LIVE!

Φωτιά στη Χίο- Μάχη δίχως τέλος για 14η ημέρα στον Έβρο

Φωτιά στη Χίο- Μάχη δίχως τέλος για 14η ημέρα στον Έβρο Facebook Twitter
Φωτ.: alithia.gr
0

Φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής νοτιοανατολικά της Χίου, την ώρα που το πύρινο μέτωπο των πολλών χιλιομέτρων συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους πυροσβέστες στον Έβρο για 14η συνεχόμενη ημέρα.

Συγκεκριμένα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής για να σβήσουν φωτιά που ξέσπασε νοτιανατολικά της Χίου, ανάμεσα στις περιοχές Δελφίνι και Λαγκάδα. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 42 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρων και 18 οχήματα, ενώ επιχειρούν και υδροφόρες του ΟΤΑ.

Την ίδια ώρα, το μέτωπο της φωτιάς στον Έβρο εκτείνεται μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη, ακριβώς όπου βρισκόταν και την Πέμπτη, ενώ σήμερα έφτασε και στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν. Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Πέμπτης, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Σουφλίου να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Φωτιές: 81 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που εξακολουθούν να επιχειρούν στη φωτιά στον Έβρο είναι 582 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων, 182 οχήματα, 6 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα. 

Πυροσβέστες, απεγκλώβισαν το πρωί 25 μετανάστες, από την περιοχή, όπου μαινόταν η φωτιά μεταξύ της Δαδιάς και του χωριού Γιαννούλη.

Συνολικά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 81 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Φωτιές: Φυλάκιση έως 3 έτη για εμπρησμό από αμέλεια 

Ποινές έως και τρία έτη για εμπρησμό από αμέλεια προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο

Συγκεκριμένα, το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια θα τιμωρείται με τρία έτη φυλάκισης, με τους καταδικασμένους να κινδυνεύουν να εκτίσουν μέρος της ποινής τους από 1 έως και 6 μήνες, κάτι που θα αξιολογεί το δικαστήριο, όπως για όλα τα πλημμελήματα.

Παράλληλα, ποινικά κολάσιμη είναι και η παράλειψη καθαρίσματος οικοπέδων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η ποινή στις συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 3 χρόνια, εάν η παράλειψη αυτή συνετέλεσε στην εξάπλωση φωτιάς.

Με βάση την ίδια πηγή, το πλαίσιο ποινών δεν αλλάζει ως προς τον εμπρησμό από πρόθεση όπου αν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα, τιμωρείται ακόμη και με ισόβια. Ωστόσο, αυτό που αλλάζει είναι ότι θεσμοθετούνται υψηλά πρόστιμα που θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα 100 ευρώ ημερησίως για κάθε ημέρα καταδίκης.

Επιπλέον, επιχειρείται να περιοριστούν οι αναβολές καθώς ακριβαίνει πολύ το παράβολο που καλείται να καταβάλλει ο δικηγόρος. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί το ακριβές ποσό.

Επίσης, γίνεται επίσημη αναφορά σε δικομανείς οι οποίοι πλέον στην περίπτωση που υποβάλλουν ψευδείς και ανυπόστατες μηνύσεις θα κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο διπλάσιο από εκείνο που θα πλήρωνε ο μηνυόμενος εάν καταδικαζόταν. Τέλος μπαίνει και στις ανώνυμες καταγγελίες οι οποίες πλέον θα μπαίνουν στο αρχείο.

Φωτιές: Κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε 10 περιοχές

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και αύριο αναφορικά με τις φωτιές. 

Ενώ η μάχη με τις φωτιές κυρίως στον Έβρο, συνεχίζεται ακατάπαυστα, σε υψηλό κίνδυνο (επίπεδο 3) πυρκαγιάς βρίσκονται 10 περιοχές για αύριο σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

  • Αττική
  • περιοχές Εύβοιας
  • περιοχές Βοιωτίας
  • περιοχές Σκύρου
  • περιοχές Έβρου
  • Λέσβος
  • Χίος
  • Ψαρά
  • Σάμος
  • Ικαρία 
Ελλάδα
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Σαββόπουλο: «Δεν είμαι εδώ μόνο ως φίλος και θαυμαστής του, αλλά έχω χρέος προς ένα σπουδαίο Έλληνα»

Ελλάδα / Μητσοτάκης για Σαββόπουλο: «Δεν είμαι εδώ μόνο ως φίλος και θαυμαστής του, αλλά έχω χρέος προς ένα σπουδαίο Έλληνα»

Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε στίχους του Διονύση Σαββόπουλο από τον Άγγελο - Εξάγγελο, «γιατί αποτελούν ευθύ και δημόσιο λόγο. Πετυχαίνουν να ενώσουν τον ευαίσθητο χώρο της τέχνης με τον πραγματισμό της πολιτικής»
LIFO NEWSROOM
Συγκίνησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κηδεία Σαββόπουλου: «Θα σου την προσέχουμε την Άσπα, να είσαι ήσυχος»

Ελλάδα / Συγκίνησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κηδεία Σαββόπουλου: «Θα σου την προσέχουμε την Άσπα, να είσαι ήσυχος»

«Ίσως οι αφηγήσεις των πρώτων και νεανικών μας χρόνων που προλάβαμε να μοιραστούμε και σε έκαναν να με αποκαλείς την "καινούργια μου παιδική φίλη"», είπε η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζονται οι κατηγορίες για τον «λογιστή» - Καίριος ο ρόλος του λέει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Ελλάδα / ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίζονται οι κατηγορίες για τον «λογιστή» - Καίριος ο ρόλος του λέει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναβαθμίζει τις κατηγορίες κατά του λογιστή της εγκληματικής οργάνωσης για τις παράνομες επιδοτήσεις – Στοιχεία πολυτελείας, ακριβά ταξίδια και απολογίες για 12 ακόμα κατηγορούμενους
LIFO NEWSROOM
Κορωπί: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 40χρονη - Χτυπήματα φέρει και ο 4χρονος γιος

Ελλάδα / Κορωπί: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 40χρονη - Χτυπήματα φέρει και ο 4χρονος γιος

Ενώπιον του Εισαγγελέα, ο δράστης του εγκλήματος εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο - Η γυναίκα, πολύ σοβαρά τραυματισμένη, νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»
LIFO NEWSROOM
Δημογραφικό και υπογεννητικότητα: Για 45 χρόνια έξι νομοί καταγράφουν περισσότερους θανάτους από γεννήσεις

Ελλάδα / Δημογραφικό και υπογεννητικότητα: Για 45 χρόνια έξι νομοί καταγράφουν περισσότερους θανάτους από γεννήσεις

Νέα ανάλυση αποκαλύπτει τις τεράστιες δημογραφικές ανισότητες στην Ελλάδα: έξι νομοί με 45 χρόνια περισσότερους θανάτους από γεννήσεις, και μια χώρα που γερνά ταχύτερα από ποτέ
LIFO NEWSROOM