση Ανατολή για τόσο πολύ καιρό»  (Orientalism, 1978) 

Η εξορία είναι παράξενα ελκυστική ως ιδέα, αλλά τρομακτική ως εμπειρία. Είναι το ανεπούλωτο σχίσμα που επιβάλλεται ανάμεσα σε ένα ανθρώπινο ον και στη γενέτειρά του, ανάμεσα στον εαυτό και την αληθινή του πατρίδα: η θλίψη που προκαλεί δεν μπορεί ποτέ να ξεπεραστεί.

«Καταλαβαίνω όσο πιο βαθιά μπορώ τον φόβο που νιώθουν πολλοί Εβραίοι καθώς και την πεποίθησή τους ότι η ασφάλεια του Ισραήλ συνιστά πραγματική προστασία από μελλοντικές απόπειρες γενοκτονίας του εβραϊκού λαού, αλλά δεν μπορεί να είναι ικανοποιητική μια ζωή που κύριο μέλημά της είναι η αποτροπή της επανάληψης του παρελθόντος. Για τον Σιωνισμό, οι Παλαιστίνιοι έχουν γίνει πλέον το ισοδύναμο μιας εμπειρίας του παρελθόντος που μετενσαρκώνεται με τη μορφή μιας σημερινής απειλής. Το αποτέλεσμα είναι ότι το μέλλον των Παλαιστινίων ως λαός είναι υποθηκευμένο σε αυτόν τον φόβο, κάτι που αποτελεί καταστροφή τόσο για τους ίδιους όσο και για τους Εβραίους. Κάθε κράτος ή κίνημα στα πρώην αποικιοκρατούμενα εδάφη της Αφρικής και της Ασίας ταυτίζεται σήμερα με τον αγώνα των Παλαιστινίων, τον στηρίζει και τον κατανοεί. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη σύμπτωση μεταξύ των εμπειριών των Αράβων Παλαιστινίων στα χέρια του Σιωνισμού και των εμπειριών εκείνων των μαύρων, κίτρινων και καστανών ανθρώπων που χαρακτηρίστηκαν ως κατώτεροι και ως υπάνθρωποι από τους αποικιοκράτες του 19ου αιώνα». (The Question of Palestine, 1979)

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορούν να παρακάμπτονται ή να αποκρύπτονται από τους Αμερικανούς διανοούμενους τόσα συντριπτικά στοιχεία και τόσες ωμές αποδείξεις μόνο και μόνο επειδή το απαιτεί η «ασφάλεια» του Ισραήλ, ανεξάρτητα από το πόσο απάνθρωπα και βάρβαρα είναι αυτά που κάνει. Ανεξάρτητα αν βομβαρδίζει νοσοκομεία, αν χρησιμοποιεί ναπάλμ εναντίον αμάχων, αν ακρωτηριάζει παιδιά, αν εξευτελίζει και βασανίζει συλληφθέντες, αν περιορίζει ανθρώπους σε στρατόπεδα κράτησης στην έρημο χωρίς επαρκή χώρο, χωρίς υγιεινή, χωρίς νερό. Όλα αυτά είναι φρικτές πράξεις, είτε αποτελούν μέρος ενός πολέμου κατά της «τρομοκρατίας» είτε απλώς επειδή έτσι επιβάλλουν οι κανόνες ασφαλείας… Ή θα αγωνιστούμε για τη δικαιοσύνη, την αλήθεια και το δικαίωμα στην ειλικρινή κριτική, είτε θα πρέπει πολύ απλά να παραιτηθούμε από τον τίτλο του διανοούμενου» (Ανοιχτή επιστολή στους Αμερικανο-Εβραίους διανοούμενους, 1989) 

«Η εξορία είναι παράξενα ελκυστική ως ιδέα, αλλά τρομακτική ως εμπειρία. Είναι το ανεπούλωτο σχίσμα που επιβάλλεται ανάμεσα σε ένα ανθρώπινο ον και στη γενέτειρά του, ανάμεσα στον εαυτό και την αληθινή του πατρίδα: η θλίψη που προκαλεί δεν μπορεί ποτέ να ξεπεραστεί. Και ενώ είναι αλήθεια ότι η λογοτεχνία και η ιστορία περιέχουν ηρωικές, ρομαντικές, ένδοξές, ακόμη και θριαμβευτικές αφηγήσεις εξορίας, δεν είναι παρά απόπειρες να ξεπεραστεί ο παραλυτικός καημός της αποξένωσης. Τα επιτεύγματα της εξορίας υπονομεύονται μόνιμα από την απώλεια κάποιου πράγματος που έμεινε πίσω για πάντα».  (Reflections on Exile and Other Essays, 2001)

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνής πίεση και διπλωματικός πυρετός για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς - Ανησυχία για τους αμάχους στη Ράφα

Διεθνή / Το Ισραήλ έτοιμο για επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα - «Και οι άμαχοι πού θα πάνε; Στο φεγγάρι;» ρωτούν από την ΕΕ

Στο Κάιρο ο αρχηγός της CIA Ρίτσαρντ Μπερνς - Διπλωματικές συνεννοήσεις για νέα κατάπαυση του πυρός ώστε να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμείς και οι «μουλάδες»

Daily / Εμείς και οι «μουλάδες»

Για μια χώρα που η Εκκλησία έχει τόση μεγάλη εξουσία (και τόσο αμύθητη περιουσία), που ισχύει σε μια ολόκληρη περιοχή της το άβατο για τις γυναίκες και που αρνείται σθεναρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σαν πολύ έντονη άποψη δεν έχουμε για το Ιράν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ