Επιστροφές φόρου σε μία εβδομάδα από την ΑΑΔΕ

Επιστροφές φόρου σε μία εβδομάδα από την ΑΑΔΕ Facebook Twitter
0

Σε επιτάχυνση των επιστροφών φόρου, σε μία εβδομάδα, έχει προχωρήσει η ΑΔΑΕ το τελευταίο διάστημα. 

Ο περιορισμός του χρόνου αναμονής για την επιστροφή φόρου ξεκίνησε από το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Συγκεκριμένα, επεστράφησαν φόροι ύψους 1,721 δισεκατομμυρίων και καταγράφηκε υπέρβαση του στόχου που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό κατά 27%. 

Οι ταχύτερες επιστροφές αφορούν κυρίως τον ΦΠΑ. Από τον επόμενο μήνα αναμένεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του χρόνου για την επιστροφή φόρων. Διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει τη μείωση από 90 σε 45 ημέρες του χρονικού περιθωρίου στο οποίο εξετάζονται τα αιτήματα επιστροφής φόρου, για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. 

Επιστροφή φόρου: Δύο πληρωμές για τις δηλώσεις

Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, επιστροφή έχουν πάρει όσοι είχαν πιστωτικό εκκαθαριστικό. Δύο πληρωμές έχουν γίνει από τις αρχές του Απριλίου, μετά την απόφαση της ΑΔΑΕ για επιστροφή φόρου εντός εβδομάδας από την υποβολή της δήλωσης σε όσους δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας. 

Συγκεκριμένα, από τις 110.267 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν ήδη, οι 23.659 είχαν επιστροφή. Έως τώρα έχουν καταβληθεί 5,2 εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 18.184 φορολογούμενων. 

Αυτό το μοντέλο θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση, έως το τέλος της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. 

Το σχέδιο της ΑΔΑΕ για την επιστροφή φόρων 

Πέρα από την άμεση επιστροφή φόρων, το σχέδιο της ΑΔΑΕ προβλέπει και συμψηφισμούς με άλλες οφειλές, για παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ. 

Αναλυτικά: 

  • Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε όσους δεν έχουν φορολογικές/ ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση. 
  • Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε όσους έχουν φορολογικές οφειλές συμψηφίζονται το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, από τα τέλη Απριλίου. 
  • Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις οι οποίες θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται και με αυτό τον φόρο. 
  • Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%. 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM