Τελικά, η τροπολογία για τον Κασιδιάρη έχει κενά;

Explainer: Γιατί πολλοί επιμένουν ότι η τροπολογία για τον Κασιδιάρη είναι πονοκέφαλος για τη Δημοκρατία; Facebook Twitter
Ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών και εκτίει την ποινή του στις φυλακές Δομοκού ως ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Και δεν υπάρχει τίποτα ασαφές ή θολό εδώ,
0

— Τι ακριβώς έγινε χθες αναφορικά με την προσπάθεια να αποτραπεί η δημιουργία κομματικού σχηματισμού από τον καταδικασμένο για εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη;
Κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία περιλαμβάνει διάταξη για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

— Μάλιστα. Τι προβλέπει η συγκεκριμένη διάταξη;
Βάσει των όσων ήρθαν στη Βουλή χθες, η διάταξη πρακτικά δεν μπλοκάρει τη σύσταση πολιτικού κόμματος, αλλά την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές. Εξάλλου, έχει ήδη ψηφιστεί διάταξη βάσει της οποίας για να σχηματιστεί κομματικός συνδυασμός, θα πρέπει τόσο ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας όσο και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπός του να μην έχουν καταδικαστεί για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.

— Ωραία. Και τι αλλάζει τώρα;
Δεν αλλάζει. Προστίθεται. Για την ακρίβεια γίνεται σύνδεση των προαναφερομένων με το άρθρο του Συντάγματος βάσει του οποίου η σύσταση και η δράση του κόμματος υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ωστόσο, για να αξιολογηθεί η συνδρομή αυτής της προϋπόθεσης, πλέον θα λαμβάνει υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη μελών του κόμματος ή της πραγματικής ηγεσίας του για τα αδικήματα που περιγράφονται παραπάνω.

— Πιο απλά, για να καταλάβουν και όσοι δεν είναι νομικοί;
Πρακτικά, η διάταξη για πρώτη φορά θέτει ξεκάθαρα θέμα πραγματικής και εικονικής ηγεσίας στα κόμματα. Το ζητούμενο εδώ είναι με κάθε τρόπο σε κράτος δικαίου να αποκλειστεί η δυνατότητα τόσο ο Κασιδιάρης όσο και οποιοσδήποτε άλλος καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση να μπορεί να οργανώνει, να συντονίζει και να ασκεί ηγεσία όσο βρίσκεται στη φυλακή, μέσω άλλου, φιλικού ή συγγενικού του προσώπου.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που εξήγησαν στη LiFO τους λόγους της ανησυχίας, ακόμα και δημοκρατικών φωνών που επιθυμούν όσο τίποτα την αποτροπή δημιουργίας μίας δεύτερης Χρυσής Αυγής, κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι σωστή, αρκεί να μην υπάρχουν ασάφειες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν «παράθυρο» για σοβαρές ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας ή οριακά συνταγματικής τροπολογίας.

— Μετά τα όσα έχει υποφέρει η χώρα από τη δράση της Χρυσής Αυγής τα προηγούμενα χρόνια, όλο αυτό ακούγεται επιβεβλημένο και σωστό.  Είναι, όμως, από νομικής και συνταγματικής άποψης;
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που εξήγησαν στη LiFO τους λόγους της ανησυχίας, ακόμα και δημοκρατικών φωνών που επιθυμούν όσο τίποτα την αποτροπή δημιουργίας μίας δεύτερης Χρυσής Αυγής, κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι σωστή, αρκεί να μην υπάρχουν ασάφειες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν «παράθυρο» για σοβαρές ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας ή οριακά συνταγματικής τροπολογίας. Η εύλογη ανησυχία πολλών σοβαρών νομικών της χώρας είναι μη γίνει η ρύθμιση αφορμή για ενίσχυση της θεωρίας των δύο άκρων, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί με σωστές διατυπώσεις, που δεν θα σηκώνουν ούτε αμφισβήτηση ούτε αντεγκλήσεις.

— Υπάρχει προηγούμενο διαχείρισης τέτοιου είδους διλημμάτων ή έστω εγχειρίδιο βάσει του οποίου δρουν εναντίον του ναζισμού οι δημοκρατικές κοινωνίες;
Υπάρχουν μοτίβα προστασίας της δημοκρατίας από συστημικούς εχθρούς της, μεταξύ των οποίων φασιστικά, ακροδεξιά ή νεοναζιστικά υβρίδια, κόμματα, μορφώματα ή άλλου είδους σχηματισμοί. Κάποτε επιλέγεται η αποτροπή με πολιτικούς όρους, κάποτε με απαγορεύσεις που επικυρώνονται με δικαστικές αποφάσεις, αλλά αυτοί είναι οι «γρήγοροι δρόμοι», έκτακτης ανάγκης. (Εδώ υπάρχουν και μερικές σοβαρές απορίες για τους λόγους που δεν επιλέχθηκε νωρίτερα αυτό το δραστικό μέτρο, καθώς το κόμμα του Κασιδιάρη πρακτικά ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια).

Τέλος, υπάρχει και η οδός της δια βίου εκπαίδευσης και της θεσμικής κατοχύρωσης, αλλά αυτή είναι μια επιλογή που χρειάζεται πολιτικό θάρρος, επένδυση στην αποφασιστοποίηση της κοινωνίας και χρόνο που δεν υπάρχει στην παρούσα φάση. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά να γίνει μία σοβαρή τέτοια αρχή και από τη στιγμή που η δράση της Χρυσής Αυγής έχει αφήσει πίσω της νεκρούς και ανεξίτηλο κοινωνικό τραύμα.

— Υπονοούμε εδώ κάτι για τις απαγορεύσεις;
Όχι. Λέμε ότι τους υπονομευτές της Δημοκρατίας και τους Συντάγματος πρέπει πρώτα –και θεσμικά– να τους απαξιώσει και να τους θέσει στο περιθώριο η ίδια η κοινωνία, ωστόσο, αυτό δεν επιτυγχάνεται χωρίς τη συμβολή της Πολιτείας και τη διαρκή επαγρύπνησή της προς αυτή την κατεύθυνση στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις δημόσιες εκδηλώσεις, παντού.

— Τι πραγματικά φοβούνται απλοί πολίτες, αλλά και Συνταγματολόγοι και εμφανίζονται κάπως αγκυλωμένοι αναφορικά με τη συγκεκριμένη τροπολογία;
Ότι όλο αυτό, ακριβώς επειδή συμβαίνει κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, είναι πολύ πιθανόν να μετατραπεί σε δωρεάν προεκλογική καμπάνια του Κασιδιάρη. Ότι μία νομοθετική απαγόρευση στο κόμμα του να κατέβει στις εκλογές θα έσπρωχνε τους ψηφοφόρους του ιδίου ή των... «οραμάτων» του σε άλλους ακροδεξιούς σχηματισμούς, ενισχύοντάς τους και ταυτόχρονα δημιουργώντας πολυμετωπία ακροδεξιών οργανώσεων. Φυσικά, κάποιοι αισιοδοξούν ότι αυτό θα σημάνει και διάσπαση της ακροδεξιάς στη χώρα, αλλά ας μην προτρέχουμε.

— Υπάρχει πιθανότητα ηρωοποίησης του Κασιδιάρη;
Όχι. Ηρωοποίησης, όχι. Συσπείρωσης των «οπαδών» του, ενδεχομένως. Ωστόσο, ακόμα και σε παλαιότερους υποστηρικτές του έχει γίνει πλέον σαφές ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών και εκτίει την ποινή του στις φυλακές Δομοκού ως ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Και δεν υπάρχει τίποτα ασαφές ή θολό εδώ που να αφήνει περιθώρια ηρωοποίησης.

— Ναι, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί κανάλι στο YouTube και να κάνει την εκστρατεία από εκεί...
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, εκεί δημοσιεύουν περιεχόμενο συνεργάτες του, έξω από τη φυλακή. Τώρα στο γιατί καταδικασμένος εξακολουθεί να διατηρεί κανάλι στην πλατφόρμα θα πρέπει να απαντήσει το YouTube. Όπως και οι υπεύθυνοι των φυλακών για τις τηλεφωνικές του παρεμβάσεις. Όπως και η Wikipedia που στη σχετική σελίδα, στο λήμμα «Κασιδιάρης», αναφέρει ως πρώτη του ιδιότητα αυτή του γεωπόνου, και πολιτικού, ιδρυτή κόμματος και αρθρογράφου...

— Πότε αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί η τροπολογία;
Την επόμενη Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου και πρακτικά θα αποδειχθεί το πώς η κοινοβουλευτική δημοκρατία αντιμετωπίζει τέτοιου είδους δύσκολες εξισώσεις.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο ακροδεξιά «γέρνουμε» ως κοινωνία;

Θέματα / Πόσο ακροδεξιά τείνουμε ως κοινωνία;

Το Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς παρουσιάζει την πρώτη του ετήσια μέτρηση τάσεων της ελληνικής κοινωνίας σε μια σειρά από θέματα που θεωρούνται «δείκτες ακροδεξιάς συγκρότησης» και τα αποτελέσματα φέρνουν σε... σκωτσέζικο ντους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεραντζιές: Γιατί κινδυνεύει το δέντρο-μνημείο της Αθήνας;

Ρεπορτάζ / Νεραντζιές: Γιατί κινδυνεύει το δέντρο-μνημείο της Αθήνας;

Κινδυνεύει το άρωμα της Αθήνας; Στα μικρά λευκά άνθη της νεραντζιάς χρωστάμε κάθε άνοιξη το υπέροχο άρωμα στις γειτονιές και στους δρόμους της πόλης. Οι νεραντζιές όμως προσβάλλονται από ένα έντομο-εισβολέα που έρχεται από την Ασία, το οποίο γίνεται προσπάθεια να καταπολεμηθεί με την εισαγωγή του φυσικού του εχθρού από την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

Οπτική Γωνία / Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

« Με εκνευρίζουν πλέον σχεδόν τα πάντα σε αυτήν τη νέα Αθήνα: από τη φασαρία και το μποτιλιάρισμα με τα τουριστικά λεωφορεία και τα μαύρα βανάκια ως τα χρυσά στεφανάκια που φοράνε τα κορίτσια στο κεφάλι τους»
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Οπτική Γωνία / Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Τι σηματοδοτεί η σημερινή επίθεση στο Ιράν; Γιατί η ισορροπία ισχύος εισέρχεται πλέον σε μια εξαιρετικά ρευστή και επικίνδυνη φάση; Και γιατί η νέα αυτή κλιμάκωση προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα; Ειδικοί αναλυτές εξηγούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Gen Z και σεξουαλικότητα: Ρευστή, ελεύθερη και χωρίς ταμπέλες

Οπτική Γωνία / Gen Z και σεξουαλικότητα: Ρευστή και χωρίς ταμπέλες

Γιατί οι νέοι αμφισβητούν τα πρότυπα των millennials, τι είναι το «slowmance» και τι σημαίνει η αποδοχή της ταυτότητας φύλου για την ψυχική τους υγεία; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Adrian Zduńczyk: «Χάρη στις νέες τεχνολογίες, η εξουσία μπορεί να επιστρέψει στον λαό»

Τεχνολογία / Adrian Zduńczyk: «Χάρη στις νέες τεχνολογίες, η εξουσία μπορεί να επιστρέψει στον λαό»

Ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς της νέας ψηφιακής επανάστασης που φέρνουν το Web 3.0, τα κρυπτονομίσματα, τα NTF και η τεχνολογία blockchain, μιλά στη LiFO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK Άδειασε ο Αλ Σίσι την ελληνική κυβέρνηση για τη Μονή Σινά ή μήπως όχι; 

Ρεπορτάζ / Άδειασε ο Αλ Σίσι την ελληνική κυβέρνηση για τη Μονή Σινά ή μήπως όχι; 

Η κυβέρνηση, υποστηρίζει ο Αλ Σίσι, είχε αποδεχθεί την κυριότητα της Μονής του Σινά επί των 71 ακινήτων της, αλλά η αιγυπτιακή προεδρία στις ανακοινώσεις της αναγνωρίζει μόνο το θρησκευτικό και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι Φρουροί του Κηφισού: Mια γειτονιά υπερασπίζεται έναν φυσικό παράδεισο

Περιβάλλον / Οι Φρουροί του Κηφισού: Mια γειτονιά υπερασπίζεται ένα φυσικό παράδεισο

Το τελευταίο φυσικό τμήμα του Κηφισού ρέει ακόμη ελεύθερο, δημιουργώντας μέσα στον αστικό ιστό έναν κρυφό παράδεισο, τον οποίο κάποιοι άνθρωποι αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ