«Ετοιμοι για όλα» λίγο πριν από την άφιξη Ερντογάν

«Ετοιμοι για όλα» λίγο πριν από την άφιξη Ερντογάν Facebook Twitter
Στα θετικά της επίσκεψης Ερντογάν είναι ότι δεν ζήτησε να επισκεφτεί τη Θράκη, όπως ακουγόταν αρχικά και αυτό θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ως μία ένδειξη καλής θέλησης.
0


ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΛΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
στις σχέσεις Ερντογάν-Μητσοτάκη θα επαληθευτούν ή θα διαψευστούν μετά την αναχώρηση του προέδρου της Τουρκίας από την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν, όχι σπάνια, ανάβει φωτιές με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ακόμα και κατά την επιστροφή στο αεροπλάνο μετά από μία επίσκεψη στην οποία μπορεί να μην υπήρξαν άλλα απρόοπτα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει ό,τι μπορεί για να μην αισθανθεί ο Ταγίπ Ερντογάν ότι προκαλείται και έχει δείξει με πολλούς τρόπους ότι ούτε επιδιώκει, ούτε θέλει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αλλωστε δεν είναι η Ελλάδα αυτή που τις προκαλεί, ούτε βάζει διεκδικήσεις στη δική της ατζέντα, σε αντίθεση με την Τουρκία που θέτει κάθε τόσο και κάτι νέο. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφύγει να αναδείξει τις ευθύνες της Τουρκίας στο μεταναστευτικό ζήτημα, αφήνοντας την να παρουσιάζεται ως θύμα, προκειμένου να διεκδικεί συνεχώς πόρους από την ΕΕ. Μόνο για το 2024 διεκδικεί 4 δισεκατομμύρια. Για να πάρει τα χρήματα αυτά πρέπει να δεσμευτεί ότι θα συμβάλει με κάποιο τρόπο στη λύση του προβλήματος, παρότι τις έως τώρα συμφωνίες δεν τις έχει τηρήσει ποτέ στο ακέραιο, αλλά μόνο μερικώς. 

Είναι γεγονός ότι ο Ερντογάν για το στιλ, το ύφος και την ιδιοσυγκρασία του, έχει κάνει τις πιο «φιλικές» δηλώσεις που θα μπορούσε, λίγο πριν έρθει στην Αθήνα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτές, δεδομένου και του απρόβλεπτου χαρακτήρα του.

Από τα θέματα που αναμένεται να παρουσιαστούν μετά τη συνάντηση είναι κι ένα ελληνοτουρκικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για το μεταναστευτικό με αμοιβαιότητα, όπως έχει αναφερθεί. Δηλαδή η Τουρκία κάτι θα πάρει και κάτι θα δώσει, αν και το πρώτο σκέλος ολοκληρώνεται συνήθως, ενώ το δεύτερο όχι. 

Έτοιμοι για όλα

Στα θετικά της επίσκεψης Ερντογάν είναι ότι δεν ζήτησε να επισκεφτεί τη Θράκη, όπως ακουγόταν αρχικά και αυτό θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ως μία ένδειξη καλής θέλησης. Ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, είπε εχθές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα με την Τουρκία» και ότι στην ατζέντα που έχει προετοιμαστεί «δεν υπάρχουν θέματα που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις», προσθέτοντας ότι είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι και δεν είναι  αφελείς. 

Είναι γεγονός ότι ο Ερντογάν για το στιλ, το ύφος και την ιδιοσυγκρασία του, έχει κάνει τις πιο «φιλικές» δηλώσεις που θα μπορούσε, λίγο πριν έρθει στην Αθήνα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτές, δεδομένου και του απρόβλεπτου χαρακτήρα του. Ελληνες διπλωμάτες σχολίαζαν τις προηγούμενες μέρες ότι αν ο Ερντογάν προσέβαλε τη Γερμανία όταν πήγε πρόσφατα στο Βερολίνο, γιατί να μην το κάνει και στην Αθήνα. Ο γερμανός αναλυτής όμως, Ρόναλντ Μαϊνάρντους, επισήμανε στην DW ότι ο Γερμανός καγκελάριος και ο Τούρκος πρόεδρος «πίσω από τις κλειστές πόρτες  κατέληξαν σε σημαντικές συμφωνίες σε θέματα, όπως η θρησκευτική εκπαίδευση της τουρκικής κοινότητας και το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο γίνεται όλο και περισσότερο κυρίαρχο θέμα».

Γερμανικό επίτευγμα για το Βερολίνο

Το μήνυμα που στέλνει στην Ελλάδα η Γερμανία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι ότι ο Ερντογάν σε αυτή τη φάση θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Δύση και την ΕΕ και χρειάζεται το πράσινο φως από την Ελλάδα για αυτό. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να μην επιδιώκει κάτι περισσότερο από τα «ήρεμα νερά» και ενώ η πολιτική αυτή στο εσωτερικό της χώρας δέχεται κάποια κριτική, στο Βερολίνο και στην Ουάσινγκτον τη θεωρούν, όπως και ο Μαινάρντους, «μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» επειδή η Άγκυρα διέκοψε τις προκλήσεις στο Αιγαίο, προκειμένου αυτό να καταγραφεί ως πρόοδος στις σχέσεις της με την Ευρώπη. Η σύνδεση δηλαδή των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τις ευρωτουρκικές, αντί να θεωρείται αυτονόητη, πιστώνεται ως επιτυχία της κυβέρνησης, επειδή είναι κάτι που η Τουρκία δεν θέλει και προσπαθεί να αποφύγει. 

Παρομοίως παρουσιάζεται ως επιτυχία, αντί για αυτονόητη στάση εταίρων, ότι στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις σχέσεις με την Τουρκία, αναφέρεται ως βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ-Τουρκίας η δέσμευση της στις σχέσεις καλής γειτονίας, στις διεθνείς συμφωνίες και στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η παραίτηση της από μονομερή μέτρα που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ. 

Η Γερμανία παρουσιάζει την ελληνοτουρκική προσέγγιση -σε μεγάλο βαθμό- ως δικό της διπλωματικό επίτευγμα και αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης της. Είναι γεγονός ότι το Βερολίνο παροτρύνει πάντα τις δύο χώρες «να τα βρουν» και να κάνουν διάλογο, καθώς η Ελλάδα είναι ευρωπαικός εταίρος και δεν θέλει να της βάζει εμπόδια στη σχέση με την Τουρκία που είναι για αυτήν ένας στρατηγικός σύμμαχος σε βάθος αιώνων, ούτε θέλει έναν Ερντογάν θυμωμένο. 

Η γερμανική διπλωματία γνωρίζει όμως ότι στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα -ειδικά επί Μέρκελ- σχεδόν όλοι θεωρούσαν ότι μεροληπτούσε υπέρ της Τουρκίας και αυτή την εντύπωση θέλει να την αλλάξει, καθώς και η γερμανική εξωτερική πολιτική δεν είναι πλέον η ίδια. Πιεσμένη όπως είναι άλλωστε από το ουκρανικό και τις συνέπειες του, προσπαθεί να παρουσιάσει οποιαδήποτε διπλωματική επιτυχία. 

Ο Ροζάκης, η Κύπρος και οι εσωκομματικές αντιδράσεις

Αρθρα στον γερμανικό τύπο αυτές τις μέρες (Frankfurter Allgemeine Zeitung ) παρουσίαζαν την κυπριακή ηγεσία να ανησυχεί, επειδή ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν εμφανίζονται αποφασισμένοι να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, μήπως αυτό έχει ως συνέπεια ότι θα βάλουν στην άκρη το κυπριακό ζήτημα για να «μην σταθεί εμπόδιο». 

Στο άρθρο της FAZ αναφέρεται και ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών του Κώστα Σημίτη, ο οποίος συμβούλευε την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που «υποστήριξε πρόσφατα ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία,  γεγονός που για τους καλά πληροφορημένους παρατηρητές συνιστά τη νέα θέση της Αθήνας» όπως υποστηρίζει ο γερμανός δημοσιογράφος. 

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως, όσο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν έχουν μιλήσει δημόσια για αυτό. Είναι γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ασκούν κάποια πίεση στον πρωθυπουργό για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ούτε συναντά αντιδράσεις. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στην εξωτερική πολιτική και στα ελληνοτουρκικά έχει τα χέρια του λυμένα, αν δεν υπήρχαν οι πιέσεις από το δικό του πολιτικό χώρο, καθώς εκεί είναι που καταγράφονται αντιδράσεις και ανησυχία για την προσέγγιση με τον Ερντογάν. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

LiFO politics / Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη, ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Social Media / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ