Πώς η δολοφονία του JFK άλλαξε για πάντα το τοπίο της ενημέρωσης

Εκείνη τη μέρα πριν από εξήντα χρόνια που άλλαξαν όλα Facebook Twitter
22 Νοεμβρίου 1963: Ο κεντρικός παρουσιαστής των ειδήσεων του CBS Γουόλτερ Κρόνκαϊτ ανακοινώνει ότι ο πρόεδρος Κένεντι «πέθανε στη 1 μ.μ. κεντρική ώρα Ηνωμένων Πολιτειών».
0

ΣΤΙΣ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1963, ο κεντρικός παρουσιαστής των ειδήσεων του CBS Γουόλτερ Κρόνκαϊτ πάλευε να συγκρατήσει τα συναισθήματά του καθώς διάβαζε το μοιραίο τηλεγράφημα, έριχνε μια ματιά στο ρολόι του στούντιο στη Νέας Υόρκης και ανακοίνωνε ότι ο Πρόεδρος Κένεντι «πέθανε στη 1 μ.μ. κεντρική ώρα Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι στιγμές αυτές σηματοδότησαν την αυγή μιας νέας εποχής στα μέσα ενημέρωσης, καθώς τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα –NBC, CBS και ABC– που μονοπωλούσαν την προσοχή του κοινού πριν από 60 χρόνια, παρέμειναν στον αέρα για τέσσερις ημέρες παρέχοντας για πρώτη φορά ζωντανή, διαρκή κάλυψη μιας εθνικής κρίσης.

Οι μαραθώνιες εκπομπές έθεσαν το πρότυπο για τις δεκαετίες που ακολούθησαν, καθώς οι τηλεθεατές συνήθισαν σταδιακά να παρακολουθούν στρατιωτικές εισβολές, επαναστατικές εξεγέρσεις και τρομοκρατικές επιθέσεις να εκτυλίσσονται σε πραγματικό χρόνο με την έλευση της 24ωρης καλωδιακής ενημέρωσης και του διαδικτύου.

Σε αντίθεση με το σημερινό τοπίο των μέσων ενημέρωσης, όπου υπάρχουν δεκάδες πλατφόρμες ενημέρωσης on demand, όλοι παρακολούθησαν ταυτόχρονα την τραγωδία της δολοφονίας του JFK και τα επακόλουθά της. Πλάνα από την τότε κάλυψη των δικτύων και των τοπικών σταθμών μπορεί να βρει κανείς στο YouTube και σε διάφορες εκπομπές και ντοκιμαντέρ που εμφανίζονται κάθε τόσο με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας.

Ο νεαρός και σφριγηλός Τζον Φ. Κένεντι ήταν ο πρώτος πρόεδρος που αγκάλιασε την τηλεόραση, καλωσορίζοντας τις κάμερες στις συνεντεύξεις Τύπου και στον Λευκό Οίκο, όπου η λαμπερή πρώτη κυρία έκανε μια ζωντανή ξενάγηση το 1962 η οποία προβλήθηκε συγχρόνως από το CBS, το NBC και το ABC.

Την ώρα που ο Κένεντι δεχόταν τους θανάσιμους πυροβολισμούς, ενώ η Πρώτη Κυρία παρακολουθούσε με τρόμο, κανένας φωτογράφος δεν κατέγραψε τη στιγμή. Οι ιστορικές πλέον εικόνες εκείνης της φρικιαστικής ημέρας αποτυπώθηκαν από στιγμιότυπα και πλάνα οικιακής κινηματογραφικής κάμερας που τράβηξαν άνθρωποι που βρίσκονταν στο πλήθος, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου φιλμ 8 χιλιοστών και διάρκειας 26 δευτερολέπτων που τράβηξε ο υφασματέμπορος του Ντάλας Έιμπραχαμ Ζαπρούντερ. Ήταν ένας πρόδρομος των σύγχρονων κινητών συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για την καταγραφή σημαντικών ειδησεογραφικών γεγονότων, όπως πρόσφατα η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020.

Η ελλιπής οπτική τεκμηρίωση της δολοφονίας Κένεντι συνέβαλε στον γενικό σκεπτικισμό και δημιούργησε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη και ποιος ήταν υπεύθυνος.

Εκείνη τη μέρα πριν από εξήντα χρόνια που άλλαξαν όλα Facebook Twitter
Πλάνο από το φιλμ που τράβηξε ο Έιμπραχαμ Ζαπρούντερ. Φωτ.: Princeton University Art Museum.

Ο νεαρός και σφριγηλός Τζον Φ. Κένεντι ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που αγκάλιασε την τηλεόραση, καλωσορίζοντας τις κάμερες στις συνεντεύξεις Τύπου και στον Λευκό Οίκο, όπου η λαμπερή Πρώτη Κυρία έκανε μια ζωντανή ξενάγηση το 1962, η οποία προβλήθηκε συγχρόνως από το CBS, το NBC και το ABC.

Ωστόσο, η χώρα εξακολουθούσε να βασίζεται στις εφημερίδες και το ραδιόφωνο ως τις κύριες πηγές ειδήσεων. Η τηλεοπτική κάλυψη του δικτύου περιοριζόταν σε βραδινά δελτία ειδήσεων που δεν ήταν ούτε άμεσα ούτε περιεκτικά. Οι ιστορίες γυρίζονταν σε φιλμ και στέλνονταν στη Νέα Υόρκη, όπου γινόταν η επεξεργασία τους για το "Huntley-Brinkley Report" του NBC και τα "CBS Evening News", τα οποία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1963 είχαν διάρκεια μόλις 15 λεπτά. Η ζωντανή κάλυψη περιοριζόταν σε προγραμματισμένα γεγονότα, όπως οι βραδιές εκλογών, τα πολιτικά συνέδρια και οι βρετανικές βασιλικές στέψεις.

Αλλά με το δράμα να εκτυλίσσεται τόσο γρήγορα στο Ντάλας, ένα σοκαρισμένο έθνος παρακολουθούσε όλες τις ακατέργαστες βιντεοσκοπήσεις οι οποίες προκάλεσαν την ακύρωση των προγραμματισμένων εκπομπών αλλά και την ακύρωση διαφημιστικού χρόνου αξίας 19 εκατομμυρίων δολαρίων (που ισοδυναμεί με 190 εκατομμύρια δολάρια σήμερα).

Οι τηλεθεατές είδαν κάθε στιγμή των επακόλουθων των πυροβολισμών να εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της συγκλονιστικής δολοφονίας του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ στο υπόγειο γκαράζ του αστυνομικού τμήματος του Ντάλας.

Μερικές φορές, οι εικόνες στην οθόνη έμοιαζαν με νουάρ αστυνομικό δράμα. Αφού ταυτοποιήθηκε ο ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων Τζακ Ρούμπι ως ο δολοφόνος του Όσβαλντ, το ABC στο Ντάλας έδειξε συνεντεύξεις με strippers και χορεύτριες που δούλευαν στα μαγαζιά του. Οι μαραθώνιες ζωντανές μεταδόσεις έφτασαν στο αποκορύφωμά τους την τέταρτη ημέρα, όταν τα δίκτυα βοήθησαν το κοινό να πενθήσει προβάλλοντας για πρώτη φορά μια προεδρική κηδεία σε ζωντανή μετάδοση.

O Γουόλτερ Κρόνκαϊτ ανακοινώνει ότι ο πρόεδρος Κένεντι «πέθανε στη 1 μ.μ. κεντρική ώρα Ηνωμένων Πολιτειών»

Με στοιχεία από The Los Angeles Times

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Η λίστα / Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Ζητήσαμε από τέσσερις επαγγελματίες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης αλλά και από έναν ακαδημαϊκό να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες της εποχής της ελληνικής αθωότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι θα δούμε στα σινεμά μέσα στις γιορτές

Οθόνες / 10 ταινίες που παίζουν τις γιορτές και αξίζουν το εισιτήριο του σινεμά

Ένας οδηγός με έξι νέες κυκλοφορίες και τέσσερις που συνεχίζουν να παίζονται με επιτυχία στις αίθουσες, ώστε να προγραμματίσετε τις χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές σας εξόδους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιάννης Οικονομίδης: «Κάνω ταινίες “λαϊκές” κι ας χαρακτηρίζονται σκληρές κι ακραίες»

Οθόνες / Γιάννης Οικονομίδης: «Με τη "Σπασμένη Φλέβα" πήρα ρεβάνς από κάποιους που με πολεμάνε λυσσαλέα»

Με πρόσφατη την επιτυχία της νέας του ταινίας ο σκηνοθέτης μάς μίλησε για όσα ήθελε να πει μέσα από αυτήν, για τη φιλμογραφία του γενικότερα αλλά και για τον τρόπο που βλέπει το σύγχρονο ελληνικό σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Οθόνες / Φωτιά και στάχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Είναι ένα από τα ελάχιστα blockbusters που μας έχουν απομείνει και αξίζει τον κόπο. Μαζί με το Avatar έχουμε άλλες τρεις ταινίες που αξίζουν την έξοδο στο σινεμά της πόλης!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Οθόνες / «Aν είχα Πόδια θα σε Κλωτσούσα». Σιγά ρε φίλε, ένα σινεμά ήρθαμε!

Κάνουμε χιούμορ, αλλά η ταινία της Μπρόνστιν παίρνει τα περισσότερα αστέρια της εβδομάδας (με ντεμπούτο A$AP Rocky). Άλλες πέντε ταινίες «βγαίνουν» στα σινεμά από σήμερα και υπάρχει κάτι για όλους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pulp Fiction / Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη σειρά του 2025;

Pluribus ή All is Fair; Έχουν και τα δύο φανατικούς θαυμαστές που τους χωρίζει μία άβυσσος. Τα βρίσκουν στη μέση ίσως με τον τελευταίο κύκλο του Stranger Things. Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και Γιάννης Βασιλείου μιλούν για τις τρεις πολυσυζητημένες σειρές στο studio της LifO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Οθόνες / Όσα παιδιά βρέθηκαν στην Ολυμπία 29/11-6/12 είδαν πολύ καλό σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ταξίδεψε για μια εβδομάδα τους θεατές του σε κάθε γωνιά της Γης, από τους καταυλισμούς της Παλαιστίνης μέχρι τις Φιλιππίνες και τα νησιά Γκαλάπαγκος.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Τζον Κασσαβέτης, εξέχων δημιουργός της αμερικανικής αβάν-γκαρντ

Οθόνες / Τζον Κασσαβέτης: «Το καλύτερο location στον κόσμο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο»

Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός που έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο με σπουδαίες ταινίες όπως οι «Μια γυναίκα εξομολογείται», «Νύχτα Πρεμιέρας», «Γκλόρια» και πολλές ακόμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Αθήνα

Οθόνες / Η συγκλονιστική «Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ακούγεται από σήμερα και στην Ελλάδα

Ένα 6χρονο κορίτσι «φωνάζει» το πιο δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, οι Έλληνες διασκευάζουν Ντίκενς (και το κάνουν πολύ καλά) και άλλες πέντε ταινίες που μπορείτε να δείτε από σήμερα στα σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Οθόνες / Σινεμά από το μέλλον, για δύο εβδομάδες στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει. Για δύο εβδομάδες θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες σύχρονων δημιουργών, παράλληλα με αποκατεστημένες κλασικές που άφησαν εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ