Νοσούν τα δελφίνια με Αλτσχάιμερ; - Τι αποκάλυψε επιστημονική μελέτη

Νοσούν τα δελφίνια με Αλτσχάιμερ; - Τι αποκάλυψε επιστημονική μελέτη Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Οι εγκέφαλοι τριών ειδών δελφινιών που βρέθηκαν ξεβρασμένα κατά μήκος των ακτών της Σκωτίας εμφάνιζαν χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία παρέχει μια καλύτερη εικόνα για τον τρόπο που δρα η νόσος και σε άλλα είδη πέρα από τον άνθρωπο.  

Τα ευρήματα μπορούν επίσης να δώσουν μια πιθανή απάντηση στο γιατί τα δελφίνια ξεβράστηκαν στις ακτές χωρίς κάποιον προφανή λόγο.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια κοινή νευροεκφυλιστική διαταραχή που πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους, με συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης, η λήθη και η σύγχυση.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Neuroscience, οι ερευνητές στη Σκωτία διεξήγαγαν μεταθανάτιες μελέτες στους εγκεφάλους 22 ζώων.

«Η μελέτη είναι περισσότερο σε βάθος και εύρος, καθώς εξετάζει μεγαλύτερο αριθμό ζώων από πολλά διαφορετικά είδη κητωδών που είναι γνωστό ότι είναι γερασμένα για το είδος (μεγαλύτερα σε ηλικία)», δήλωσε στο CNN την Τρίτη ο Μαρκ Ντάγκλις, συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος κλινικός ιατρός στην ανατομική παθολογία από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Η μελέτη εξέτασε δείγματα από πέντε είδη δελφινιών ενώ από τα 22 που μελετήθηκαν, τα 18 ήταν ηλικιωμένα δείγματα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τρία ηλικιωμένα δελφίνια από διαφορετικά είδη παρουσίασαν εγκεφαλικές αλλαγές, ή αλλοιώσεις, που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ στον άνθρωπο.

Η επίσης συγγραφέας της μελέτη, Τάρα Σπάιρς-Τζόουνς, ανέφερε σε δήλωσή της αυτή την εβδομάδα ότι οι ερευνητές «ήταν γοητευμένοι που είδαν εγκεφαλικές αλλαγές σε ηλικιωμένα δελφίνια παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στον άνθρωπο από τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM