Αυτοδιοικητικές εκλογές, μεταξύ πλήξης και έκπληξης. Της Βασιλικής Σιούτη

Αυτοδιοικητικές εκλογές, μεταξύ πλήξης και έκπληξης Facebook Twitter
Παρά το χαμηλό ενδιαφέρον που παρατηρείται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, δεν αποκλείονται καθόλου οι εκπλήξεις.
0

ΗΤΑΝ ΙΣΩΣ Η ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΗ προεκλογική περίοδος αυτοδιοικητικών εκλογών. Είτε επειδή η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας προεξοφλείται είτε επειδή δεν πέρασε πολύς καιρός από τις διπλές εθνικές κάλπες, οι οποίες είχαν μεγάλη ένταση και έφεραν απρόσμενες εξελίξεις, ούτε τα ΜΜΕ ούτε οι πολίτες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτές τις εκλογές.

Πολιτικά το ενδιαφέρον των αυτοδιοικητικών εκλογών αυτής της Κυριακής εστιάζεται στις περιφέρειες, όπου ο στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι να τις κατακτήσει όλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει το βράδυ της Κυριακής να δει τον χάρτη μπλε και η Νέα Δημοκρατία, ως κυβερνών κόμμα, διαθέτει μερικά σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως τα χρήματα που θα δώσει η κυβέρνηση στις περιφέρειες από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όταν μοιράζονται χρήματα από τις κυβερνήσεις, οι τοπικοί παράγοντες συχνά δίνουν σημασία ποιος έχει τις στενότερες σχέσεις με αυτές ως ένα κατάλοιπο από την εποχή των πελατειακών δικτύων. Άλλωστε το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα, παρά τα κύματα εκσυγχρονισμού που πέρασαν από τη χώρα, παραμένει ακόμα ενεργό, καθώς ελάχιστα το ακούμπησαν.

Στη μάχη των περιφερειακών εκλογών, και ειδικά στον πρώτο γύρο, η Νέα Δημοκρατία φοβάται περισσότερο τους λεγόμενους «αντάρτες», δηλαδή τους αντιπάλους των υποψηφίων που στηρίζει επίσημα, οι οποίοι προέρχονται και αυτοί από τον δικό της πολιτικό χώρο. Στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η μεγάλη διαμάχη για τις περιφέρειες είναι ανάμεσά τους, για το ποιος από τους δύο υποψηφίους ανά περιφέρεια θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Αν δηλαδή θα είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ αυτός που θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας τη δεύτερη Κυριακή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η μεγάλη διαμάχη για τις περιφέρειες είναι ανάμεσά τους, για το ποιος από τους δύο υποψηφίους ανά περιφέρεια θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Αν δηλαδή θα είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ αυτός που θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας τη δεύτερη Κυριακή.

Στους μεγάλους δήμους δεν υπάρχει κανένας ενθουσιασμός από κανένα κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία θεωρήθηκε αυτονόητο ότι θα έπρεπε να υποστηρίξει ξανά τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος, πέρα από την κριτική για νεποτισμό, έχει δεχθεί πολλή κριτική και για την τετραετή θητεία του, ειδικά για τις εμβληματικές αποτυχίες του Μεγάλου Περίπατου, των πειραματισμών της διοίκησής του στην Πανεπιστημίου, για το ότι το κέντρο της Αθήνας, στην οποία έχουν γίνει μεγάλες τουριστικές επενδύσεις τα δύο-τρία τελευταία χρόνια, είναι σαν ένα μεγάλο γιαπί, με έργα που δεν ολοκληρώνονται ποτέ, για την ανυπαρξία ρυθμίσεων στα θέματα της στάθμευσης, των τραπεζοκαθισμάτων κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ, με την επιλογή του Κώστα Ζαχαριάδη ως επίσημου διεκδικητή του δήμου, δεν φαίνεται να απειλεί στο ελάχιστο τον Κώστα Μπακογιάννη.

Το θέμα της επιλογής του υποψηφίου για τον δήμο της πρωτεύουσας στον ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει πολλές έριδες, μία από τις οποίες ήταν και ανάμεσα στον Νάσο Ηλιόπουλο και στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρώτος προωθούσε μια υποψηφιότητα η οποία δεν ευοδώθηκε και θεώρησε υπεύθυνο τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό, αν και οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διαψεύδουν την ανάμειξή του. Οι περισσότεροι ωστόσο ίσως θυμούνται ότι η επιλογή Τσίπρα για τον δήμο της πρωτεύουσας ήταν ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, την οποία είχε σπεύσει να ανακοινώσει ο ίδιος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία όμως υπήρχαν αντιρρήσεις και αποσύρθηκε, όταν εκείνος παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης ήταν τελικά η συναινετική λύση για να ηρεμήσει η κατάσταση, αλλά πολλοί τη θεωρούν επιλογή ήττας, ενώ ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν ότι είναι μια υποψηφιότητα που διευκολύνει τον Κώστα Μπακογιάννη, ενώ είναι σαφώς πιο αδύναμος μετά την πρώτη του θητεία στην Αθήνα και τις σημαντικές αστοχίες που του χρεώνονται.

Το ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, ελπίζει στην υποψηφιότητα του καθηγητή του Πολυτεχνείου Χάρη Δούκα, τον οποίο υποστηρίζουν όλοι στο κόμμα, καθώς θεωρείται μια ενωτική υποψηφιότητα και προσδοκούν να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα ή ακόμα και να κάνει την έκπληξη. Το «μειονέκτημα» του Χάρη Δούκα είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, λόγω των χαμηλών τόνων και του μετριοπαθούς προφίλ του. Θεωρείται όμως εργατικός και είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα θέματα του περιβάλλοντος.

Ο Νίκος Σοφιανός, που στηρίζεται από το ΚΚΕ (Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας), αναμένεται να φέρει κι αυτός ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ και ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης με την παράταξη «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα», που αποτελεί συνένωση των παρατάξεων «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» και «Ανυπότακτη Αθήνα» είναι μια υποψηφιότητα που θα στηρίξουν οι αριστεροί ψηφοφόροι στον δήμο της πρωτεύουσας. Η υποψηφιότητα που μοιάζει να επενδύει κυρίως στο να συσπειρώσει τους δημότες που διαμαρτύρονται για το μεταναστευτικό είναι η Ελένη Παπαδοπούλου με την παράταξη «Η Αθήνα μας», ενώ αίνιγμα παραμένει τι θα συμβεί με τους ψηφοφόρους του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, που θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης και στην Αθήνα.

Παρά το χαμηλό ενδιαφέρον που παρατηρείται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, δεν αποκλείονται καθόλου οι εκπλήξεις, τις οποίες κάποιοι φοβούνται και κάποιοι προσδοκούν, και είναι αυτές που ίσως κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την προσεχή Δευτέρα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Δούκας: «Το πράσινο για εμάς είναι οξυγόνο, είναι ζωή. Δεν είναι εργολαβία»

Δημοτικές εκλογές 2023 / Χάρης Δούκας: «Η Αθήνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο μια πόλη τουριστών»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα ΤΩΡΑ» δηλώνει ότι δεν είναι «επαγγελματίας πολιτικός» και εξηγεί πώς θα προσεγγίσει τα προβλήματα της πόλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ