ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Πόσο αποτελεσματική είναι η κετογονική διατροφή για τον διαβήτη;

Πόσο αποτελεσματική είναι η κετογονική διατροφή για τον διαβήτη; Facebook Twitter
Η κετογονική είναι μια διατροφή που στηρίζεται κατά βάση στο κρέας, όχι μόνο το νωπό αλλά και το επεξεργασμένο.
0

Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες των τελευταίων ετών, με τους υπέρμαχούς της να μιλάνε για γρήγορη απώλεια βάρους, βελτίωση τιμών χοληστερίνης, σακχάρου, αλλά και επιπέδων ενέργειας. Είναι όμως πράγματι μια διατροφή τόσο υψηλή σε λιπαρά κατάλληλη αλλά και ασφαλής για ανθρώπους με διαβήτη τύπου ΙΙ;

Η αρχή της κετογονικής διατροφής, η δραματική μείωση των υδατανθράκων μέσα από την αποφυγή δημητριακών, σακχάρων, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών, ακούγεται πως μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα: άλλωστε αν δεν καταναλώνουμε υδατάνθρακες το σάκχαρο δεν θα ανέβει.

Φυσικά, εδώ είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε το σύμπτωμα από την αιτία: στην προκειμένη περίπτωση το σύμπτωμα είναι το υψηλό σάκχαρο, το οποίο, όντως, αν αποφύγουμε την έκθεση σε υδατάνθρακες, θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, στην περίπτωση του διαβήτη, η αιτία είναι διαφορετική: το σώμα δεν μπορεί να διαχειριστεί τους προσλαμβανόμενους υδατάνθρακες και αυτό εκδηλώνεται ως υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Άρα, το να κάνουμε μια διατροφή γεμάτη λιπαρά ναι μεν μειώνει το σύμπτωμα, αλλά δεν βελτιώνει την υποκείμενη ασθένεια. Αντιθέτως μάλιστα, έχουμε μελέτες που δείχνουν πως η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών μπορεί να αυξήσει την αντίστασή μας στην ινσουλίνη.

O λόγος για τον οποίο οι υποστηρικτές της κετογονικής διατροφή ισχυρίζονται ότι μπορούν να αντιστρέψουν τον διαβήτη τύπου ΙΙ είναι γιατί μπορούν με επιτυχία να σταματήσουν τη χορήγηση της ινσουλίνης, ωστόσο, αν ο διαιτώμενος επιστρέψει σε μια φυσιολογική διατροφή, θα δούμε τις τιμές του σακχάρου, της γλυκοζυλιωμένης και της ινσουλίνης να αυξάνονται πάλι.

Η αρχή της κετογονικής διατροφής, η δραματική μείωση των υδατανθράκων μέσα από την αποφυγή δημητριακών, σακχάρων, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών, ακούγεται πως μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα: άλλωστε αν δεν καταναλώνουμε υδατάνθρακες το σάκχαρο δεν θα ανέβει.

Αφού λοιπόν διαχωρίσαμε την αιτία από το σύμπτωμα, πρέπει να εξετάσουμε έναν επιπλέον παράγοντα που συχνά θολώνει την κρίση μας και δεν είναι άλλος από την απώλεια βάρους. Πράγματι, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η κετογονική διατροφή οδηγεί στη γρήγορη απώλεια βάρους, αν και η τήρησή του είναι ένα άλλο θέμα που αξίζει να το εξετάσουμε μόνο του. Η μείωση του βάρους με τη σειρά της βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ωστόσο εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε πως μεγάλη απώλεια βάρους, είτε προέρχεται από βαριατρική επέμβαση, είτε από μακροχρόνια ασθένεια, είτε από κετογονική διατροφή, θα είχε και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα.

Φυσικά, εδώ έχει σημασία να δούμε με τι συγκρίνουμε την κετογονική διατροφή. Θα τη δούμε με ένα άλλο πρίσμα αν μπει σε σύγκριση με αυτό που ονομάζεται «τυπική διατροφή δυτικού τύπου», που σημαίνει υψηλά ελεύθερα σάκχαρα, κορεσμένα και τρανς λιπαρά, καθώς και πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ αν τη συγκρίνουμε με τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, εκεί τα πράγματα αλλάζουν.

Αλλά ακόμη και η ίδια η εφαρμογή της κετογονικής διατροφής έχει τα δικά της μελανά σημεία: αντί να βλέπουμε τη συχνή κατανάλωση καλών για την υγεία ελαίων, συγκεκριμένων ξηρών καρπών, θα δούμε μια διατροφή που στηρίζεται κατά βάση στο κρέας, όχι μόνο το νωπό αλλά και το επεξεργασμένο, με πολλά αλλαντικά που γνωρίζουμε πως είναι κλάσης Ι καρκινογόνα, καθώς και χαμηλής ποιότητας έλαια.

Επιπλέον, οι κετογονικές διατροφές συνήθως είναι εξαιρετικά πτωχές σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και κυρίως τις φυτικές ίνες που ειδικά ένας διαβητικός έχει ιδιαίτερη ανάγκη για τη ρύθμιση της ινσουλίνης και του σακχάρου, ενώ επιβαρύνουν εξαιρετικά το γαστρεντερικό σύστημα, απορρυθμίζοντας την εντερική χλωρίδα και προκαλώντας δυσκοιλιότητα.

Πόσο καλή λοιπόν μπορεί να είναι μια διατροφή όταν για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να καταφύγουμε σε συμπληρώματα διατροφής και βοηθήματα για τη δυσκοιλιότητα; Πόσο θετικά μπορούν να λειτουργήσουν για έναν διαβητικό οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν για τα νεφρά και η δυσλιπιδαιμία;

Σίγουρα, η υπόσχεση μιας γρήγορης απώλειας βάρους, χωρίς να είναι απαραίτητη η μέτρηση ποσοτήτων (τουλάχιστον στην αρχή), είναι εξαιρετικά δελεαστική. Ωστόσο, αν πάσχετε από διαβήτη τύπου ΙΙ και θέλετε να δοκιμάσετε ένα τέτοιο πρωτόκολλο, μιλήστε με τον θεράποντα ιατρό σας και έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο.

Πηγές:

Tinguely D, Gross J, Kosinski C. Efficacy of Ketogenic Diets on Type 2 Diabetes: a Systematic Review. Curr Diab Rep. 2021 Aug 27;21(9):32. doi: 10.1007/s11892-021-01399-z. PMID: 34448957; PMCID: PMC8397683.

Parry SA, Woods RM, Hodson L, Hulston CJ. A Single Day of Excessive Dietary Fat Intake Reduces Whole-Body Insulin Sensitivity: The Metabolic Consequence of Binge Eating. Nutrients. 2017 Jul 29;9(8):818. doi: 10.3390/nu9080818. PMID: 28758920; PMCID: PMC5579612.

Churuangsuk C, Hall J, Reynolds A, Griffin SJ, Combet E, Lean MEJ. Diets for weight management in adults with type 2 diabetes: an umbrella review of published meta-analyses and systematic review of trials of diets for diabetes remission. Diabetologia. 2022 Jan;65(1):14-36. doi: 10.1007/s00125-021-05577-2. Epub 2021 Nov 17. PMID: 34796367; PMCID: PMC8660762.

Hussain TA, Mathew TC, Dashti AA, Asfar S, Al-zaid N, Dashti HM. Effect of low-calorie versus low-carbohydrate ketogenic diet in type 2 diabetes. Nutrition. 2012;28(10):1016-21.

Robertson MD, Henderson RA, Vist GE, Rumsey RD. Extended effects of evening meal carbohydrate-to-fat ratio on fasting and postprandial substrate metabolism. Am J Clin Nutr. 2002;75(3):505-10.

Hernández EÁ, Kahl S, Seelig A, et al. Acute dietary fat intake initiates alterations in energy metabolism and insulin resistance. J Clin Invest. 2017;127(2):695-708.

Hallberg SJ, Mckenzie AL, Williams PT, et al. Effectiveness and Safety of a Novel Care Model for the Management of Type 2 Diabetes at 1 Year: An Open-Label, Non-Randomized, Controlled Study. Diabetes Ther. 2018;9(2):583-612.

Anderson JW, Ward K. High-carbohydrate, high-fiber diets for insulin-treated men with diabetes mellitus. Am J Clin Nutr. 1979;32(11):2312-21.

Sheikh M, Chahal M, Rock-willoughby J, Grubb BP. Carbohydrate-restricted diet and acute coronary syndrome: a case report and review of this conflicting and yet unknown association. Am J Ther. 2014;21(2):e41-4.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ