Hauschka

Hauschka Facebook Twitter
0

Η σειρά συναυλιών Cosmos του ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει τον Hauschka, πιανίστα και συνθέτη υποψήφιο για Όσκαρ, σε μια αναδρομή στο έργο του.

Ο Hauschka (Volker Bertelmann) είναι συνθέτης, τραγουδοποιός και πειραματικός μουσικός με βασικό του όργανο το προετοιμασμένο πιάνο (prepared piano): Ένα πιάνο στο οποίο τοποθετούνται χαρτί, βόλοι, μπαγκέτες και άλλα αντικείμενα πάνω στις χορδές ώστε να παράγουν ασυνήθιστους, μερικές φορές τυχαία δημιουργούμενους ήχους, που οδηγούν το μουσικό αυτό όργανο σε απροσδόκητες κατευθύνσεις.

Για τον Hauschka, κάθε μουσικό έργο είναι μια στιγμιαία καταγραφή των δραστηριοτήτων του, εδώ και τώρα. Όπως και στην πεζοπορία, που συχνά το νόημα της διαδρομής αποκαλύπτεται όταν κοιτάμε πίσω, έτσι και με τις συνθέσεις του Hauschka: Συχνά, όταν στρεφόμαστε πίσω, στη διαδικασία της δημιουργίας, τότε αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη σημασία της μουσικής του.

Στα album του με μουσική για προετοιμασμένο πιάνο περιλαμβάνονται τα: The Prepared Piano, Ferndorf, Salon des Amateurs, και Silfra.

Το 2014, ο Hauschka κυκλοφόρησε το Abandoned City και ακολούθησε το A NDO CY, μια συλλογή με σόλο αυτοσχεδιασμούς. Το 2017 με το What If (2017) προσθέτει στην παλέτα του το μηχανικό πιάνο, το οποίο εξερευνά πια και στις συναυλίες του. To νέο του άλμπουμ, Α Different Forest, περιλαμβάνει μια σειρά από συνθέσεις για σόλο πιάνο και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2019.

Με ανεξάντλητη έμπνευση, ο Hauschka έχει δώσει το στίγμα του ως κινηματογραφικός συνθέτης, κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση με τη μουσική για την επιτυχημένη ταινία Lion (2016). Το soundtrack αυτό, για το οποίο συνεργάστηκε με τον Dustin O'Halloran, ήταν υποψήφιο για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA.

Στην πρόσφατη μουσική του για τον κινηματογράφο περιλαμβάνονται οι ταινίες Hotel Mumbai (πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2018), Adrift (2018), In Dubious Battle (2016), Exodus (2016) και Praia do Futuro (2014), καθώς και μουσική για τη νέα αμερικανική τηλεοπτική μίνι σειρά Patrick Melrose (2018) με πρωταγωνιστή τον Benedict Cumberbatch.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Κανέλλης - Discobole

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Κανέλλης: «Το Discobole δεν ήταν ένα απλό κατάστημα»

Από τα παιδικά του χρόνια στο Παλαιό Φάληρο ως το άνοιγμα του θρυλικού «Discobole», κι απ’ τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ως τη σημερινή αναγέννηση του βινυλίου – ο άνθρωπος πίσω από το σημαντικότερο δισκάδικο της πόλης αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Μουσική / Έλενα Λεώνη: «Βαριέμαι να είμαι συνέχεια σωστή»

Με το εξαιρετικό ντεμπούτο άλμπουμ της, «1.», και το viral «Βαριέμαι πολύ», η Έλενα Λεώνη μετατρέπει την πίεση που προκαλούν οι προσδοκίες και η ανάγκη να είναι διαρκώς παραγωγική σε σύγχρονη ελληνική ποπ που συνδυάζει παράδοση, συναίσθημα και προσωπική ελευθερία.
M. HULOT
Queer Ranch Festival: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Μουσική / Queer Ranch Festival στη Λέσβο: Μια «queer ουτοπία» με την ελευθερία των rave parties

Τέσσερις θηλυκότητες έβαλαν το ταλέντο και τις επαφές τους και έφτιαξαν ένα φεστιβάλ στην Ερεσό της Λέσβου που συγκεντρώνει άτομα από όλο τον πλανήτη και τα εισιτήριά του γίνονται sold out μέσα σε μισή ώρα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μουσική / O Luke Slater έπαιξε το καλύτερο set της χρονιάς στο SMUT

Μετά από μια άνιση σεζόν, ο Βρετανός DJ δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα παίζοντας ένα minimal techno set που αντλούσε από όλα τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και δεν θύμιζε τίποτα απ' όσα έχεις ακούσει ως τώρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ