Οι κυβερνητικές προτεραιότητες του 2024

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες του 2024 Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος. Είναι όμως η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοιας έκτασης διαφωνία εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
0


ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ,
 εάν δεν ασχοληθεί το Μέγαρο Μαξίμου και ειδικά ο πρωθυπουργός, κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Προχωρά μόνο ό,τι προωθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι υπουργοί μοιάζουν από διεκπεραιωτές, στην καλύτερη περίπτωση, έως διακοσμητικοί, στις περισσότερες περιπτώσεις. Φέρουν το αξίωμα, έχουν τα προνόμια, αλλά ούτε πρωτοβουλίες παίρνουν ούτε τα προβλήματα αντιμετωπίζουν, μέχρι την στιγμή που θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά αυτό συμβαίνει διότι είναι δική του επιλογή ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης και η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. 

Αυτό γίνεται και με το Νο1 πρόβλημα, την ακρίβεια. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας δεν έχει να επιδείξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και ο πρωθυπουργός συγκάλεσε άλλη μία σύσκεψη στην αρχή της εβδομάδας για μέτρα κατά της ακρίβειας, στην οποία μίλησε για την αξιοποίηση «διαρκώς νέων εργαλείων πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι, ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες, ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπανανία” και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός».

Είναι προφανές, όμως, ότι πολλοί δεν το έχουν καταλάβει αυτό, όπως φάνηκε και από το βρεφικό γάλα που πωλείται πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά οι εξαγγελίες κατά της ακρίβειας μένουν στα λόγια, καθώς στο θέμα αυτό ούτε ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να δώσει λύσεις, παρά τη συχνή ανακοίνωση μέτρων, τα οποία αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και αδύναμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κι άλλο τον Δεκέμβριο (3,7%), πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και αυτό συνιστά κυβερνητική αποτυχία. Πριν από τις τελευταίες εξαγγελίες είχε κάνει καμπάνια το υπουργείο Ανάπτυξης για την πτώση των τιμών σε προϊόντα κατά τουλάχιστον 5% και πιο πριν το περίφημο πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, που δεν λειτούργησε υπέρ του καταναλωτή.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει να εξαγγέλλει παρόμοιας αποτελεσματικότητας μέτρα μαζί με δηλώσεις για το τέλος της ανοχής και περισσότερους ελέγχους. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, πάντως, επιβλήθηκαν 1.865 πρόστιμα ύψους 13,416 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά είναι αμφίβολο αν κάποιο μεγάλο ποσό μπήκε ποτέ στα ταμεία. 

Θα παραιτηθεί ο υπουργός Επικρατείας μόλις έρθουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις ή θα κάνει στροφή και θα τις ψηφίσει, μετά τις διευκρινίσεις του πρωθυπουργού και την αφαίρεση της παρένθετης μητρότητας; 

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο για το 2024 ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, σημαντικές μεταρρυθμίσεις «με πρώτο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», αλλά στην υγεία και στην ασφάλεια δεν υπάρχει καμία βελτίωση ως τώρα. Ούτε κάποια μεταρρύθμιση έχει συντελεστεί ούτε οι πολίτες βλέπουν πρόοδο και αυτό καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και στη διαβούλευση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», «με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια» και που θα χρηματοδοτηθεί με 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, σημαντική μεταρρύθμιση, με πολύ έντονο αναπτυξιακό πρόσημο και «οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα που πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία». Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση ένοιγε παράθυρο στην εκτός σχεδίου δόμηση, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων αυθαιρέτων.

Ωστόσο, το θέμα που έχει αναστατώσει περισσότερο την πολιτική ζωή στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς και έχει προκαλέσει ζωηρή συζήτηση είναι η πρόθεση του πρωθυπουργού να προωθήσει τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Θεωρείται αυτονόητο ότι η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας θα στηρίξει τη νομοθετική πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά καθημερινά εκδηλώνονται νέες διαφοροποιήσεις.

Στην αρχή ήταν μόνο ο Αντώνης Σαμαράς, μετά προστέθηκαν ο Μάκης Βορίδης, ο Θάνος Πλεύρης και αυτή την εβδομάδα εξέφρασε την αντίθεσή της και η Άννα Καραμανλή. Για την ώρα δεν είναι γνωστός ο αριθμός των διαφωνούντων, αλλά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν αναθέσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα να συζητήσουν με ολους τους αμφίθυμους βουλευτές προκειμένου να πειστούν. Για να περάσει ο νόμος από τη Βουλή θα χρειαστεί η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων και αυτό κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, διότι όποιος διαφωνεί, μπορεί να απέχει, αντί να καταψήφισει, χωρίς να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός, είπε ότι «η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση ώστε να εκφράσουν τη διαφωνία τους χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν  θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους  βουλευτές και θα τους αφήσει να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ενδεχομένως να ισχύσει το ίδιο και για τους υπουργούς, παρότι θεωρείται ότι οφείλουν να στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. 

Τα φώτα θα στραφούν κυρίως στον Μάκη Βορίδη, τον μόνο υπουργό που ως τώρα εξέφρασε κατηγορηματικά την αντίθεσή του. Θα παραιτηθεί ο υπουργός Επικρατείας μόλις έρθουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, θα απέχει ή θα κάνει στροφή και θα τις ψηφίσει, μετά τις διευκρινίσεις του πρωθυπουργού και την αφαίρεση της παρένθετης μητρότητας;

Ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος. Είναι όμως η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοιας έκτασης διαφωνία εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όπου μέχρι τώρα δεν ακουγόταν τίποτα για κανένα θέμα και επικρατούσε πρωτοφανής ηρεμία, χωρίς καμία εκδήλωση εσωτερικής αντιπολίτευσης. Η συνέχεια αναμένεται να έχει πολιτικό ενδιαφέρον. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO




 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Οπτική Γωνία / Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη, μιλά στη LiFO για την πιθανότητα ευρύτερης σύρραξης μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, την κλιμάκωση υβριδικών επιθέσεων και τη χρήση drones που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, ενώ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία των συνομιλιών σχετικά με την «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι για την Ελλάδα και το ευρώ.

Έρευνα / Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι

Το ηθικo-πολιτικό ζήτημα γύρω από την υπόθεση Έπσταϊν, το ενδιαφέρον για το οικονομικό δράμα που ζούσε η Ελλάδα το 2015 και ο «αριστερός φίλος» για τον οποίο έλεγε ότι έστειλε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Αθήνα για να τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους

Οπτική Γωνία / Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους. H δολοφονία του Μεχντί Κεσασί

Ο μόνος τρόπος να τιμήσει κανείς τα θύματα δολοφονιών είναι αποφεύγοντας τη συμβατική μιντιακή και πολιτική ρητορική, τον ευπώλητο εξωτισμό του κακού ή την υπερ-αστυνομική δημαγωγία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Από πρώην «ριζοσπάστης μαρξιστής» ο Αλέξης Τσίπρας αυτοπαρουσιάζεται στο βιβλίο του ως ένας πολιτικός που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις του με βάση ουρανόσταλτα σημάδια της μοίρας και την «κραυγή ενός περιστεριού». Οι παλιοί του σύντροφοι διαψεύδουν πλήθος περιστατικών που περιγράφει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Οπτική Γωνία / Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί τι κρύβεται πίσω από την πρόωρη προσμονή των Χριστουγέννων αλλά και γιατί για πολλούς η γιορτινή περίοδος γίνεται πηγή άγχους αντί χαράς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ