Οι σπάνιοι μαυρόγυπες ψάχνουν τις φωλιές τους στο καμένο δάσος της Δαδιάς

Οι σπάνιοι μαυρόγυπες ψάχνουν τις φωλιές τους στο καμένο δάσος της Δαδιάς Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Χρήστες των social media ανεβάζουν πλάνα που καταγράφουν σπάνιους μαυρόγυπες να ψάχνουν να βρουν μάταια τις φωλιές τους στο δάσος της Δαδιάς, περιοχή του δικτύου NATURA.

Ο Έβρος αποτελεί το μοναδικό σπίτι του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια, ωστόσο λόγω της φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς η πανίδα της περιοχής έχει επηρεαστεί σε τεράστιο βαθμό. Πάνω από 930.000 στρέμματα έχουν γίνει ήδη στάχτη, ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή.

Ο μαυρόγυπας αποτελεί ένα από τα απειλούμενα είδη της ελληνικής πανίδας. Παρότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο πληθυσμός του άκμαζε στη χώρα, η συρρίκνωση που ακολούθησε ήταν δραματική, με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1980 να αναπαράγεται σε δύο μόνο συγκεκριμένες περιοχές: στον Όλυμπο και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στον Έβρο. Σήμερα, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς φιλοξενεί το μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί επίσης συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες.

Όπως αναφέρει η WWF, μετά από δράσεις της οργάνωσης στην περιοχή προέκυψε η σταδιακή αύξηση του πληθυσμού του μαυρόγυπα από 16 ζευγάρια και 55 άτομα το 1992 σε 28 ζευγάρια και 90-100 άτομα τη τελευταία πενταετία. Το WWF συνεργάστηκε για τον σκοπό αυτό με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, δασαρχείο Σουφλίου, δήμο Σουφλίου, περιφερειακή ενότητα Έβρου και φορέα φιαχείρισης Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM
Τα προβληματικά δέντρα μιας υπερβολικά τσιμενταρισμένης πόλης

Η Αθήνα φλέγεται / Τα προβληματικά δέντρα μιας υπερβολικά τσιμενταρισμένης πόλης

Έχει αρκετό πράσινο η Αθήνα; Έχει τα σωστά δέντρα και τι προσφέρουν αυτά; Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι πνεύμονες πρασίνου και τα πάρκα της πόλης; Τι γίνεται με τα δέντρα που θα κοπούν για το μετρό; Ο αρχιτέκτονας δρ. Θωμάς Δοξιάδης εξηγεί.
M. HULOT