Ο γάμος που δοκιμάζει τη σχέση του Μητσοτάκη με τη δεξιά 

Ο γάμος που δοκιμάζει τη σχέση του Μητσοτάκη με τη δεξιά  Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός τοποθετούσε ανέκαθεν τον εαυτό του στο φιλελεύθερο κέντρο, το οποίο μέσα στη Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα μειοψηφικό ρεύμα. Φωτ.: SOOC
0

Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία έχει αναδείξει τις ισχυρές διαφωνίες που υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία, τόσο στην κομματική της βάση όσο και στην κοινοβουλευτική της ομάδα – αν και σε μικρότερο βαθμό εκεί.

Αντιδράσεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα.Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι σχεδόν το ίδιο αρνητικοί με τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και στο ζήτημα της τεκνοθεσίας ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν μοιρασμένοι.

Η παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, φαίνεται να μην πείθεται, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα του Μεγάρου Μαξίμου, μέσω της οποίας προσπαθεί να αλλάξει τις εδραιωμένες αντιλήψεις. Το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις που δεν είχαμε ξαναδεί για άλλα ζητήματα έως τώρα και ενισχύει τη δυσαρέσκεια της δεξιάς βάσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός τοποθετούσε ανέκαθεν τον εαυτό του στο φιλελεύθερο κέντρο, το οποίο μέσα στη Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα μειοψηφικό ρεύμα. Επιχείρησε κάποτε να το εκφράσει η αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, φτιάχνοντας ένα δικό της κόμμα με αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά το 2010, όταν στη ΝΔ την ηγεσία είχε ο δεξιός Αντώνης Σαμαράς. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012 το κόμμα της, με το όνομα «Δημοκρατική Συμμαχία», έλαβε 2,5%, περίπου όσο και το κόμμα του Θάνου Τζήμερου «Δημιουργία Ξανά». Κάπως έτσι, το εγχείρημα εκείνο έληξε άδοξα τότε, το κόμμα ανέστειλε τη λειτουργία του και τα περισσότερα στελέχη του επέστρεψαν στη ΝΔ. 

Αντιδράσεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα.Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι σχεδόν το ίδιο αρνητικοί με τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και στο ζήτημα της τεκνοθεσίας ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν μοιρασμένοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και εκφραστής του φιλελεύθερου κέντρου στο κόμμα του, κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ το 2016 με την υποστήριξη και τη συμμαχία του δεξιού Σαμαρά. Δεν ήταν δηλαδή μια ιδεολογικοπολιτική νίκη του φιλελεύθερου κέντρου, καθώς οι δυνάμεις αυτές δεν θα αρκούσαν. Η συμμαχία αυτή όμως, είχε αποδώσει και ο Μητσοτάκης την έκανε μέρος της στρατηγικής του προκειμένου να κυριαρχήσει στη ΝΔ και τα κατάφερε.

Όλα αυτά τα χρόνια μετακινεί τη ΝΔ προς την κατεύθυνση του πολιτικού ρεύματος που θέλει να εκφράσει, μέσα από επιλογές προσώπων και πολιτικές αποφάσεις, αλλά δίνει ρόλο και σε πρόσωπα με ακροδεξιά προέλευση, τα οποία τοποθέτησε μέχρι και στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να εξευμενίσει τη δεξιά για να μην αντιδρά και να λειτουργούν ως ανάχωμα περιορίζοντας τις απώλειες. 

Ο γάμος που δοκιμάζει τη σχέση του Μητσοτάκη με τη δεξιά  Facebook Twitter
Πηγή: Δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά

Αυτή η στρατηγική δούλεψε αποτελεσματικά την πρώτη τετραετία. Στη συσπείρωση της δεξιάς βάσης συνέβαλε και το επεισόδιο που έστησε η Τουρκία το 2020 στα σύνορα του Έβρου, καθώς και η τάξη που διαφήμιζε η κυβέρνηση ότι έβαλε στο μεταναστευτικό. Στη δεύτερη θητεία Μητσοτάκη όμως, μοιάζει να έχει φτάσει στα όρια της, καθώς η δεξιά βάση διαμαρτύρεται πλέον εντονότερα και γίνεται πιο δύσκολο να συγκρατηθεί. 

Πολλά παραδοσιακά στελέχη της ΝΔ γκρινιάζουν ότι η ΝΔ έγινε Ποτάμι, άλλοι ότι κυβερνά το ΠΑΣΟΚ, ο Καιρίδης προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στο δεξιό-πατριωτικό ρεύμα, μερικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο Άκης Σκέρτσος και ο Αλέξης Πατέλης είναι σχεδόν κόκκινο πανί, ενώ η επιλογή του Γιώργου Γεραπετρίτη ως υπουργού Εξωτερικών δεν τους ενθουσιάζει καθόλου. 

Η απόφαση του πρωθυπουργού να νομοθετήσει υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών μετά τεκνοθεσίας, η οποία βρίσκει αντίθετη τη δεξιά βάση της ΝΔ, μοιάζει να δοκιμάζει τα όριά της. Η διαμαρτυρία της στις ευρωεκλογές θεωρείται δεδομένη, είτε δια της αποχής είτε δια της ψήφου σε άλλα κόμματα. Η έκτασή της δεν μπορεί να υπολογιστεί για την ώρα. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι μετά την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομοφύλων, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει και θέματα από τη δεξιά ατζέντα για να κατευνάσει τη δεξιά πτέρυγα.  

Όσο για την εκκλησία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βελτιώσει πολύ τη σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον οποίο επικοινωνεί συχνά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εκτιμά τη στάση του, την οποία θεωρεί μετριοπαθή και, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, «δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά». Άλλοι ιεράρχες δεν έχουν την ίδια στάση και θα ήθελαν από την εκκλησία που έχει τη δύναμη να αντιδράσει πιο δυναμικά. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν επίσης ότι η στάση του ήταν η καλύτερη δυνατή, δεδομένων των θέσεων της εκκλησίας.  

Οχτώ χρόνια μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται τόσο έντονα η σχέση του με τη δεξιά του κόμματός του. Θα καταφέρει να συνυπάρξει μαζί της αρμονικά την επόμενη μέρα ή θα ραγίσει το γυαλί;

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αγνοούν τον πολιτικό κίνδυνο, αλλά εκτιμούν ότι κραδασμοί θα απορροφηθούν. Οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο τεστ, περιμένουν απώλειες, αλλά η πρόβλεψή τους λέει πως δεν θα είναι σημαντικές. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κουτσούμπας: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών σημαίνει από χέρι κατάργηση της πατρότητας-μητρότητας

Πολιτική / Κουτσούμπας: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών σημαίνει από χέρι κατάργηση της πατρότητας-μητρότητας

«Πάει πολύ να εμφανίζεστε ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων, επειδή θα φέρετε νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ