Αναβλήθηκε στο ΣτΕ η «μάχη των ορίων» για τις κατοικίες Λαιμού στο Πάπιγκο

Αναβλήθηκε στο ΣτΕ η «μάχη των ορίων» για τις κατοικίες Λαιμού στο Πάπιγκο Facebook Twitter
Οι δύο κατοικίες του εφοπλιστή που χτίζονται στο νότιο άκρο του οικισμού Μεγάλο Πάπιγκο έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι οι κατοικίες αυτές κατασκευάζονται μέσα στον πυρήνα του Βίκου και όχι μέσα στα νόμιμα όρια του οικισμού.
0



ΣTHN ΚΟΡΩΝΙΔΑ
 των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, στο εθνικό πάρκο της Βόρειας Πίνδου, εκτυλίσσεται εδώ και δύο χρόνια μία σύγκρουση μεταξύ ορισμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων και του εφοπλιστή Αντώνη Λαιμού.

Οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι ο εφοπλιστής χτίζει δύο κατοικίες μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του εθνικού πάρκου. Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ, αλλά η εκδίκαση της προσφυγής που κατατέθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις έχει πάρει διαδοχικές αναβολές τους τελευταίους τρεις μήνες. 

Οι δύο κατοικίες του εφοπλιστή που χτίζονται στο νότιο άκρο του οικισμού Μεγάλο Πάπιγκο έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι οι κατοικίες αυτές κατασκευάζονται μέσα στον πυρήνα του Βίκου και όχι μέσα στα νόμιμα όρια του οικισμού, όπως ισχυρίζεται η άλλη πλευρά, αλλά και οι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης που εξέδωσαν τις οικοδομικές άδειες.  

Η ανέγερση των δύο διώροφων κατοικιών συνολικού εμβαδού περίπου 700 τετραγωνικών μέτρων συνεχίζεται απρόσκοπτα και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, και για τον λόγο αυτό οι οργανώσεις θα ζητήσουν από το ΣτΕ την άμεση λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Η LiFO έχει παρουσιάσει σε εκτενές ρεπορτάζ τα πώς και τα γιατί της υπόθεσης, η τελική έκβαση της οποίας θα κριθεί με την απόφαση του ΣτΕ: «Οι ελπίδες μας για άμεση διακοπή των οικοδομικών δραστηριοτήτων και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς συγκεντρώνονται πλέον στην απόφαση που θα πάρει το ΣτΕ», λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. 

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Από τις εννέα οργανώσεις που καταγγέλλουν τη δόμηση των δύο κατοικιών στο Πάπιγκο, το βάρος της προσφυγής στο ΣτΕ σήκωσαν τρεις από αυτές: Η «Καλλιστώ», η «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης» και η «Ροή». 

Η προσφυγή των τριών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας στρέφεται κατά της έκδοσης των δύο οικοδομικών αδειών για τις δύο κατοικίες που επέτρεψαν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη.

Αναβλήθηκε στο ΣτΕ η «μάχη των ορίων» για τις κατοικίες Λαιμού στο Πάπιγκο Facebook Twitter
Η θέση των υπό κατασκευή οικιών.

Οι αναβολές της δίκης

Η προσφυγή κατατέθηκε στο ΣτΕ στις 9 Μαρτίου 2022 και αρχικά ορίστηκε να εκδικαστεί τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Στη συνέχεια, όμως, πήρε διαδοχικές αναβολές. Η εκδίκαση ορίστηκε για τις 22 Μαρτίου 2023. Με νέα αναβολή, η συζήτηση της προσφυγής μετατέθηκε για τις 17 Μαΐου. Λόγω των εθνικών εκλογών ορίστηκε ως νέα ημερομηνία εκδίκασης η 7η Ιουνίου. Χθες όμως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ενημερώθηκαν ότι κατόπιν αιτήματος των αντιδίκων, όπως είπαν στη LiFO, αποφασίστηκε νέα αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης, μέχρι την 27η Σεπτεμβρίου 2023. 

Ασφαλιστικά μέτρα για την παύση εργασιών

Επειδή «η ανέγερση των δύο διώροφων κατοικιών συνολικού εμβαδού περίπου 700 τετραγωνικών μέτρων συνεχίζεται απρόσκοπτα και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, οι οργανώσεις θα ζητήσουν από το ΣτΕ την άμεση λήψη ασφαλιστικών μέτρων», λέει στη LiFO ο Σπύρος Ψαρούδας, διευθυντής της οργάνωσης «Καλλιστώ».

Όπως εξηγεί, ο στόχος των ασφαλιστικών μέτρων θα είναι «να ανασταλούν αμέσως οι σχετικές εργασίες και να αποφευχθεί μη αναστρέψιμη καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στην περιοχή».

Κανένα σχόλιο πριν τη δίκη

Για τους προσφεύγοντες, η απόφαση του ΣτΕ κρίνεται ως μόνη διέξοδος «για γίνουν σεβαστά τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τα πολλαπλά καθεστώτα προστασίας της περιοχής». 

Για το ζήτημα η LiFO απευθύνθηκε στον Αντώνη Λαιμό, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα. Η απάντηση που έλαβε από συνεργάτιδά του είναι ότι «μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ ο κ. Λαιμός δεν θα προβεί σε κανένα σχόλιο».

Το πολλαπλό καθεστώς προστασίας

Στη νομοθεσία που ορίζει το καθεστώς προστασίας των ορεινών όγκων της Β. Πίνδου, ο πυρήνας του Βίκου, εκεί δηλαδή όπου καταγγέλλεται ότι χτίζονται οι δύο κατοικίες, ανήκει στη ζώνη Α.

Η ζώνη Α είναι αυτή στην οποία ισχύει το πιο αυστηρό καθεστώς προστασίας. Επιτρέπονται μόνο δραστηριότητες που σχετίζονται με την προστασία του πάρκου και απαγορεύεται η δόμηση. Η ζώνη οριοθετείται στην περιοχή που βρίσκονται οι προϋπάρχοντες εθνικοί δρυμοί Βίκου, Αώου και Βάλια Κάλντα, που αποτελούν σήμερα τους τρεις ομώνυμους πυρήνες.

Από το 1978 η πολεοδομική και αρχιτεκτονική οντότητα του Πάπιγκου προστατεύεται επίσης με ειδικό προεδρικό διάταγμα με το οποίο έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Από το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε και προστατεύεται ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. 

Η περιοχή εντάσσεται επίσης στον γεωσχηματισμό του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Βίκου-Αώου της UNESCO. Τα γεωπάρκα της UNESCO είναι περιοχές στις οποίες διατηρούνται γεωλογικά μνημεία διεθνούς σημασίας. Ο πυρήνας του Βίκου ανήκει επίσης σε ζώνη ειδικής προστασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Natura 2000». 

Το Ζαγόρι, στο οποίο βρίσκεται και ο οικισμός του Μεγάλου Πάπιγκου, είναι η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα πολιτιστικού τοπίου που κατατέθηκε από τη χώρα μας στην UNESCO, καθώς μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει εγγραφές μόνο στους καταλόγους των μνημείων.

Αναβλήθηκε στο ΣτΕ η «μάχη των ορίων» για τις κατοικίες Λαιμού στο Πάπιγκο Facebook Twitter
Τα θεσμοθετημένα όρια σε κλίμακα 1:5000.

Στο ΣτΕ η μάχη των ορίων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα δοθεί η «μάχη των ορίων». Βάσει των ορίων του οικισμού, για τα οποία θα αποφανθεί το ανώτατο δικαστήριο, θα κριθεί η νομιμότητα των πράξεων της διοίκησης που εξέδωσε τις οικοδομικές άδειες. Για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, «οι δύο κατοικίες κτίζονται εκτός ορίων του παραδοσιακού οικισμού και εντός του πυρήνα του εθνικού πάρκου όπου απαγορεύεται η δόμηση». Για την Αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες που εξέδωσαν τις οικοδομικές άδειες, «οι κατοικίες χτίζονται εντός οικισμού».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι για την έκδοση των οικοδομικών αδειών η πολεοδομία έλαβε υπ’ όψιν της ένα «υποτιθέμενο» όριο, διαφορετικό από το νόμιμο όριο του οικισμού. «Το “δήθεν” όριο συμπίπτει με εκείνο που ο δήμος Ζαγορίου έδωσε κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη της περιοχής». Μια διαδικασία, όμως, η οποία, όπως υποστηρίζουν, «δεν μεταβάλλει το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής».

Όπως έχει εξηγήσει στη LiFO o επικεφαλής της «Καλλιστώ», οι «δήμοι μέσω της πολεοδομίας οφείλουν να δώσουν στο εθνικό κτηματολόγιο τα ψηφιακά όριά τους για να καταρτιστούν οι δασικοί χάρτες. Επειδή ο δήμος Ζαγορίου έδωσε διευρυμένα όρια, προκειμένου οι εκτάσεις περιμετρικά του οικισμού να μη συμπεριληφθούν στους δασικούς χάρτες, δεν σημαίνει ότι αυτά τα όρια αποκτούν εγκυρότητα κατά την πολεοδομική νομοθεσία και παύουν να ισχύουν τα ήδη θεσμοθετημένα, όπως έγινε στην περίπτωση των δύο κατοικιών». 

Η συλλογή υπογραφών

Στις αρχές Μαρτίου οι εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεκίνησαν εκστρατεία κινητοποίησης της κοινής γνώμης, με τον τίτλο «SOS Πάπιγκο & Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου», μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας AVAAZ. Μέχρι χθες, είχαν υπογράψει 4.565 πολίτες. Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην καμπάνια κατά της οικοδομικής δραστηριότητας στο εθνικό πάρκο της Βόρειας Πίνδου είναι οι εξής: ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Καλλιστώ – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, Ροή – Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και MedINA – Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο. 

Μέχρι τον Σεπτέμβριο που αναμένεται η δίκη στο ΣτΕ οι οργανώσεις ελπίζουν ότι θα γίνουν δεκτά τα προσωρινά μέτρα για την παύση των εργασιών στις κατασκευαστικές εργασίες. Πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο «αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την αποφυγή τετελεσμένων στην περιοχή». Κι αυτό γιατί, όπως ισχυρίζονται, «οι οικοδομικές δραστηριότητες συνεχίζονται απρόσκοπτα», παρά τις καταγγελίες τους, «στις οποίες κώφευσαν οι αρμόδιες αρχές, με εξαίρεση τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ».

Οι εξελίξεις θα δείξουν αν θα δικαιωθούν οι προσδοκίες τους.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο εφοπλιστής Λαιμός, το Πάπιγκο και οι καταγγελίες για μπετόν στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου

Ρεπορτάζ / Ο εφοπλιστής Λαιμός, το Πάπιγκο και οι καταγγελίες για μπετόν στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου

Ο εφοπλιστής Αντώνης Λαιμός καταγγέλλεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι χτίζει δύο κατοικίες μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, με τις πλάτες του δήμου, της περιφέρειας, την ανοχή και τις «διευκολύνσεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η «μαφιόζικη» επίθεση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό και οι σημαντικές αρχαιότητες της Μυκόνου 

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η «μαφιόζικη» επίθεση στον αρχαιολόγο Μ. Ψαρρό και οι αρχαιότητες της Μυκόνου

Από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά της Ελλάδας με παγκόσμια φήμη και «όνομα», ταυτόχρονα όμως εκτεθειμένη σε πολεοδομικές και άλλες αυθαιρεσίες, η Μύκονος είναι γνωστή για πολλά πράγματα, όχι όμως τόσο όσο θα όφειλε αναφορικά με τις αρχαιότητες και την πλούσια ιστορία της που σίγουρα δεν βρέθηκαν στην επικαιρότητα με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Περιοχές Natura και αιγιαλός ροκανίζονται στο πολυνομοσχέδιο σκούπα

Ρεπορτάζ / Περιοχές Natura και αιγιαλός ροκανίζονται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Βίλες πάνω στο κύμα και ροκάνισμα της προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 προβλέπει το νομοσχέδιο-μαμούθ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, το οποίο κρύβει δεκάδες ακόμη φωτογραφικές διατάξεις που θα αλλάξουν τη ζωή μας και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ