UBS: «Δεν είναι σίγουρη η επόμενη δόση για την Ελλάδα»

UBS: «Δεν είναι σίγουρη η επόμενη δόση για την Ελλάδα» Facebook Twitter
0

Ως «κεντρικό παράγοντα» κινδύνου χαρακτηρίζει το μετεκλογικό τοπίο στην Ελλάδα η UBS, σε έκθεση της που δημοσιεύεται σήμερα.  Η εκτίμηση του τραπεζικού οίκου είναι ότι ο κατακερματισμός των δύο κύριων πολιτικών δυνάμεων οδηγεί τις ψήφους σε μικρότερα κόμματα, πολλά από τα οποία ζητάνε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και απορρίπτουν τα μέτρα λιτότητας ή τάσσονται κατά του ευρώ συνολικά.

Ακόμη και τα  δύο μεγάλα κόμματα «παίζουν» με την ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την έκθεση που εκτιμά όμως ότι ελάχιστη όρεξη υπάρχει από την πλευρά του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι. Αντίθετα, όπως σημειώνει η έκθεση, το έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι αποθαρρυντικό: 3 δισ. Ευρώ περικοπές των δαπανών θα πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως και επιπλέον  12 δισ. ευρώ το 2013-14.

Η UBS εκτιμά ότι οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει το πρόγραμμα, ενώ την ίδια ώρα οι δανειστές εμφανίζονται όλο και πιο απογοητευμένοι και ανυπόμονοι.

Για την UBS η συνέπεια όλων αυτών είναι ένας υψηλός κίνδυνος να σταματήσει προσωρινά η χρηματοδότηση της Ελλάδας, να μην υπάρχει δυνατότητα πληρωμής μισθών και συντάξεων και να επέλθει κοινωνική αναταραχή.

Σημειώνεται πάντως, ότι η UBS δεν πιστεύει ότι η εκταμίευση των δόσεων προς τη χώρα μας θα μπορούσαν να σταματήσουν εντελώς, αφού ακόμη και μια προσωρινή διακοπή θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επιζήμια για τις ευρωπαϊκές αγορές.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM
ΔΕΘ: οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Πολιτική / ΔΕΘ: Οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Παιδεία, υγεία, ενέργεια και χωροταξία είναι οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι οποίες ξεπερνούν «τους κυβερνητικούς κύκλους», όπως είπε και απαιτούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
LIFO NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πυξίδα, έναν νέο πατριωτισμό

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πυξίδα, έναν νέο πατριωτισμό

Σχέδιο 5ετούς «ανάταξης» με νέο Ταμείο Σύγκλισης, εισφορά στα πολύ υψηλά εισοδήματα και στροφή παραγωγικού μοντέλου - Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στο Economist: The Fifth Thessaloniki Metropolitan Summit
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ

Πολιτική / ΔΕΘ: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για μεσαία τάξη, στεγαστικό και φοροελαφρύνσεις

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς και επικεντρώνονται στο εύρος της απήχησης που θα έχουν οι παρεμβάσεις, με βάση τις αντοχές της οικονομίας και τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια
LIFO NEWSROOM