Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google έδωσε λάθος απάντηση και η μετοχή κατρακύλησε

Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google έδωσε λάθος απάντηση και η μετοχή κατρακύλησε Facebook Twitter
0

Μια λάθος απάντηση από το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google, με την ονομασία Bard, έφερε μεγάλη πτώση στις μετοχές της εταιρείας.

Η αντίδραση της Google στο ChatGPT ξεκίνησε με άσχημο τρόπο, αναφέρει ο Guardian, αφού το νέο της chatbot με τεχνητή νοημοσύνη έδωσε λάθος απάντηση σε διαφημιστικό βίντεο με αποτέλεσμα την μείωση της αξίας της μητρικής εταιρείας της μηχανής αναζήτησης, Alphabet, κατά περισσότερο από 100 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της Alphabet διολίσθησε κατά 9% κατά τη διάρκεια της κανονικής διαπραγμάτευσης στις ΗΠΑ.

Το λάθος αφορούσε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι το διαφημιστικό υλικό για το Bard, που αποτελεί τον ανταγωνιστή της Google απέναντι στη Microsoft και το ChatGPT, περιείχε ένα λάθος στην απάντηση του chatbot στην ερώτηση: «Ποιες νέες ανακαλύψεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) μπορώ να πω στο εννιάχρονο παιδί μου;».

Η απάντηση του Bard έλεγε ότι το JWST χρησιμοποιήθηκε για να τραβήξει τις πρώτες φωτογραφίες ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού συστήματος της Γης. Το λάθος εντοπίστηκε από ειδικούς, όπως ο Grant Tremblay, αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής των ΗΠΑ, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Χωρίς να θέλω να γίνω ~για την ακρίβεια~ κό@@ος, και είμαι σίγουρος ότι το Bard θα είναι εντυπωσιακό, αλλά για την ιστορία: Το JWST δεν τράβηξε "την πρώτη εικόνα ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος"».

Η Google ανακοίνωσε ότι το σφάλμα, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, υπογραμμίζει την ανάγκη για δοκιμές νέων συστημάτων. Το Bard έχει δοθεί σε μια ομάδα ειδικών επί των δοκιμών και δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στο κοινό.

Το Bard βασίζεται σε ένα λεγόμενο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης, ένα είδος νευρωνικού δικτύου, το οποίο μιμείται την υποκείμενη αρχιτεκτονική του εγκεφάλου σε μορφή υπολογιστή. Τροφοδοτείται με τεράστιες ποσότητες κειμένου από το διαδίκτυο σε μια διαδικασία που του μαθαίνει πώς να παράγει απαντήσεις σε ερωτήσεις που βασίζονται σε κείμενο. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει το chatbot στην επανάληψη λαθών από τις πληροφορίες που απορροφά.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM