Στη Βουλή ο προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 5,6% φέτος και 1,8% το 2023

Προϋπολογισμός Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Ανάπτυξη με ρυθμό 5,6% για φέτος και 1,8% για το 2023 προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023 που κατατέθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή. 

Αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός των τελευταίων 12 ετών που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Ωστόσο, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, καταρτίστηκε υπό συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας. 

Οι κίνδυνοι, σημειώνει το υπουργείο, συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις συνθήκες εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Ο σημαντικότερος κίνδυνος βραχυπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία προέρχεται από τις τιμές ενέργειας, τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις τους στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στην κατανάλωση, στις επενδύσεις (μέσω της επιβάρυνσης του κόστους δανεισμού) και στις διεθνείς συναλλαγές της χώρας (τουρισμός, εμπόριο καυσίμων).

Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 224,134 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, από 210,170 δισ. ευρώ φέτος. Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% το 2023 από 9,7% τη φετινή χρονιά. Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 12,6%, οριακά χαμηλότερη από φέτος (12,7%)

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 357 δισ. ευρώ- ή 159,3% του ΑΕΠ- την επόμενη χρονιά, παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,6 ποσοστιαίες μονάδες. Στο τέλος της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 355 δισ. ευρώ ή 168,9% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 25,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2021.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1% από 7,2% φέτος και η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1,5% από αύξηση 0,2% το 2022. Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν το 2023 κατά 15,5% από 10% φέτος. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1% (από 9,7% εφέτος) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,6% (από 10,1%).

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 προβλέπεται σε 7,806 δισ. ευρώ, σε δημοσιονομική βάση, μειωμένο κατά 3,638 δισ. ευρώ, σε σχέση με την εκτίμηση για το έτος 2022. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, μετά την αφαίρεση των επιστροφών φόρων, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 62,139 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,781 δισ. ευρώ ή 3%, έναντι του 2022.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM