Η εντολή που επιστράφηκε πριν παραληφθεί

Η εντολή που επιστράφηκε πριν παραληφθεί Facebook Twitter
Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να κάνει αυτοκριτική και κατηγορεί τα άλλα κόμματα για τη βαριά ήττα του. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LiFO
0


ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,
από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν υπήρξε αποτέλεσμα εθνικών εκλογών που να αποδοκιμάζει τόσο έντονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι ένα ρεκόρ που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχασε με διαφορά πάνω από 20 μονάδες από μια κυβέρνηση που κατηγορούσε ως τη χειρότερη όλων των εποχών. Η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ωστόσο την επιδοκίμασε, ενώ ενισχύθηκαν σημαντικά και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί τώρα να αξιοποιήσει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει. Στους κερδισμένους ανήκει και το ΚΚΕ και ίσως είναι ενδεικτικό ότι τα κόμματα που βγήκαν επίσης κερδισμένα ήταν αυτά που είχαν τις πιο ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και ακολούθησαν μια σταθερή εκλογική στρατηγική χωρίς ταλαντεύσεις.

Όταν τον Ιούλιο του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε το εκλογικό σύστημα με το οποίο πήρε την εξουσία και έφερε την απλή αναλογική επιδίωκε να κατοχυρώσει τη θέση του στο πολιτικό σύστημα, καθώς από το δημοψήφισμα και μετά είχε ξεκινήσει η καθοδική πορεία. Όπως ο ίδιος υπενθύμισε πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, είχε προσπαθήσει τότε να πείσει τόσο εκείνον όσο και τη Φώφη Γεννηματά να στηρίξουν κι εκείνοι την απλή αναλογική, ώστε να βρεθούν οι 180 ψήφοι που χρειαζόταν για να εφαρμοστεί από τις εκλογές του 2019, προκειμένου να εμποδίσουν μια πιθανή νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Γεννηματά και Θεοδωράκης, όμως, δεν συμφώνησαν κι έτσι η απλή αναλογική εφαρμόστηκε στις επόμενες εκλογές, δηλαδή σε αυτές που έγιναν την περασμένη Κυριακή.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να κάνει αυτοκριτική και κατηγορεί τα άλλα κόμματα για τη βαριά ήττα του. Η κατηγορία είναι ότι αρνήθηκαν την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας και έτσι αναγκάστηκε να πάει τελικά στις εκλογές χωρίς αφήγημα και πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Όταν έφερε τον νόμο για την απλή αναλογική στη Βουλή προς ψήφιση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπαγορευόταν από την ανάγκη να μπούμε σε μια νέα εποχή συνεργασιών και συμμαχικών κυβερνήσεων. «Κλείνει ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος που είχε τα στοιχεία του δικομματισμού» είχε πει τότε. Ο νόμος της απλής αναλογικής ψηφίστηκε τελικά με 179 ναι από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και το κόμμα Λεβέντη, 86 όχι από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και 16 «παρών» από το ΚΚΕ. Με την απλή αναλογική δεν θα είχε σημασία ποιο θα ήταν το πρώτο κόμμα, αρκεί να τα έβρισκαν με κάποιο τρόπο οι υπόλοιποι. 

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Δεν υπάρχουν κόμματα του 40% σήμερα» έλεγε τον Ιούλιο του 2016, αλλά οι εκτιμήσεις αυτές δεν επαληθεύτηκαν. Στην ομιλία εκείνη, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, του είχε πει ότι δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός. Το παράξενο ήταν ότι, ενώ μιλούσε για την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας, έκανε επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, κατηγορώντας τους ως «συμπληρώματα της δεξιάς», ίσως επειδή ήταν πεπεισμένος ότι θα αναγκάζονταν να συμπράξουν μαζί του. Το ίδιο πίστευε και σε αυτές τις εκλογές, ότι μετά από τέσσερα χρόνια ΝΔ είχε έρθει ξανά η σειρά τους και οι πολίτες θα αναγκάζονταν να τους ψηφίσουν, μη έχοντας άλλη επιλογή. Αυτή ήταν η ανάλυση στον πρωινό καφέ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξίσου δεδομένο θεωρούσαν το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση ούτε με Μητσοτάκη ούτε με Τσίπρα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη θέση αυτή (σε συνέντευξή του στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα), είχε πει ότι αυτά ήταν «λόγια του αέρα» και ότι μετά τις εκλογές ο Ανδρουλάκης θα έλεγε άλλα. Και σε αυτό έπεσε έξω όμως, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέμεινε συνεπής στο «διμέτωπο», αποκρούοντας κάθε παρασκηνιακή απόπειρα προσέγγισης. Μια τακτική που απέδωσε, καθώς το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι μεταξύ των κερδισμένων.  

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να κάνει αυτοκριτική και κατηγορεί τα άλλα κόμματα για τη βαριά ήττα του. Η κατηγορία είναι ότι αρνήθηκαν την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας και έτσι αναγκάστηκε να πάει τελικά στις εκλογές χωρίς αφήγημα και πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ότι πανηγύρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα πιο πολύ και από τη Νέα Δημοκρατία, ξεχνώντας πως και τα δύο αυτά κόμματα βγήκαν από την κάλπη κερδισμένα και είχαν κάθε λόγο να χαίρονται γι’ αυτό. Αποτελεί, ωστόσο, ένα είδος τραγικής ειρωνείας ότι όλη η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα από το 2016 και μετά στηριζόταν στην απλή αναλογική που έφερε κόντρα σε όλους και όταν ήρθε η ώρα αυτή να εφαρμοστεί και πήρε τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τόσο περίμενε, την παρέδωσε αμέσως, καθώς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα με αυτήν.  

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.






 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ