Πολιτική αστάθεια στην Ισπανία: Ο Φεϊχό απέτυχε για δεύτερη φορά να γίνει πρωθυπουργός

Πολιτική αστάθεια στην Ισπανία: Ο Φεϊχό απέτυχε για δεύτερη φορά να γίνει πρωθυπουργός Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, απέτυχε για δεύτερη φορά να εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας στη Βουλή και να γίνει πρωθυπουργός. 

Έτσι, ο βασιλιάς Φελίπε στην Ισπανία οφείλει να αναθέσει τη διερευνητική εντολή στο Σοσιαλιστή, Πέδρο Σάντσεθ, του οποίου το κόμμα ήρθε δεύτερο στις εκλογές.

Σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων στη Μαδρίτη, την κάτω βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό συγκέντρωσε και πάλι 173 ψήφους βουλευτών υπέρ του έναντι 177 κατά του. 

Το Λαϊκό Κόμμα κατέχει 137 έδρες στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων, τις περισσότερες από κάθε άλλο κόμμα μετά τις εκλογές του Ιουλίου. Αλλά ακόμη και με την υποστήριξη 33 βουλευτών από το ακροδεξιό κόμμα Vox και δύο μικρών συντηρητικών αντιπάλων, αυτό δεν ήταν αρκετό για τον Φεϊχό.

Ο Σάντσεθ είναι πρωθυπουργός της Ισπανίας τα τελευταία πέντε χρόνια και παραμένει μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Από τις εκλογές του Ιουλίου προέκυψε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο που αποτελείται από 350 βουλευτές από 11 κόμματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πορεία προς την εξουσία για οποιοδήποτε από αυτά.

Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση έως τις 27 Νοεμβρίου, θα διεξαχθούν νέες εθνικές εκλογές στις 14 Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Explainer / Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Ο καθηγητής Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς εξηγεί γιατί η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολεμικής φιλελεύθερης διεθνούς τάξης και πώς αυτή επηρεάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκοτεινή ιστορία της δανικής κυριαρχίας στην Γροιλανδία

Διεθνή / Η σκοτεινή ιστορία της κυριαρχίας των Δανών στη Γροιλανδία

Οι ντόπιοι γνωρίζουν τις υποθέσεις των παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους και των κοριτσιών που υποβλήθηκαν ακούσια σε τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος για τον περιορισμό των γεννήσεων στο αχανές νησί.
THE LIFO TEAM
ΡΕΝΕ ΓΚΟΥΝΤ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / Μινεάπολη: Η σύζυγος της Ρενέ Γκουντ λέει «εμείς είχαμε σφυρίχτρες, εκείνοι όπλα» μετά τον θάνατό της

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν τη Ρενέ Γκουντ ως «εγχώρια τρομοκράτη», υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρασύρει πράκτορα της ICE με το όχημά της
THE LIFO TEAM