Προϊόντα σόγιας και καρκίνος: Πρέπει να τα αποφεύγουμε;

Προϊόντα σόγιας και καρκίνος: Πρέπει να τα αποφεύγουμε; Facebook Twitter
Τα οιστρογόνα επιδρούν στους υποδοχείς Α, ενώ τα φυτοοιστρογόνα από τη σόγια επιδρούν σε άλλο σημείο... GETTY
0

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ προϊόντων σόγιας με την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου και κυρίως του μαστού είναι μια κοινή πεποίθηση που συναντάμε συχνά τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει η εντύπωση πως η κατανάλωση σόγιας μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηναρχή, ορμονικές διαταραχές, μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ή επανεμφάνισης καρκίνου, κ.ο.κ. Συχνά μάλιστα η αποφυγή της σόγιας στη διατροφή είναι και οδηγία που δίνεται από θεράποντες ογκολόγους και ενδοκρινολόγους, καθώς και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Η αντίληψη αυτή βασίζεται στην παρουσία μιας κατηγορίας ουσιών που βρίσκονται στη σόγια και ονομάζονται ισοφλαβόνες, οι οποίες λειτουργούν με τρόπο αντίστοιχο με τα οιστρογόνα και ονομάζονται φυτοοιστρογόνα.

Σε παλαιότερες μελέτες, τρωκτικά που εκτέθηκαν σε υψηλές ποσότητες ισοφλαβόνης παρουσίασαν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και αυτός είναι και ο λόγος που θεωρήθηκε πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της σόγιας και του καρκίνου σε ανθρώπους.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά σε σχέση με την πρόσληψη οιστρογόνων.

Ωστόσο, οι μελέτες που έγιναν στη συνέχεια, έδειξαν πως τα τρωκτικά μεταβολίζουν με διαφορετικό τρόπο τη σόγια απ’ ο,τι οι άνθρωποι. Επιπλέον οι υποδοχείς οιστρογόνων έχουν δυο θέσεις: υπάρχουν οι υποδοχείς οιστρογόνων Α και οι υποδοχείς οιστρογόνων Β. Τα οιστρογόνα επιδρούν στους υποδοχείς Α, ενώ τα φυτοοιστρογόνα από τη σόγια επιδρούν σε άλλο σημείο, το οποίο όχι απλά δεν ενεργοποιεί τη διαδικασία που ενεργοποιούν τα οιστρογόνα αλλά την μπλοκάρει κιόλας. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά σε σχέση με την πρόσληψη οιστρογόνων.

Αυτό το εύρημα έρχονται να ενισχύσουν αποτελέσματα από επιδημιολογικές μελέτες, δηλαδή μελέτες παρατήρησης σε χώρες όπου παραδοσιακά η σόγια είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφής και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, όπως οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Εκεί βλέπουμε ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού όχι μόνο δεν είναι μεγαλύτερη, αντιθέτως μάλιστα, είναι μικρότερη, ειδικά σε γυναίκες ασιατικής καταγωγής, όπου το ποσοστό φτάνει έως και 30%[i]

Παράλληλα, έχουν δημοσιευτεί μελέτες παρεμβατικές, με χορήγηση προϊόντων σόγιας σε καρκινοπαθείς, είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά το πέρας των θεραπειών. Και εκεί τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε σχέση με την κατανάλωση των προϊόντων σόγιας και την πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δευτερογενείς μελέτες και μετα-αναλύσεις[ii],[iii], όχι μόνο για τον καρκίνο του μαστού αλλά και του προστάτη[iv].

Εάν όμως η σόγια είναι τόσο ασφαλής, συστήνεται η λήψη φυτοοιστρογόνων για την πρόληψη του καρκίνου; Εδώ θα πούμε πως οι μελέτες που έχουμε ακόμη δεν είναι επαρκείς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, ούτε και έχουμε καταλήξει ακόμη σε κάποια προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία. Μπορούμε όμως να καταναλώνουμε προϊόντα σόγιας, όπως το τόφου, τα edamame, το tempeh, καθώς και την ίδια τη σόγια, προτιμώντας αυτά της βιολογικής καλλιέργειας.

[i] Messina M. Impact of Soy Foods on the Development of Breast Cancer and the Prognosis of Breast Cancer Patients. Forsch Komplementmed. 2016;23(2):75-80. doi: 10.1159/000444735. Epub 2016 Apr 12. PMID: 27161216.

[ii] Fritz H, Seely D, Flower G, Skidmore B, Fernandes R, Vadeboncoeur S, Kennedy D, Cooley K, Wong R, Sagar S, Sabri E, Fergusson D. Soy, red clover, and isoflavones and breast cancer: a systematic review. PLoS One. 2013 Nov 28;8(11):e81968. doi: 10.1371/journal.pone.0081968. PMID: 24312387; PMCID: PMC3842968.

[iii] Qiu S, Jiang C. Soy and isoflavones consumption and breast cancer survival and recurrence: a systematic review and meta-analysis. Eur J Nutr. 2019 Dec;58(8):3079-3090. doi: 10.1007/s00394-018-1853-4. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30382332.

[iv] Applegate CC, Rowles JL, Ranard KM, Jeon S, Erdman JW. Soy Consumption and the Risk of Prostate Cancer: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2018 Jan 4;10(1):40. doi: 10.3390/nu10010040. PMID: 29300347; PMCID: PMC5793268.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ