Explainer: Για ποιον ακριβώς λόγο πήγε στο Ζάππειο ο Τσίπρας;

Explainer: Για ποιον ακριβώς λόγο πήγε στο Ζάππειο ο Τσίπρας; Facebook Twitter
Ο κ. Τσίπρας στο Ζάππειο, χθες. Φωτ.: EUROKINISSI
0

― Για ποιον λόγο έδωσε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Αλέξης Τσίπρας εχθές στο Ζάππειο;
Για να ανακοινώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή και να ζητήσει άμεση προκήρυξη εκλογών μέσα στον Φεβρουάριο. 

― Οι εκλογές θα γίνουν σε λίγους μήνες. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει να γίνουν ακόμα νωρίτερα;
Επειδή η Βουλή καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μεταφέρει «την πρόταση δυσπιστίας στον λαό», όπως είπε. 

― Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσύρεται από τις ψηφοφορίες. Τι εξυπηρετεί η κίνηση αυτή; 
Πολιτικά δεν παράγει κάποιο αποτέλεσμα. Είναι μία τακτική και κυρίως επικοινωνιακή κίνηση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κλιμακώσει την επίθεσή του προς την κυβέρνηση.

― Δημιουργεί πρακτικά κάποιο πρόβλημα στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με την απουσία του από τις ψηφοφορίες;
Οχι, η Νέα Δημοκρατία έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει τους νόμους που θέλει. Η απουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν την εμποδίζει σε τίποτα. Θα λείψει ο αντίλογος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή, αλλά αυτό μάλλον δεν θα τη στεναχωρήσει.  

Στην προσπάθεια που γίνεται για να εμποδιστεί η επάνοδος των χρυσαυγιτών στη Βουλή, είπαν ότι θα συμμετέχουν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις παρακολουθήσεις των στρατιωτικών και του υπουργού Εργασίας από την  Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ως αποδείξεις εκτροπής και για τον λόγο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ως ηθικά και πολιτικά έκπτωτη, που δεν μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή παραπάνω.

― Πού στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τα περί εκτροπής που λέει και πώς αιτιολογεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να πέσει; 
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις παρακολουθήσεις των στρατιωτικών και του υπουργού Εργασίας από την  Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ως αποδείξεις εκτροπής και για τον λόγο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση ως ηθικά και πολιτικά έκπτωτη, που δεν μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή παραπάνω. 

― Πώς επιβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας ότι οι έξι παρακολουθήσεις γίνονταν από την ΕΥΠ; Ήταν παράνομες οι παρακολουθήσεις αυτές;
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ.Ράμμο να του απαντήσει εάν έξι συγκεκριμένα πρόσωπα παρακολουθούνταν. Πέντε στρατιωτικοί και ένας υπουργός. Η απάντηση του Χρ. Ράμμου ήταν θετική. Από όσα γνωρίζουμε, οι παρακολουθήσεις αυτές ήταν τυπικά νόμιμες. Αν δεν γίνει γνωστός ο λόγος των παρακολουθήσεων όμως, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ήταν και ουσιαστικά νόμιμες.

― Έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο με την πρωτοβουλία Τσίπρα στο παρελθόν; 
Παρακολουθήσεις γίνονται πάντα από όλες τις κυβερνήσεις και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν αυξηθεί κατά πολύ, σε σύγκριση με την κυβέρνηση Σαμαρά. Κάτι παρόμοιο με τα σημερινά γεγονότα δεν είχε γίνει, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης ως τώρα δεν πήγαιναν στην ΑΔΑΕ να ρωτήσουν αν παρακολουθούνται τρίτα πρόσωπα. 

― Παρόλα αυτά η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί και αυτή τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρακολουθούσε πολιτικά και άλλα πρόσωπα. 
Ναι, έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση Τσίπρα ότι παρακολουθούσε τους Κοτζιά, Καμμένο, Πιτσιόρλα, Σαγιά, Λάμπρου, τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και δικαστές. 

― Για την αύξηση του αριθμού των παρακολουθήσεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει απάντηση ο Αλέξης Τσίπρας; 
Ρωτήθηκε στο Ζάππειο από ξένο δημοσιογράφο και παραδέχθηκε ότι υπήρξε «αύξηση του αριθμού των επισυνδέσεων επί ΣΥΡΙΖΑ», την οποία συνέδεσε με την αύξηση των προσφυγικών ροών. «Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ αυτών ενδεχομένως να ήταν και περιπτώσεις που μια σοβαρή Υπηρεσία Πληροφοριών οφείλει να εξετάζει» είπε.

― Ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούσε ότι θα βρίσκονταν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι θα ψήφιζαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε;
Στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν την εκτίμηση πως ορισμένοι στη Νέα Δημοκρατία θα αντιδρούσαν και ο Αλέξης Τσίπρας ήλπιζε να καταφέρουν έστω μία ρωγμή. Περίμεναν ότι η κίνησή τους θα ασκούσε πίεση στον Κώστα Καραμανλή, στον Κωστή Χατζηδάκη, ίσως και στον Αντώνη Σαμαρά. Στην πράξη όμως, η πρόταση δυσπιστίας έδωσε τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει επίδειξη δύναμης, καθώς όλοι καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας, χωρίς καμία διαφοροποίηση, προς απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ. 

― Στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσαν όλοι με την κίνηση αυτή; 
Υπήρχαν αρκετοί που διαφώνησαν με την πρόταση δυσπιστίας, αλλά απέφυγαν να εκφραστούν δημόσια. Άσκησαν όμως κριτική στον Τσίπρα ότι έπεσε στην παγίδα που του έστησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιδίωκε την πρόταση αυτή για τους δικούς του λόγους. Οι διαφωνούντες θεώρησαν ότι δικαιώθηκαν από το αποτέλεσμα και ο Τσίπρας αναζήτησε μία κίνηση για να φύγει μπροστά και να ξεχαστεί η κοινοβουλευτική ήττα. 

― Ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο μίλησε για άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει έστω μια εξήγηση για τις παρακολουθήσεις. Αυτό είναι αλήθεια;
Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για ποιον λόγο έγιναν οι παρακολουθήσεις αυτές και ισχυρίζεται ότι δεν τις γνώριζε. Η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι όλα αυτά τα ερευνά η δικαιοσύνη. Μιλάνε για «ρυπαρά δίκτυα» της ΕΥΠ αφήνοντας υπονοούμενα, χωρίς να λένε ποιοι τα αποτελούν, και επικαλούνται το απόρρητο που πρέπει να τηρείται σε θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τα θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια. 

― Απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας πως γνώριζε ότι τα έξι συγκεκριμένα πρόσωπα παρακολουθούνταν και γιατί διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες; 
Είπε ότι τις πληροφορίες για τα ονόματα τις έμαθε από τον τύπο, αλλά όταν ρώτησε την ΑΔΑΕ, του ζήτησαν να γίνει πιο συγκεκριμένος και έτσι αυτός αποφάσισε να ρωτήσει για τους έξι που επέλεξε, με κριτήριο τη θέση τους, όπως ισχυρίστηκε. «Και από εκεί και πέρα ήταν δική μου ευθύνη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχοντας την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και το Σύνταγμα, ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια» είπε. 

― Έκαναν πράξη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση να απουσιάσουν από τις ψηφοφορίες στη Βουλή για να μη νομιμοποιήσουν το νομοθετικό έργο της; 
Σύμφωνα με την κομματική εφημερίδα «Αυγή», «η πρώτη μη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε στο νομοσχέδιο που προβλέπει την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Θεωρώ τον Στέφανο Κασσελάκη μια επικίνδυνη περίπτωση πολιτικού»

Συνέντευξη / Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Θεωρώ τον Στέφανο Κασσελάκη μια επικίνδυνη περίπτωση πολιτικού»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παράνομη στάθμευση: Πώς βάζει φρένο στη λειτουργία της πόλης

Ρεπορτάζ / Παράνομη στάθμευση στην Αθήνα: Παρκαδόροι, τουριστικά λεωφορεία και αντικοινωνική συμπεριφορά

Η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο της Αθήνας. Μια έρευνα για το χάος που δημιουργεί στους δρόμους της πόλης, για τους ελέγχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γι' αυτά που σχεδιάζονται αλλά και για τους παράγοντες που κάνουν τη λύση της εξίσωσης ακόμη πιο δύσκολη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM
Ο Πιβό και οι ταξιτζήδες

Οπτική Γωνία / Ο επιδραστικός Πιβό και οι ταξιτζήδες

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, μια εκπομπή για το βιβλίο και τη λογοτεχνία με τεράστια θεαματικότητα στην ελληνική τηλεόραση, που να συζητείται και να καθηλώνει τους πάντες μπροστά στις οθόνες, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. 
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ