«Σε όποιον είναι αντίθετος προτείνω να ενημερωθεί, να ενημερώνεται συνεχώς»

«Ας κοιτάξουν να κάνουν το καλύτερο για τους δικούς τους και να αφήσουν τους άλλους ανθρώπους να κάνουν και αυτοί το ίδιο» Facebook Twitter
Θα έπρεπε να μαθαίνουμε από αυτούς τους ανθρώπους και όχι να τους κατακρίνουμε. Είναι το πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις∙ κοίταξε τη δική σου ζωή και κάνε ό,τι μπορείς γι’ αυτή. 
0

TΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ μένουμε στην Χαλκίδα. Έχω αρκετά μεγάλο κοινωνικό κύκλο και πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μέσα σε αυτόν, αλλά οι πιο κοντινοί μου είναι ο νονός μου και οι κολλητοί μου φίλοι, ο Κ. και ο Μ., που είναι ζευγάρι και έχουν και δυο παιδάκια. Με τον Μ. μεγαλώσαμε μαζί, παραθερίζαμε στο ίδιο μέρος έξω από τη Χαλκίδα, στην Αυλίδα. Στη συνέχεια, μεγαλώνοντας, κάναμε παρέα και στην Αθήνα. Είναι τόση η αγάπη και η φιλία που μας δένει με τον Μ. που δεν τον είδα ποτέ ως διαφορετικό. Έκανε coming out πριν από 21, όταν τα έφτιαξε με τον Κ. και μπήκε και ο Κ. στην παρέα, οπότε είμαι πολύ κοντά και με τους δύο. Μετά από λίγα χρόνια παντρεύτηκαν, αργότερα υιοθέτησαν δυο αγόρια, και τολμώ να πω ότι είναι από τις πιο όμορφες οικογένειες που γνωρίζω. Τα παιδάκια τους είναι χαρούμενα, υγιή, υπάρχει μεγάλη στήριξη από το περιβάλλον τους και από εμάς, είναι όπως μια οποιαδήποτε τυπική οικογένεια και όσοι λένε «έχουμε αντίθετη άποψη» το ακούω βερεσέ. Καλό θα ήταν όλοι να ενημερώνονται και μετά να έχουν την οποιαδήποτε άποψη ή κρίση, αλλά αυτό ισχύει για όλα, όχι μόνο για τις συγκεκριμένες οικογένειες. 

Αυτό τώρα έχει παραγίνει. Θα έπρεπε να μαθαίνουμε από αυτούς τους ανθρώπους και όχι να τους κατακρίνουμε. Είναι το πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις∙ κοίταξε τη δική σου ζωή και κάνε ό,τι μπορείς γι’ αυτή. 

Σε όποιον είναι αντίθετος προτείνω να ενημερωθεί, να ενημερώνεται συνεχώς. Η πληροφορία είναι ελεύθερη για όλους. Ας κοιτάξουν να κάνουν το καλύτερο για τους δικούς τους και να αφήσουν τους άλλους να κάνουν κι αυτοί το ίδιο.

Δεν αντέχω τους χαρακτηρισμούς, υπάρχει μια τεράστια ομπρέλα που από κάτω χωράνε όλοι οι άνθρωποι, κι αυτή είναι η αγάπη. Δηλαδή, όπου υπάρχει υγιής, ανιδιοτελής αγάπη, δεν μπορείς να πεις τίποτα, δεν δικαιούσαι να πεις. Ο γάμος και η τεκνοθεσία είναι ένα σημαντικό βήμα για να νιώθουν ίσοι, αλλά στην πραγματικότητα είναι ίσοι έτσι κι αλλιώς. Δεν χωράει ανισότητα όταν θέλεις να δώσεις την αγάπη σου σε ένα παιδί, όταν αγαπάς τον άνθρωπό σου. Η διαδικασία υιοθεσίας στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη ακόμα και για στρέιτ άτομα. Παίρνει πολύ καιρό και επειδή παρακολούθησα όλη τη διαδικασία με τους κοινωνικούς λειτουργούς ξέρω ότι μπορεί να είναι κάτι πολύ ψυχοφθόρο. Ωστόσο είναι συγκινητική η διαδρομή μέχρι εδώ, γιατί έκαναν κάτι συνειδητά και έφτιαξαν μια καταπληκτική οικογένεια.  

Σε όποιον είναι αντίθετος προτείνω να ενημερωθεί, να ενημερώνεται συνεχώς. Η πληροφορία είναι ελεύθερη για όλους. Ας κοιτάξουν να κάνουν το καλύτερο για τους δικούς τους και να αφήσουν τους άλλους να κάνουν κι αυτοί το ίδιο. Και να ξέρουν ότι η συναναστροφή με αυτά τα άτομα μόνο θετικά θα τους επηρεάσει, θα τους πάει λίγο πιο μπροστά. 

Τα παιδιά είναι τυχερά γιατί δεν ζουν στην Ελλάδα, οπότε ουδέποτε αντιμετώπισαν πρόβλημα ως οικογένεια. Έχουν κάνει γάμο και οι υιοθεσίες έγιναν βάσει νόμου, η δυσκολία όμως ξεκινά μόλις προσγειωθούν στην Ελλάδα, γιατί δεν αναγνωρίζονται ως τετραμελής οικογένεια. Ευτυχώς, δεν έχει προκύψει κάποιο σοβαρό θέμα υγείας, γιατί έχουμε ακούσει ιστορίες πολλών άλλων ανθρώπων που μπαίνει το παιδάκι στο νοσοκομείο και δεν μπορεί ο ένας εκ των δύο γονέων να το δει, να το επισκεφθεί και τα λοιπά. Επειδή εμείς τους βλέπουμε κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι, δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα, παρότι είμαστε μια μικρή κοινωνία, αρκετά κλειστή. Δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο σε όλο αυτό και οι περισσότεροι έτσι το βλέπουν. 

Μιλούσα με μια φίλη μου που μένει στην Αθήνα και μου είπε «βλέπω πολλά γκέι ζευγάρια, αγόρια και κορίτσια, να περπατάνε χέρι χέρι». Πρόσεξα ότι συμβαίνει αυτό και στη Χαλκίδα, κυρίως κορίτσια, αλλά είναι ελάχιστα τα ομόφυλα ζευγάρια που εκδηλώνονται. Είμαστε ακόμα πολύ πίσω και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα γίνει αυτό το βήμα, η νομιμοποίηση του γάμου, αλλά είναι κάποια πράγματα τα οποία δεν ξέρω αν θα αλλάξουν ποτέ. Είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα στην επαρχία. 

Η Μαρία Δαγριτζίγου είναι δασκάλα μπαλέτου από τη Χαλκίδα και φίλη ζευγαριού ανδρών με δύο παιδιά.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Καμπέλη: «Το πρόβλημα το έχουν οι ομάδες που δεν έχουν επαφή με άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, γιατί, όσο τα γνωρίζεις, καταρρέει το αφήγημα»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Το πρόβλημα το έχουν όσοι δεν έχουν επαφή με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, γιατί, όσο τη γνωρίζεις, καταρρέει το αφήγημα»

Η Δήμητρα Καμπέλη, φίλη ζευγαριού ανδρών με δύο παιδιά, εξηγεί γιατί η μη αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών συνιστά ένα είδος ιδιότυπης ομηρίας.
M. HULOT
«Η κόρη μου είναι “αόρατη μητέρα”, δεν συνδέεται νομικά με το παιδί της και κατ’ επέκταση δεν συνδέομαι ούτε εγώ ως γιαγιά»

Η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό / «Η κόρη μου είναι “αόρατη μητέρα”, δεν συνδέεται νομικά με το παιδί της και κατ’ επέκταση δεν συνδέομαι ούτε εγώ ως γιαγιά»

Η Κλειώ Δαρατσάνου εξηγεί πως η στήριξη στο παιδί της, που είναι γονέας ομόφυλης οικογένειας, είναι για εκείνη δεδομένη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Οπτική Γωνία / Αμπντελά Ταϊά: «Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Ο Μαροκινός συγγραφέας και σκηνοθέτης, κάτοικος Γαλλίας πλέον και γνωστός στην Ελλάδα από το υπέροχο μυθιστόρημα «Η ζωή με το δικό σου φως», μιλά με θαυμασμό για την εξέγερση της νεολαίας που συνταράσσει την πατρίδα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Συνέντευξη / Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Μετά από μισό αιώνα στο «Βήμα», ο Νίκος Χασαπόπουλος μιλά για πρώτη φορά για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, τις στιγμές που έζησε δίπλα σε Λαμπράκη, Ψυχάρη και πρωθυπουργούς, αλλά και για το μεγάλο λάθος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χωρίς αναισθητικό, χωρίς δικαιώματα: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Χωρίς αναισθητικό: Τι συμβαίνει με τις θρησκευτικές σφαγές για halal και kosher στην Ελλάδα;

Παρά τις προσπάθειες νομιμοποίησης του εβραϊκού και ισλαμικού τρόπου σφαγής των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Η σχεδιαζόμενη Εθνική Στρατηγική Halal επαναφέρει το θέμα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κάποτε στην Αμερική…

Ακροβατώντας / Η αμερικανική δημοκρατία οδεύει προς το τέλος της

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό όσων αμφισβητούν την αλήθεια της. Κυνηγάει δημοσιογράφους, παρουσιαστές, ακτιβιστές, αντιφρονούντες, δικαστές, όποιον τολμήσει να την αμφισβητήσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ