Ο Θεός Αλγόριθμος και η σκοτεινή καρδιά του manosphere

Ο Θεός Αλγόριθμος και η σκοτεινή καρδιά του Manosphere Facebook Twitter
Το manosphere απευθύνεται σε άντρες που ζούνε με άγχος και χωρίς νόημα ή σκοπό. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ τις λόξες μου. Όταν είμαι εξουθενωμένος, όταν δεν λειτουργώ, όταν έχω νταγκλάρει και προσπαθώ να ανακτήσω δυνάμεις για να επανέλθω στα πράγματα που με θέλουν ενεργό, ανοίγω συχνά το κινητό και βλέπω YouTube Shorts. Ψάχνω κλιπάκια από ταινίες, σκηνές δράσης, μονομαχίες, τον James Bond να πυροβολεί κακούς, τον Bruce Lee να χτυπάει κακούς, τον Vin Diesel να τρακάρει κακούς, και κάπου εκεί, ενώ ο Thor εξαπολύει κεραυνούς στις εξωγήινες μεραρχίες, εγώ ανασταίνομαι απαλά.

Ο Θεός Αλγόριθμος, λοιπόν, που ορίζει τις ζωές μας, καταλαβαίνει κάτι, κάτι σπασμένο και πικρό που αδυνατώ να δω και –σε συνδυασμό με την πληροφορία/data ότι είμαι άντρας– αποφασίζει να μου εμφανίσει νέα βίντεο στη ροή του YouTube Shorts. Σύντομα το feed μου παύει να δείχνει πιστόλια και σφυριά και γεμίζει με παράξενους τύπους που μου δίνουν συμβουλές.

Τι λένε αυτοί οι άντρες; Πρώτον, ότι οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα είναι αμετάβλητες και καθολικές, απότοκα της εξελικτικής διαδικασίας που έχει κάνει τις γυναίκες λιγότερο ανεξάρτητες και πιο συναισθηματικές. Δεύτερον, ότι, λόγω αυτών των διαφορών, οι γυναίκες είναι από τη φύση τους παθητικές, ενώ οι άντρες είναι ενεργητικοί και έλλογοι κατακτητές. Τρίτον, ότι, ενάντια σε αυτήν τη φυσική συνθήκη, ο «φεμινισμός» και το wokeness –που δεν ορίζονται στα βίντεο, δεν εξηγούνται ιστορικά, μα απλώς προκύπτουν κάποτε σαν θερινή φωτιά– έχουν καθιερώσει μια στρεβλή κατάσταση πραγμάτων.

Καταλήγουν οι τύποι στα YouTube Shorts, ότι πρέπει να γίνω ένας «δυνατός», «αρρενωπός» άντρας (alpha male / Chad) για να μη δυστυχήσω. Αν δεν είμαι alpha, θα είμαι simp («φουστανάκιας»), cuck («κερατάς») και γενικότερα beta («δευτεροκλασάτος»).

Αυτή η κατάσταση, μου λένε οι άντρες στο κινητό, έχει δώσει πολλή ελευθερία στις γυναίκες, κάνοντάς τες δολοπλόκες, συμφεροντολόγες και χειριστικές. Οι γυναίκες σήμερα, συνεχίζουν οι φωνές, χρησιμοποιούν το σεξ για να λάβουν οικονομική και συναισθηματική υποστήριξη από «αδύναμους» άντρες, τους οποίους ύστερα παρατούν ή απατούν για να συνευρεθούν με «δυνατούς» άντρες.

Συνεπώς, καταλήγουν οι τύποι στα YouTube Shorts, πρέπει να γίνω ένας «δυνατός», «αρρενωπός» άντρας (alpha male / Chad) για να μη δυστυχήσω. Αν δεν είμαι alpha, θα είμαι simp («φουστανάκιας»), cuck («κερατάς») και γενικότερα beta («δευτεροκλασάτος»)∙ οι γυναίκες θα μ’ εκμεταλλεύονται ή θα με προσπερνούν, οι άλλοι άντρες θα με ταπεινώνουν και θα με γελοιοποιούν. Πώς μπορώ να τ’ αποφύγω όλα αυτά; Πώς θα γίνω alpha;

Για να είμαι σωστός άντρας –με πληροφορεί ο καθηγητής Ψυχολογίας Jordan Peterson, ο debater Ben Shapiro και ο trafficker Andrew Tate– πρέπει να χρησιμοποιώ τις γυναίκες πριν το κάνουν αυτές, να τις υποτιμώ τακτικά, να μη δένομαι συναισθηματικά, να τις «προγραμματίζω» κοινωνικά ώστε να υπηρετούν τις ανάγκες μου και να τους δίνω αξία μόνο αν αποδειχθούν πιστές ακόλουθοί μου.

Κάπου εδώ κλείνω το κινητό. Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά μεταφέρθηκα απ’ τα κλοτσίδια του Chris Evans στη σκοτεινή καρδιά του «manosphere». Φυσικά, εγώ μπορεί να μην είμαι το ιδανικό κοινό των βίντεο, μπορεί να τα βλέπω ως μικρογραφίες του σύγχρονου alt right λόγου, μπορεί ακόμα και να γράψω αυτό το άρθρο.

Μα σκέφτομαι άλλους νέους που ίσως φτάσουν τυχαία σε αυτά: τον ξαδερφούλη μου που βλέπει αθλητικά, ένα γυμνασιόπαιδο που γνωρίζει την απόρριψη, αγόρια στο περιθώριο, γεμάτα μοναξιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το λεγόμενο «pipeline» του αλγορίθμου –σύμφωνα με το οποίο κάθε βίντεο σε πάει σε ένα άλλο, πιο έντονο, πιο ακραίο, πιο σκοτεινό– γίνεται επικίνδυνο, αυξάνοντας τις μισογυνιστικές πρακτικές, τους βιασμούς και, στην Αμερική, τα mass shootings.

Πώς εξηγείται η επιτυχία των βίντεο; Προφανώς, οι πατριαρχικές αντιλήψεις δεν είναι κάτι ξεχωριστό∙ δεν αρκεί, όμως, να επικαλεστούμε τον διάχυτο σεξισμό για να εξηγήσουμε το manosphere. Πρέπει να δούμε γιατί είναι τόσο δημοφιλές αυτόν τον καιρό, με ποιον τρόπο και σε ποιο κοινό. Σε γενικές γραμμές, το manosphere απευθύνεται σε άντρες που ζούνε με άγχος και χωρίς νόημα ή σκοπό. Οι influencers της «ανδρόσφαιρας» το εκμεταλλεύονται αυτό για να προσφέρουν μια αίσθηση ασφάλειας (συμβουλές του τύπου «αν κάνεις το x, δεν θα πονέσεις») και έναν νοηματικό ιστό (επιστροφή σε παραδοσιακές αξίες και ενίσχυση του εγώ).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα βίντεο λειτουργούν ως θερμόμετρα και αντικατοπτρισμοί μιας κοινωνικής συνθήκης∙ εντοπίζουν ορθώς, δηλαδή, τα συμπτώματα του σημερινού αδιεξόδου πολλών άντρων, ακόμα κι αν σφάλλουν οικτρά όταν καλούνται να εντοπίσουν τα αίτιά τους. Πράγματι, πολλοί νέοι άντρες αισθάνονται αλλοτρίωση και άγχος: φτωχοί –βλέποντας παντού επιδείξεις πλούτου και αφηγήματα ισότητας ευκαιριών, μόνοι –σε μια κουλτούρα που προωθεί τη ρομαντική συντροφικότητα ως προϋπόθεση της ευτυχίας–, αβέβαιοι –καθώς το μέλλον φαντάζει τρομακτικό–, αυτοί οι άντρες υποφέρουν.

Αλλά η αίσθηση αυτή δεν είναι, όπως προτείνει το manosphere, αποτέλεσμα του φεμινισμού∙ το άγχος και η αλλοτρίωση δεν απορρέουν από το wokeness. Έχω υποστηρίξει αλλού ότι η γενική αύξηση του άγχους είναι μια καπιταλιστική διαδικασία. Παράλληλα, το άγχος όσων αντρών παλεύουν ν’ αντεπεξέλθουν στα κυρίαρχα πρότυπα αρρενωπότητας είναι άμεσο αποτέλεσμα της πατριαρχίας. Όσο για την έλλειψη αξιών, είναι σαφές ότι ο νεκροθάφτης του νοήματος δεν είναι τόσο οι σύγχρονες, προοδευτικές ιδεολογίες (οι οποίες βρίθουν από «καινούργια νοήματα») αλλά η κουλτούρα του εμπορεύματος και του θεάματος που εξαϋλώνει ό,τι ήταν στέρεο παλιά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι πολύ εύκολο –και ως έναν βαθμό λογικό– να πούμε «ψόφος» στους σεξιστές υποστηρικτές του manosphere. Είναι πιο δύσκολο, και μάλλον πιο ουσιαστικό, να περάσουμε από τη συμπτωματολογία σε μια πραγματική διάγνωση, κατανοώντας τις βαθύτερες αιτίες της μνησικακίας αυτών των αντρών και προάγοντας δύο βασικές ιδέες: πρώτον, ότι η στέρηση νοήματος και ψυχικής ηρεμίας είναι μια αμιγώς καπιταλιστική συνθήκη και ότι οι απόπειρες ανάκτησης θα αποτύχουν αν δεν είναι αντικαπιταλιστικές∙ δεύτερον, ότι, και για τους άντρες, καραδοκεί μια βαθιά απόλαυση, ζωντάνια και χαρά, όχι στην ενίσχυση των πατριαρχικών προτύπων, μα στον αγώνα για την υπέρβασή τους.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFΟ δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα αυγά στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Τι ακριβώς συμβαίνει με τα αυγά στην Ελλάδα – να ανησυχούμε ή όχι;

Μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΚΠΑ καταγράφει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παρουσία PFAS σε αυγά ελευθέρας βοσκής, αναδεικνύοντας το ζήτημα των «παντοτινών χημικών».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που δεν μοιράζεται

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Απάντηση στη δυσαρέσκεια για την ανάπτυξη που δεν μοιράζεται

Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη ΔΕΘ θα προσπαθήσει να απαντήσει στους πολίτες που δεν έχουν δει ως τώρα την οικονομική ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τα μέτρα που θα ανακοινώσει ως απτή απόδειξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πεθαίνοντας ως δημοσιογράφος στη Γάζα

Ακροβατώντας / Πόσο αξίζει η ζωή ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου στη Γάζα;

Σίγουρα όχι όσο ενός που προέρχεται από τη Δύση, τουλάχιστον για τον ισραηλινό στρατό. Γιατί ο δυτικός κόσμος σίγουρα θα αντιδρούσε με μεγαλύτερη ένταση αν οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους είχαν άλλες εθνικότητες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Εξάρθρωση της «μαφίας της Κρήτης» σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ρεπορτάζ / Εξάρθρωση της «μαφίας της Κρήτης» σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, εκβιασμοί και αμφιλεγόμενες συναλλαγές ακινήτων/φιλέτων της μοναστηριακής περιουσίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η δικογραφία που έφερε στη Δικαιοσύνη το κύκλωμα το οποίο δρούσε με επίκεντρο τα Χανιά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η Ευρώπη από μια νέα οικονομική κρίση;

Οπτική Γωνία / Θ' αντέξει η Ευρώπη την επερχόμενη κρίση στη Γαλλία;

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., αντιμετωπίζει πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο οικονομικού εκτροχιασμού. Γιατί υπάρχει φόβος για ντόμινο στις αγορές; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool Κώστας Μήλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Κι ύστερα γίναμε ωραία φωτογραφία…» που τη ζωντάνεψε το AI / Ποιος θα ήθελε να δει τους νεκρούς του να «ζωντανεύουν»; / AI, η αθανασία σού πάει πολύ / Ο θάνατος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης 

Οπτική Γωνία / Ποιος θα ήθελε να δει τους νεκρούς του να «ζωντανεύουν»;

Οι φωτογραφίες νεκρών αγαπημένων μας αποκτούν «ζωή» μέσω εφαρμογών AI. Πώς αλλάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη τον τρόπο που βλέπουμε τον θάνατο σήμερα και ποια διλήμματα και φιλοσοφικά ερωτήματα θέτει;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Οι διακοπές που δεν κάναμε φέτος

Ρεπορτάζ / Οι διακοπές που δεν κάναμε φέτος

Με τους μισθούς καθηλωμένους και τα κόστη των διακοπών να έχουν ξεφύγει, οι μεγάλες καλοκαιρινές εξορμήσεις που συνηθίζαμε μέχρι πρόσφατα, κατέληξαν σε «long weekends» για πολλούς, ενώ για άλλους ούτε καν αυτό δεν είναι πια επιλογή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Βέτο τριών υπουργείων για τη Βασιλίσσης Όλγας – Αμετακίνητος ο Χάρης Δούκας

Αθήνα / Βέτο τριών υπουργείων για τη Βασιλίσσης Όλγας – Αμετακίνητος ο Χάρης Δούκας

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Δήμου Αθηναίων βρίσκεται πλέον το θέμα της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να προχωρήσει, κατά πλειοψηφία, στην επαναφορά της κυκλοφορίας οχημάτων και στη μετατροπή της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η Νέα Δημοκρατία και οι δύο επιστροφές που θέλει

Ρεπορτάζ / Η Νέα Δημοκρατία και οι δύο επιστροφές που θέλει

Κάποιοι ελπίζουν στην επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και άλλοι ζητάνε την επιστροφή του Γρηγόρη Δημητριάδη. Οι πληροφορίες της LiFO επιβεβαιώνουν τις συζητήσεις για την επιστροφή του Δημητριάδη, αλλά στο κόμμα και όχι στο Μαξίμου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μετανάστες, ΜΚΟ και δικαιώματα στο στόχαστρο – η κυβέρνηση νομοθετεί τον αποκλεισμό

Οπτική Γωνία / Μετανάστες, ΜΚΟ και δικαιώματα στο στόχαστρο – η κυβέρνηση νομοθετεί τον αποκλεισμό

Η κυβέρνηση σκληραίνει ακόμα περισσότερο την αντιμεταναστευτική της πολιτική, στοχοποιώντας επιπλέον ξανά τις ΜΚΟ, ευτυχώς όμως όχι χωρίς «αντίλογο», παρά την απουσία ικανής αντιπολίτευσης και σε αυτό το πεδίο. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Με απειλούν από τις ΗΠΑ επειδή λέω “Free Palestine”»

Οπτική Γωνία / «Δέχομαι απειλές από τις ΗΠΑ επειδή λέω “Free Palestine”»

Η Ιωάννα Αλυγιζάκη μιλά για το γράμμα που έλαβε στο μαγαζί της στα Χανιά ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Μίνος Μωυσής σχολιάζει τις συνέπειες του περιστατικού και περιγράφει την ανησυχία του για τη μισαλλοδοξία στην Ελλάδα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ